Nejlepší spořicí účet pro vašich 50 tisíc korun

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 3. 12. 2009 | 9 komentářů
Nejlepší spořicí účet pro vašich 50 tisíc korun
Máte padesát tisíc, chcete je mít kdykoli k dispozici, mít je v bezpečí a něco s nimi vydělat? Vybrali jsme pro vás nejlepší spořicí účty, kam je můžete s klidem vložit. (aktualizace 14.12.2009)

Češi mají nejčastěji naspořeno mezi dvaceti a padesáti tisíci korunami, ukazují průzkumy. Logicky o tyto peníze nechtějí přijít a hledají proto co nejbezpečnější způsob, kam je uložit, a zároveň by rádi, aby jim aspoň něco vydělaly a aby měli peníze kdykoli k dispozici pro úhradu nenadálých výdajů. Takovou kombinaci nabízejí spořicí účty, které jsou ze zákona pojištěny v rámci systému pojištění vkladů a jsou úročeny zpravidla více než dvěma procenty za rok. Podívali jsme se proto na nabídku bank a kampeliček a vybrali nejlepší spořicí účty, kam byste své úspory mohli zaparkovat. Popravdě, moc jich není.

Mezi nejvýhodnějšími spořicími účty, které nabízejí okamžitou dostupnost úspor a nepožadují současně i založení běžného účtu ve stejné bance, je na tuzemském trhu pouze trojice produktů. Patří mezi ně ING konto (ING bank), Spořicí účet LBBW (LBBW Bank CZ) a eMax Plus (mBank). Všechny tři nyní zhodnocují vklady 2,5 procenty za rok, aniž by byl majitel účtu svázán limitem, kolik může z účtu vybrat, či výpovědní lhůtou pro výběr peněz. Nabízejí navíc i internetové bankovnictví. Od 15.prosince ale mBank nečekaně snižuje úrokovou sazbu na spořicím účtu eMAX Plus z 2,5 procent na 2,1 procenta (aktualizováno 14.12.2009).

Spořící účty s nejvyšší sazbou a bez omezení výběru

(3,1 % p. a.)
Spořicí účet Unibon
(3,1%, nutný ale členský vklad a zápisné – celkem 500 Kč)

(2,5 % p. a.)
ING konto
(ING)
Spořicí účet LBBW (LBBW)
eMax (mBank) - od 15.12.2009: 2,1%
Spořící účet s výpovědní lhůtou 3měsíce- nad 1milion Kč (Peněžní dům)

(2,25 % p. a.)
Červené konto
– nad 50 tisíc Kč (Poštovní spořitelna)
Spořicí účet s výpovědní lhůtou 1 měsíc - 2,3 % nad 1 milion Kč (Peněžní dům)

Nicméně i tato zmíněná trojice spořících účtů má své „mouchy“. Z ING účtu je kvůli větší bezpečnosti možné posílat peníze jen na tři transakční účty, které si klient předem zvolí a uvede ve smlouvě. Kdykoliv pak chce majitel účtu poslat peníze jinam, musí změnu učinit písemně v bance nebo u svého poradce z ING. Posílat peníze na spořící účet a z něj je ale možné bez omezení a bez poplatků. U spořícího účtu LBBW se platí poplatky za odchozí platby. Platební příkaz zde vyjde na desetikorunu, výběr z účtu na pobočce na třicet korun. mBank na účtu eMax Plus účtuje poplatek 150 korun za druhý a další výběr hotovosti. Zdarma tak lze z tohoto účtu vybírat jen jednou měsíčně. Původní spořící účet eMax, který umožňuje mít k účtu i platební kartu a počet výběrů a převodů peněz neomezuje, je ovšem nyní úročen jen 1,3 procenty. eMax Plus zase nově klesl druhý prosincový týden na 2,1 procenta.

Nejlepší sazbu mezi spořicími účty na dnešním trhu a bez omezení výběru peněz má kampelička Unibon. Pro klienty s nízkými úsporami se ale příliš nevyplatí u ní spořit. Momentální sazba spořicího účtu od Unibonu je sice 3,1 procenta, klient ale musí zaplatit členský poplatek a zápisné v celkové hodnotě 500 korun, na což s padesátitisícovým vkladem u této sazby šetří téměř čtyři měsíce. Výběr navíc nelze uskutečnit jinak než na pobočce, ty jsou v Česku všeho všudy čtyři.

Spořící účty s nejvyšší sazbou, ale s omezením

(3 % a více p.a.)
Účet pravidelného spoření GE Money (3 % nutný ale účet v GE Money)
WPB Spořící účet (3,55 -4,3 %, od 50 tisíc Kč až nad 800 tisíc Kč , výpovědní lhůta 6 měsíců)

(2,5% p.a.)
Spořicí účet k Citikontu
(Citibank)
Spořicí plán k Osobnímu účtu – do 50 tisíc Kč (Česká spořitelna)
Spořicí konto – do 50 tisíc Kč (Komerční banka )
eKonto Flexi – na 12 měsíců a nad 1milion Kč (Raiffeisenbank)
Spořicí účet – na 3 měsíce a nad 200 tisíc Kč (UniCreditBank)

Třemi procenty mohou mezi klienty bank nyní navyšovat svůj vklad už jen klienti GE Money Bank . Její Účet pravidelného spoření má však pro klienty spoustu omezení. Vedle povinného běžného účtu a pravidelné měsíční úložky po dobu jednoho roku je možné také vybírat z účtu pouze sedm dní od výročního dne založení účtu. Také další banky si s oblibou „schovávají“ nejlepší úrokové sazby na spořících účtech pouze pro své vlastní klienty a úspory odjinud je příliš nezajímají.

