Jedinečná publikace pro všechny plátce DPH

Eva Sovová | rubrika: Tip na knihu | 29. 10. 2008 | 2 komentáře
Jedinečná publikace pro všechny plátce DPH
Na knižní pulty přišel komentovaný výklad zákona o dani z přidané hodnoty. Tato publikace je dobrý pomocník a rádce, jak na dani ušetřit a neudělat v daňovém přiznání zbytečnou chybu.

Vyznat se v suchých textech daňových zákonů a kličkách jejich paragrafů je často tvrdý oříšek pro samotné daňové poradce. Praxe potvrzuje, že zákonná ustanovení o dani z přidané hodnoty nemají v praktickém podnikatelském životě jednoznačný výklad. Další svízel nastává i v okamžiku, kdy česká norma musí ladit s novými evropskými směrnicemi, které výklad českého zákona ovlivňují.

Autor Milena Drábová, Olga Holubová, Milan Tomíček
Počet stran 572
ISBN 978-80-7357-384-3
Cena 695 Kč
Vydalo nakladatelství ASPI

Na knižní pulty nyní přišla novinka nakladatelství Aspi – komentovaný Zákon o dani z přidané hodnoty včetně výkladu nových evropských směrnic. Komentáře zpracovala zkušená autorská trojice daňových poradcůa specialistů na DPH s dlouholetou praxí. Autoři pomáhají plátcům DPH rozklíčovat všechna možná úskalí, která je mohou v každodenní praxi potkat, a snaží se poradit, kdy mají plátci DPHmožnost uplatnit odpočet této daně a kdy mohou být od placení DPH dokonce osvobození. Publikace je tak užitečným a jedinečným průvodcem jak na dani ušetřit a jak nechybovat v daňových přiznáních.

Do komentářů autoři zapracovali i stovky rozhodnutí Evropského soudního dvora a stanovisek generálních advokátů, v jejichž kompetenci je posoudit a rozhodnout sporné případy, zda plátci DPHpostupovali ve své daňové povinnosti správně podle národní legislativy i v souladu s ustanoveními evropské Směrnice 2006/112/ES. Pochopit správně vzájemný vztah těchto dvou norem je totiž často velmi obtížné a nejednoznačné a ve fakturacích plátců DPHa v samotných daňových přiznáních tak mohou vzniknout zbytečné chyby.

„Nabízí-li zákonné ustanovení několik výkladových variant, je třeba se přiklonit vždy k té, která nejvíce odpovídá evropské směrnici,“ popisují autoři komentovaného Zákona o dani z přidané hodnoty základní pravidlo, kterým by se měli plátci DPHřídit.

„Dva základní instituty, které musí vzít plátce v této souvislosti v úvahu, jsou přímý a nepřímý účinek Směrnice 2006/112/ES. Směrnice je sice určená členským státům, ale mohou ji přímo využít i sami plátci, jestliže jim zákon o dani z přidané hodnoty upírá práva, která jim konkrétní ustanovení Směrnice uděluje,“ vysvětlují autoři.

Tato knižní novinka přináší nový, v české odborné literatuře ojedinělý a komplexní pohled na problematiku daně z přidané hodnoty. Autorský tým podává na více než pěti stech stránkách nejen detailní praktické komentáře, ale zmiňují i možná rizika, která mohou přinést určité typy transakcí s firmami z jiných členských států Evropské unie. Zároveň upozorňují na konkrétní rozpory mezi tuzemskou a komunitární právní úpravou Evropské unie a na konkrétních případech rozebírají, jak postupovat správně. Publikace je proto užitečným pomocníkem pro každého plátce této daně.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

DPH

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy výhodný nákup v zahraničí prodraží clo a DPH

3. 9. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Kdy výhodný nákup v zahraničí prodraží clo a DPH

Výhodné nákupy na internetu v zahraničí mohou stát podstatně více, než jste původně čekali. U zásilek ze zemí mimo Evropskou unii se platí nejen clo, ale i DPH a někdy i spotřební daň. celý článek

O přeplatky na dani je třeba se přihlásit

12. 8. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

O přeplatky na dani je třeba se přihlásit

Na přeplatky daně z příjmu finanční úřady neupozorňují. Přeplatek se vrátí jen na písemnou žádost poplatníka. Kdo se o peníze nepřihlásí, nechává je zbytečně ležet na státním účtu.... celý článek

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

3. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

Z půl druhého procenta na čisté mzdě nikdo nezbohatne, státní rozpočet nezchudne a koalice splní předvolební sliby. Místo neúčinného snižování daní z příjmu vláda proto navrhuje snížit... celý článek

Spočítejte si, kolik vyděláte na nižší sazbě sociálního pojištění

30. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Spočítejte si, kolik vyděláte na nižší sazbě sociálního pojištění

Vláda schválila snížení sazby sociálního pojištění, které ze mzdy platí zaměstnanec z 8 na 6,5 procenta. Vydělat by na tom měl každý. Jak se změna dotkne vaší výplatní pásky, si můžete... celý článek

Vše o daních včetně pravidelné aktualizace

12. 5. 2008 | Eva Sovová

Vše o daních včetně pravidelné aktualizace

Vyčerpávající informace o aktuálních daních přináší knižní novinka Meritum – Daně 2008. Daňový průvodce popisuje škálu letošních daňových úprav a novinek. Součástí publikace je i bezplatná... celý článek

Partners Financial Services