Zbývá jen měsíc! Jak dostat peníze druhého pilíře

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 1. 9. 2016 | 1 komentář
Desetitisíce účastníků zrušeného důchodového spoření, takzvaného druhého pilíře penzijního systému, se musí do konce září rozhodnout, jak naložit s naspořenými penězi. Poradíme, na co si dát pozor.
Zbývá jen měsíc! Jak dostat peníze druhého pilíře

Definitivní dekonstrukce druhého pilíře důchodového systému je tady. Penzijní společnosti začnou už brzy rozdělovat peníze ze zaniklých fondů mezi 84 495 lidí, kteří si u nich sjednali důchodové spoření. Dohromady jde o 3,4 miliardy korun.

Penzijní společnosti musely do konce letošního března rozeslat všem účastníkům důchodového spoření dopisy, ve kterých je vyzývají, aby se rozhodli, jakým způsobem si přejít naložit s penězi z důchodových fondů. Klienti mají na vyjádření čas do konce září. Můžou si zvolit, jestli si nechají peníze poslat na svůj bankovní účet, nebo složenkou, případně si je také můžou nechat převést na doplňkové penzijní spoření nebo penzijní připojištění. Penzijní společnosti ale potvrzují, že je možné převést v rámci jejich finanční skupiny rovnou peníze na nějaký jiný finanční produkt, například do podílových fondů – ať už je člověk má, nebo by se je případně pro tento případ pořídil nově.

Co bylo důchodové spoření

Důchodové spoření byla vlajková loď penzijní reformy vlády Petra Nečase. Existovalo od začátku roku 2013 a mělo motivovat občany k tomu, aby se snažili na stáří zajišťovat sami. Motivací k odkládání peněz do soukromých fondů měla být možnost vyvést do nich část povinně odváděného sociálního pojištění, přesněji tři procenta hrubé mzdy, která by jinak skončila ve státním rozpočtu. K tomu člověk musel přidat ještě další dvě procenta mzdy. Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL už v roce 2015 prosadila zrušení důchodového spoření.

Anketa

Co si myslíte o důchodovém spoření?

A pak mají účastníci důchodového spoření ještě jednu možnost, jak s penězi naložit. Do druhého pilíře se jim totiž „vyváděla“ část sociálního pojištění. Podle jeho výše se počítá budoucí důchod: odklonění části sociálního pojištění jinam znamená také snížení budoucího důchodu. Vzhledem k tomu, jak krátce důchodové spoření existovalo, půjde o snížení maximálně v řádu desetikorun měsíčně. Pokud by ale přesto někdo chtěl, může svou účast ve druhém pilíři „smazat“ a chybějící část odvodů do průběžného důchodového systému zpětně doplatit. „Výše rozdílu bude účastníkovi sdělena na základě žádosti adresované okresní správě sociálního zabezpečení na formuláři předepsaném Českou správou sociálního zabezpečení. Žádost je nutné podat do 30. 6. 2017 a uhradit částku rozdílu do 29. 12. 2017,“ informuje Ministerstvo financí.

Kolik měly penzijní společnosti klientů

Do druhého pilíře nakonec vstoupilo necelých 85 tisíc klientů. Sjednat smlouvy si mohli u pěti penzijních společností, které fondy důchodového spoření provozovaly.

Čas se krátí

Penzijní společnosti začnou vyplácet peníze nejdřív v polovině října. Se svými klienty se musí vyrovnat nejpozději do konce letošního roku. Podle našich informací si lidé v drtivé většině volí převod peněz na bankovní účet. V případě Penzijní společnosti České pojišťovny, u které si důchodové spoření sjednala polovina všech účastníků druhého pilíře, si tuto variantu zvolily zhruba tři čtvrtiny klientů. U České spořitelny – penzijní společnosti to zatím je dokonce 90 procent klientů.

Problém ale je, že velká část klientů se pořád ještě nevyjádřila, jak má penzijní společnost s jejich financemi naložit. Česká spořitelna – penzijní společnost hlásí, že jim zatím nepřišla žádná odpověď od 35 procent klientů, Penzijní společnost České pojišťovny ještě čeká na vyjádření čtvrtiny klientů.

