Družstevní záložny: finanční krize nás neohrožuje

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 24. 10. 2008 | 6 komentářů
Družstevní záložny: finanční krize nás neohrožuje
Finanční krize družstevní záložny neohrožuje. Nemohou totiž investovat na finančních trzích. Navíc pro jistotu převedly velkou část volných peněz na účty u České národní banky.

Družstevním záložnám narůstají počty klientů i objem spravovaných vkladů. Například záložna FIO zvýšila od začátku roku počet členů o třetinu. Její služby využívá 12 200 klientů. Na důvěře jim neubírá ani finanční krize. „Zájem klientů o naše produkty je setrvalý. Jen nyní zaznamenáváme více dotazů na zákonné pojištění vkladů,“ potvrzuje Petra Ševiorová, ředitelka marketingu spořitelního družstva WPB Capital.

Rostoucí zájem eviduje také Moravský Peněžní Ústav. Na konci září měla tato záložna zhruba o 800 klientů více než v polovině roku a s objemem depozit ve výši 3,3 miliardy korun se vyšplhala v sektoru spořitelních družstev v České republice na první místo. U klientů boduje hlavně spořícím účtem s možností zhodnotit peníze až o 5,3 procenta při úložkách nejméně 100 tisíc korun a výše. Tento produkt jí přinesl letos rekordní nárůst vkladů o 222 milionů korun. „Naší ambicí je v příštím roce dosáhnout 5 miliard korun depozit,“ říká Radomír Lapčík, předseda představenstva Moravského Peněžního Ústavu.

Jaké bankovní služby a činnosti může záložna svým členům poskytovat

  • Přijímání vkladů
  • Poskytování úvěrů
  • Finanční leasing
  • Platební styk, zúčtování a vydávání a správa platebních prostředků
  • Ručení za půjčky a úvěry
  • Otvírání akreditivů
  • Obstarání inkasa
  • Nákup a prodej cizí měny v hotovosti
  • Pronájem bezpečnostních schránek

zdroj: zákon č.87/1995 Sb.

Záložny jsou oproti bankám přísněji omezeny v tom, kam mohou ukládat svá aktiva. Ze zákona záložny v podstatě nemohou spekulovat na finančních trzích. Takže v jejich rozvahách nemohou být žádné "toxické" cenné papíry, které dostaly do problémů několik zahraničních bank. Také kvůli menšímu objemu prostředků většina záložen nemá peníze uložené v zahraničí, ale pouze na českém trhu. A na ten zatím nedopadly žádné větší otřesy,“ popisuje pozici družstevních záložen Ján Franek, tiskový mluvčí FIO.

„Družstevní záložny smí provádět pouze klasické bankovní aktivity, tedy zejména přijímat vklady a poskytovat úvěry. Zákon jim neumožňuje například nakupovat a obchodovat s cennými papíry. Družstevní záložny také nesmí nabýt cenný papír, který představuje majetkovou účast. Zejména u těchto cenných papírů došlo k výkyvům na trhu. Družstevní záložny proto nemohly být finanční krizí ovlivněny,“ vysvětluje Lukáš Hampl,“ mluvčí Asociace družstevních záložen.

Družstevní záložny jsou malé peněžní ústavy zpravidla s regionální působností, na jejich činnost dohlíží Česká národní banka. Výše jejich kapitálu je minimálně 35 milionů korun a klienty jsou hlavně fyzické osoby a malé a střední firmy. Oproti bankám nabízejí záložny užší spektrum produktů vymezených zákonem, a kdo chce tyto služby využívat, musí se stát jejich členem. Vklady střadatelů jsou přitom u záložen pojištěny stejně jako u bank, tedy z 90 procent do maximální výše 25 tisíc eur.

Podle záložen není jejich podnikání závislé na financování od bank, přesto začínají být kampeličky obezřetné a sledují vývoj finanční krize a situaci na trhu. „Naše likvidita je dlouhodobě vysoká. Takže ani případné "zamrznutí" mezibankovního trhu nás nemůže ohrozit,“ říká Ján Franek, tiskový mluvčí FIO.