Na spořící účet s 2,5procentní sazbou například u Citibank dosáhnou jen ti, kteří mají současně založený běžný účet Citikonto. Stejnou sazbu má také jen pro své klienty i Česká spořitelna, Komerční banka, UniCreditbank a Raiffeisenbank. Česká spořitelna a Komerční banka ovšem takto zhodnocuje jen úspory do 50 tisíc korun. Jejich klienti si proto musí hlídat, aby výše zůstatku na účtu nepřevýšila tuto hranici, zhodnocování by jinak přestalo být zajímavé. Třetí zmiňovaná, UniCreditBank, tuto sazbu poskytuje jen s tříměsíční výpovědní lhůtou a při objemu úspor nad 200 tisíc korun. Raiffeisenbank má podmínek ještě více. Nejvyšší pásmo úročení na eKontu Flexi si schovává pro klienty s běžným účtem eKonto, kteří mají úspory nad jeden milion korun a jsou ochotni si je na účtu ponechat alespoň jeden rok.

Suverénně nejvyšší zhodnocení na českém trhu spořících účtů, a to nad tři procenta ročně, v Česku nyní nabízí převážně už jen kampeličky neboli družstevní záložny. Kdo chce zhodnocovat peníze právě u nich, nemusí se o své úspory obávat. U kampeliček, stejně jako u bank, funguje pojištění vkladů ze zákona do výše sta procent objemu vkladu s maximální částkou 50 tisíc eur (zhruba 1,3 milionu korun při kurzu 26 korun za euro).

Povinné členství a zápisné, kterým kampeličky podmiňují využívání produktů, někde přijde na jednu korunu (např.FIO, WPB Capital), jinde ale i na několik set či na tisíc korun ( Moravský peněžní ústav 1 000 Kč, Unibon 400 Kč + 100 Kč atd.). Úrokové sazby u těch nejvyšších nabídek spořicích účtů v kampeličkách však klient získá jen při dlouhé výpovědní lhůtě a mnohasettisícovém vkladu. Jejich spořicí účty mají tak spíše formu termínovaných vkladů či spořitelních knížek s výpovědní dobou.

Výjimkou je Spořicí účet FIO, který nestanovuje ani výši vkladu ani minimální lhůtu, po kterou musí vklad ležet na účtu. Nabízí navíc k účtu i kartu a za určitých podmínek i možnost běžných plateb. Momentální sazba u Spořicího účtu Fio Konto je ovšem dvě procenta.

Anketa

Máte také založený spořící účet?

Naopak u spořitelního družstva WPB Capital lze sice získat vysoké úročení v rozmezí 3,55 až 5,75 procenta ročně, minimální výpovědní lhůta je však šest měsíců a nejnižší možný vklad 50 tisíc korun. Kdo by chtěl dosáhnout na nejlepší roční zhodnocení 5,75 procenta, musí si připravit alespoň 800 tisíc korun a se svými penězi se rozloučit až na pět let.

Ani tato sazba ovšem není garantovaná kampeličkou WPB po celou dobu trvání výpovědní lhůty, protože se jedná o pohyblivou úrokovou sazbu. Spořící účet WPB úspory blokuje dlouho, z účtu lze ale dát současně dvě výpovědi. Vysoké sazby nad tři, respektive čtyři procenta běžně s podobnými omezeními lhůtami a výší vkladů pak nabízí většina ze všech sedmnácti zdejších kampeliček.

Další podrobnosti o spořících účtech:

Podle čeho jste si zvolili nebo byste doporučili spořící účet vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 12. 2009 9:00, Med

V článku chybí, že třeba Metropolitní spořitelní družstvo má vkladní knížku, kde jsou peníze okamžite k dispozici s úrokovou sazbou 4 %.
http://www.emsd.cz/Vkladove_produkty_files/Oznameni_MSD_o_urokovych_sazbach2.pdf

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

9. 11. 2009 | Věra Tůmová

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

Změnit banku můžete nyní podstatně snadněji než dříve. A to minimálně u dvanácti tuzemských bank. Stačí si otevřít nový účet a říct nové bance, aby za vás převedla z původního účtu... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Máte účet v bance? Tady jsou změny, které byste měli znát.

3. 11. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Máte účet v bance? Tady jsou změny, které byste měli znát.

Od listopadu lze zrušit bankovní účet zdarma, trvá-li déle než jeden rok. To v Česku většina bank už umožňuje. Nově ale musí každý měsíc klienta zdarma informovat i o pohybech na účtu.... celý článek

Šikovné spoření České spořitelny: složité a málo úročené

29. 7. 2009 | Věra Tůmová | 23 komentářů

Šikovné spoření České spořitelny: složité a málo úročené

Česká spořitelna chce naučit Čechy pravidelně spořit. Proto přichází s produktem Šikovné spoření. Slušné zhodnocení úspor od něj ovšem začínající spořílci čekat nemohou. Na zajímavé... celý článek

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

16. 4. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

Spořící účty jsou mezi klienty bankovních domů stále populárnější. Někdy jsou ale pořádně komplikované. Banky totiž vytvářejí produkty, kterými klienty nalákají na „skvělé“ úročení... celý článek

Partners Financial Services