„Lidé se zřejmě i v této věci budou chovat podobně, jako je v České republice zvykem – tedy vše nechají na poslední chvíli. To ovšem silně nedoporučujeme. Pokud nám klient do 30. září neoznámí zvolený způsob výplaty, budou jeho úspory podle zákona odeslány na účet místně příslušného finančního úřadu (správce pojistného), kde si klient bude muset následně zažádat o jejich výplatu. Celý proces se tak může výrazně protáhnout,“ varuje mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny Petr Brousil. Protože vklady budou z penzijních společností na finanční úřady podle prováděcí vyhlášky Ministerstva financí odesílány až na přelomu roku, budou se muset opozdilci připravit na to, že se ke svým penězům dostanou až v průběhu prvního pololetí roku 2017. „Přestože jsme už využili všechny možnosti komunikace (dopis, telefonát, e-mail), rozhodli jsme se ještě pro mimořádnou telefonní ‚last call vlnu‘, kterou spustíme počátkem září, dodává Petr Brousil.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. To je: Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. To bude asi tak nejjistější.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Prázdná konta

A pak jsou tu ještě „účastníci“ důchodového spoření, na které čekají speciální nepříjemnosti. Jde o lidi, kteří sice podepsali smlouvu o důchodovém spoření, jenže na jejich účet u penzijní společnosti nikdy nepřišla žádná platba. Často šlo o ženy na mateřské dovolené nebo dlouhodobě nezaměstnané, v některých případech ale lidé na svůj vstup do druhého pilíře zkrátka jen neupozornili svého zaměstnavatele, od kterého měly přitom platby do penzijních společností putovat. Tak ale došlo k porušení zákonné povinnosti. Následky budou nemilé.

Zákon o pojistném na důchodové spoření totiž jasně říká, že v takové situaci musí klient uhradit finančnímu úřadu neodvedené pojistné namísto zaměstnavatele a navíc ještě zaplatit desetiprocentní penalizační přirážku. Pokud klient nebo jeho zaměstnavatel tuto skutečnost finančnímu úřadu nahlásí, sníží se přirážka na pět procent z neodvedeného pojistného. Peníze z pojistného odpovídající částce, která by jinak byla do druhého pilíře odvedena, se sice časem klientovi vrátí zpátky, o vyměřené penále už ale nenávratně přijde. „Podle zákona přirážku k pojistnému prominout nelze. Možné je pouze zažádat o prominutí úroku z prodlení,“ upozorňuje tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Finanční správa dosud eviduje 17 942 případů, kdy účastník neodváděl do druhého pilíře pojistné.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inventura: Jak důchodová komise mění penzijní systém

11. 5. 2016 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Inventura: Jak důchodová komise mění penzijní systém

Vláda chce reformovat důchodový systém. A reformuje. Podle kritiků ale dochází jen k dílčím úpravám, které se největším problémům vyhýbají. Pojďme si projít všechny návrhy, které Odborná... celý článek

Tenkrát na Východě

18. 3. 2015 | Pavel Kohout | 16 komentářů

Tenkrát na Východě

Vláda Bohuslava Sobotky rozhodla o zrušení druhého pilíře důchodového systému. Navěky. Zřejmě žádná budoucí vláda v jakékoli dohledné době nebude mít sílu jej znovu zavést. Co to v... celý článek

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová... celý článek

Polská lekce: Jak se kroutí krkem penzijním fondům

30. 6. 2014 | Luboš Palata | 8 komentářů

Polská lekce: Jak se kroutí krkem penzijním fondům

Polská vláda vzala ze soukromých penzijních fondů polovinu prostředků, které v nich lidé nashromáždili a přelila je zpět do systému státních penzí. Zároveň fondům přikázala investovat... celý článek

Důchodové fondy: Spoření na dobu určitou?

27. 6. 2014 | Aleš Tůma | 1 komentář

Důchodové fondy: Spoření na dobu určitou?

Když se ustavovala vláda, vyjednavači ji zavázali mimo jiné k tomu, že zruší druhý penzijní pilíř, důchodové spoření. Ne všem členům vlády se do jeho likvidace chce, ale couvnout už... celý článek

Partners Financial Services