„Dlouhodobě upřednostňujeme stabilitu před růstem zisku. Abychom zamezili rizikům, stáhli jsme většinu volných prostředků a držíme je na účtu České národní banky. Zredukovali jsme i počet peněžních ústavů, u kterých ukládáme volnou hotovost a stanovili jsme u nich přísné limity,“ přibližuje obezřetnost Moravského Peněžního Ústavu(MPÚ) předseda představenstva Radomír Lapčík. MPÚ též navýšil pokladní hotovost v jednotlivých trezorech na pobočkách a objem volných prostředků tak zvýšil na 20 procent.

Podle Lapčíka finanční krize v České republice ještě nezačala. „Bude mít terciální dopad. Klesnou úspory domácností a výkon automobilového průmyslu, jehož pokles může být značný. Banky, které v důsledku krize čerpaly kapitálové polštáře, půjdou do obezřetnějších obchodů a budou se orientovat na klienty, které dlouhodobě znají,“ míní předseda představenstva Moravského Peněžního Ústavu.

Anketa

Důvěřujete družstevním záložnám?

Řada kampeličeksdružených v Asociaci družstevních záložen (ADZ) začíná usilovat o to, aby se přeměnila v malou českou banku. „Mohu to potvrdit. V mnoha případech se ale bude jednat o dlouhodobý proces,“ míní Lukáš Hampl z ADZ, „je třeba, aby existovala možnost přeměny družstevní záložny  na banku a aby záložny, které svým úspěšným rozvojem a hospodařením vyrostou, mohly vykonávat širší spektrum činností na základě bankoví licence.“

Letos o licenci požádala Českou národní banku, jako vůbec první, družstevní záložna FIO, a to i přesto, že zatím neexistuje potřebný transformační zákon. „Legislativně jde o to dovolit přeměnu záložny na akciovou společnost, která by současně požádala o zcela standardní bankovní licenci,“ vysvětluje složitost transformace Pavel Palivec z ČNB.

ČNB s přeměnou vyslovila souhlas za předpokladu, že FIO splní licenční požadavky, což je mimo jiné nezbytný kapitál ve výši 500 milionu korun. Další záložny zatím vyčkávají na nové zákony, „Uvažujeme o změně na banku v horizontu dvou až tří let,“ říká Radomír Lapčík z MPÚ.

Převedli byste své úspory z bank do družstevních záložen? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2010 13:36, Čamrda

v prvni fázi krize se mohlo zdát, že se to možná kampeličkám vyhne, ale teď vidíme, že i obyčejný lidi si nemůžou dovolit nechat svoje úspory někde ležet. K tomu, aby finanční ústav dlouhodobě prosperoval, nestačí jen házet prachy do reklamy (jak to dělají velký banky) nebo dělat frajera (jak to dělají kampeličky), ale je potřeba, aby zákazník byl SPOKOJENY. Super zákaznický servis má J&T banka, která kromě toho nabízí i hodně dobrý úroky. Jsou to totiž opravdoví machři a znaj svoje řemeslo.

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Záložny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Být bankou je lepší, než jen kampeličkou

14. 2. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Být bankou je lepší, než jen kampeličkou

Družstevní záložna FIO by se ráda do roka přeměnila na banku. Klientům by to otevřelo cestu k novým produktům, říká Ján Franek, prokurista FIO družstevní záložny.

Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN

7. 2. 2008 | Eva Sovová

Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN

S žádostí o malý spotřebitelský úvěr se dá uspět jen v několika družstevních záložnách. Vedle úrokové sazby úvěry zdražují i poplatky. U půjčky 20 tisíc korun se roční procentní sazba... celý článek

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

14. 1. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí... celý článek

Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit

20. 12. 2007 | Eva Sovová | 3 komentáře

Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit

Kampeličkám se v poslední době daří. Zvyšuje se počet jejich členů a rostou také vklady. V záložnách mají nyní lidé uloženo přes 6,5 miliardy korun. Lákají je především levné produkty... celý článek

Partners Financial Services