Tenkrát na Východě

Pavel Kohout | rubrika: Komentář | 18. 3. 2015 | 16 komentářů
Vláda Bohuslava Sobotky rozhodla o zrušení druhého pilíře důchodového systému. Navěky. Zřejmě žádná budoucí vláda v jakékoli dohledné době nebude mít sílu jej znovu zavést. Co to v praxi znamená?
Tenkrát na Východě

Občané druhý pilíř nikdy nepřijali za svůj. Na rozdíl od podílových fondů a životního pojištění nepřirostla Čechům myšlenka povinného investování na penzi nikdy k srdci. Má to svoji smutnou logiku.

Jak přežít krizi

V první řadě jde o vzpomínky na neblahé fondy z kuponové privatizace, které z velké části dopadly neslavně. Slovo „fond“ bylo na dlouhou dobu důkladně zprofanováno, bez ohledu na to, že existuje velké množství různých typů fondů s velmi odlišnou mírou rizika.

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a Poradního expertního sboru (PES). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners Financial Services, v níž působí jako místopředseda dozorčí rady.

Nová kniha Pavla Kohouta!

Příklad. Během světové finanční krize, která začala v roce 2007 v USA (a v některých evropských zemích trvá doposud) se do platební neschopnosti dostala řada finančních podniků: komerční banky, investiční banky, spořitelny, specializované hypoteční peněžní ústavy, dokonce i několik pojišťoven a jeden jihoevropský stát. Nezbankrotoval však ani jediný podílový fond. Z mnoha tisíc podílových fondů v USA a v Evropské unii nezkrachoval ani jeden. Samozřejmě, hodnota podílových listů poklesla, mnohdy na méně než polovinu. Ale po krizi hodnoty akcií a dluhopisů zase vzrostly a věrným investorům přinesly velmi slušné zhodnocení. (Samozřejmě s výjimkou smolařů, kteří investovali do fondů zaměřených na řecké cenné papíry. Ti budou na zlepšení ještě dlouho čekat.)

Odvětví investičních společností a podílových fondů přežilo krizi bez trvalých následků. Krize naopak představovala nákupní příležitost. To není reklamní hláška, tak to skutečně bylo. Penzijní systémy založené na investování do akcií díky tomu rovněž přečkaly krizi beze škod.

Anketa

Investujete do podílových fondů?

Příklad druhý. Švédský druhý pilíř je částečně založen na soukromých otevřených podílových fondech, které jsou k dispozici i investorům mimo penzijní systém. Švédský zaměstnanec má na výběr mezi zhruba šesti sty fondy. Pokud si z této přehršle nevybere, je standardně přesměrován do státní investiční společnosti AP7. Ta nabízí dva fondy: globální akciový a dluhopisový. Pro zajímavost, státem spravovaná firma AP7 neslouží jako zdroj financování švédského státního dluhu – do státních dluhopisů investuje méně než desetinu prostředků. Roční poplatky se pohybují v nižších desetinách procenta – úspory z rozsahu dělají divy.

Švédsko ukazuje, že dobře navržený druhý pilíř může fungovat velmi efektivně, může nést klientům velmi pěkné výnosy a největší světová finanční krize od 30. let jej nerozhodí. Jsou tu ovšem dva háčky:

  • druhý pilíř musí být navržen profesionálně, aby fungoval, a
  • vyžaduje vládu zákona, aby nenechavá vláda nekradla úspory občanů.

Český druhý pilíř první podmínku nesplňoval. Nebyl inspirován vyspělými trhy, ale východní Evropou. Ale i kdyby byl český druhý pilíř navržen dobře, stále by hrozilo nebezpečí znárodnění.

Třetí příklad. Maďarsko bývalo kdysi dáváno za příklad úspěšně reformované ekonomiky. Maďaři zavedli druhý pilíř již v roce 1998. Minula léta a z někdejšího premianta se stal propadlík. Státní dluh se v roce 2010 vyšplhal k 80 procentům HDP a parlament ovládaný pravicovým Fideszem odhlasoval konfiskaci. Uspořené prostředky v hodnotě 14 miliard dolarů byly ukradeny státem.

Propojeno!

