Jak vytvořit životopis

Účelem životopisu je především snadná orientace v množství informací a složitější úpravy tuto orientaci mohou znemožňovat nebo nemusí působit dobrým dojmem.

Informace na úvod: Při vytváření životopisu dbejte na grafickou jednoduchost a přehlednost, tzn. vyvarujte se zvláštních typů písmen nebo zvláštní grafické struktury. Následuje formulář strukturovaného životopisu, tak jak se nejčastěji používá. Jiné formy životopisu se dnes příliš nepoužívají.

Životopis

Jméno a příjmení: (uveďte i titul, pokud nějaký máte)

Adresa:
ulice
PSČ město
země

Tel. kontakt:(dobré je uvést kontakt, na kterém je Vás možno zastihnout přes den)

Datum narození
(tuto kolonku nemusíte vždy vyplňovat, nicméně zřejmě budete při ucházení se o zaměstnání na svůj věk tázáni)

Pozn.: do úvodu můžete uvést i další osobní údaje, př. Váš stav, počet dětí a věk, splnění či nesplnění vojenské služby, zdravotní stav apod. - záleží na Vás

Vzdělání a další kurzy:
(zde pod sebe v chronologickém pořadí vypíšete postupně vzdělávací instituce od střední školy, kterými jste prošli)

datum nástupu - datum ukončení --- škola (zde napište název a stručnou adresu, jaký titul, jaký obor)

Průběh zaměstnání
(zde opět pod sebe v chronologickém pořadí od posledního zaměstnání vypíšete postupně všechny firmy a pozice, které jste v těchto firmách zastával/a. Dbejte na to, aby chronologické pořadí navazovalo, pokud byla ve vaší profesní kariéře přestávka, zmiňte se o ní a vysvětlete stručně, co jste v té době dělal/a)

datum - datum -- celý název firmy
stručná adresa
obor, ve kterém firma působí
název funkce, kterou jste zastával/a
popis vaší činnosti (zde stručně vypíšete činnosti, kterým jste se věnoval/a,zda jste vedl/a kolektiv a jak velký, popř. úspěchy, kterých jste dosáhl/a)

jazykové znalosti
(sem uveďte své jazykové znalosti a úroveň těchto znalostí, nejlépe uvést úroveň např. na škále: "začátečník - mírně pokročilý - středně pokročilý - pokročilý - jako rodilý mluvčí". Někdy je dobré uvést, zda daný jazyk používáte v písemné a ústní formě ve svém zaměstnání)

Jiné schopnosti a dovednosti
(tato kategorie je místem, kde můžete prezentovat své pracovní kvality, které jste získali během své kariéry. Jedná se o všechny Vaše schopnosti a dovednosti, kterých můžete využít ve svém potenciálním zaměstnání: př. zda umíte pracovat na PC, konkrétně jaké programy znáte, zda jste vlastníkem řidičského oprávnění, umíte zacházet s nějakým strojem či zařízením apod. Vedle toho také uveďte, zda máte nějaké schopnosti a dovednosti psychologického rázu, které zaměstnavatel může ocenit - umíte se velmi dobře prezentovat, máte dobré komunikační dovednosti, jste dobrý obchodník, umíte vycházet s druhými, jste loajální či třeba dobře řídíte tým. Vždy záleží na tom, o jaké místo se ucházíte a jaké přednosti máte. Vypište je do sloupce pod sebe.)

Zájmy: (zde se stručně zmiňte o svých zájmech a zálibách)

Reference:
(dobrým dojmem působí a zaměstnavatelům pomůže, pokud uvedete kontakty na své bývalé zaměstnavatele či kolegy, na které se potenciální zaměstnavatel může obrátit, kdyby chtěl na Vás získat doporučení. Domluvte se se svým bývalým nadřízeným či kolegou, jestli by o Vás mohli v takovém případě podat informace)

Dodatečné informace
(pokud chcete ještě doplnit nějaké důležité informace, které svým obsahem nekorespondují se shora uvedenými kategoriemi, můžete je napsat sem)

Datum:
(datum vypracování životopisu)

Podpis:
(nejlépe podepsat vlastní rukou)

Obsah této stránky připravil Jobpilot ve spolupráci s personální agenturou Hill International, s.r.o.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Kariéra, práce, životopis

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services