„Nebýt to tak vážná věc, byl by to dobrý důvod ke slovním hrátkám. Premiér Tusk přišel s nápadem zestátnit – státní dluhopisy. Přesněji bondy polské vlády, které tvoří víc než polovinu aktiv tamějších soukromých důchodových fondů.“ 

Příklady táhnou

Krádež – jiné slovo nelze použít – Maďarům prošla, což inspirovalo polského pravicového premiéra Donalda Tuska. Polsko na základě zákona z prosince 2013 zkonfiskovalo bez náhrady 51,5 procenta majetku vlastněného soukromými penzijními fondy, včetně všech státních dluhopisů. Státní dluh se podařilo snížit o devět procent HDP, ovšem za cenu katastrofálního snížení důvěryhodnosti země. Jedině hazardér, kterému je jedno, že přijde o miliony nebo miliardy, by dnes mohl investovat do nespolehlivých režimů typu Maďarska nebo Polska. Mimochodem, Česko by se mělo od Visegrádu distancovat. Je to stigma, punc neserióznosti.

Čtvrtý příklad. Islandský finanční systém byl v roce 2008 totálně zdevastován finanční krizí. Hodnota penzijních fondů poklesla o 22 procent. Během následujících pěti let však ztráta byla „odpracována“ a fondy nadále fungují nerušeně, poskytují Islanďanům větší příjmy v penzi než státní penze. Vláda zákona a majetková práva soukromého sektoru jsou důležitější než cokoli jiného. Důležitější než státní dluh, důležitější než finanční krize a její řešení.

Českého druhého pilíře snad ani není škoda, uvážíme-li kvalitu české politiky. Dříve či později by pravděpodobně byl stejně legálně vytunelován. Závěrečné doporučení: každá domácnost nechť si vytvoří svoji vlastní penzijní rezervu podle své volby. Na rozdíl od penzijních fondů naštěstí existují jiné typy investic, které nelze snadno znárodnit.

Ale ten pocit, že patříme do zlodějské východní Evropy, je hořký.


Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2015 7:07, Mirek

Druhého pilíře je podle mně škoda . Nejsem sice už ve věku kdy by se mi vyplatilo do něj vstoupit ,ale ta možnost pro generaci 30+ tu být měla .

Bohužel hlavně díky "aktivitě " ČSSD která si z druhého pilíře udělala svůj předvolební terč a tvrdila o něm , že je jen pro bohaté a že jej hned po volbách zruší , tahle možnost padla .

Škoda ...

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 3. 2015 13:57

To je snad jasné, že byl méně náročný -- vždyť v něm bylo asi 6 lidí + 2 Kalouskovi příbuzní. Při stejném počtu účastníků jako ve 3. pilíři by se ty počty poněkud změnily.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéf Partners: Do druhého pilíře bych šel znovu. I když je to velká prohra

8. 12. 2014 | Karel Tinl, iHNed.cz | 38 komentářů

Šéf Partners: Do druhého pilíře bych šel znovu. I když je to velká prohra

V Partners zprostředkovali ve druhém důchodovém pilíři doposud 4546 smluv. Nejvíc jich přibylo v prvních měsících po startu reformy. „Poptávka je už prakticky pouze ze strany spekulantů,“... celý článek

Polská lekce: Jak se kroutí krkem penzijním fondům

30. 6. 2014 | Luboš Palata | 8 komentářů

Polská lekce: Jak se kroutí krkem penzijním fondům

Polská vláda vzala ze soukromých penzijních fondů polovinu prostředků, které v nich lidé nashromáždili a přelila je zpět do systému státních penzí. Zároveň fondům přikázala investovat... celý článek

Důchodové fondy: Spoření na dobu určitou?

27. 6. 2014 | Aleš Tůma | 1 komentář

Důchodové fondy: Spoření na dobu určitou?

Když se ustavovala vláda, vyjednavači ji zavázali mimo jiné k tomu, že zruší druhý penzijní pilíř, důchodové spoření. Ne všem členům vlády se do jeho likvidace chce, ale couvnout už... celý článek

Očima expertů: Wywłaszczenie! Polsko chce penzijním fondům zkonfiskovat dluhopisy

20. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Očima expertů: Wywłaszczenie! Polsko chce penzijním fondům zkonfiskovat dluhopisy

Nebýt to tak vážná věc, byl by to dobrý důvod ke slovním hrátkám. Premiér Tusk přišel s nápadem zestátnit – státní dluhopisy. Přesněji bondy polské vlády, které tvoří víc než polovinu... celý článek

Bezprecedentní zhodnocení a minimální poplatky!

23. 4. 2013 | Martin Vlnas | 116 komentářů

Bezprecedentní zhodnocení a minimální poplatky!

„Před dvěma třemi lety socani taky řvali, že jakmile převezmou kormidlo, okamžitě sníží hranici pro odchod do důchodu na šedesát let. Kdo si to dneska pamatuje? Já a ještě asi čtyři... celý článek

Partners Financial Services