Nákupy z Číny zatím nezdraží. Stát nestíhá DPH

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 4. 7. 2021 | 17 komentářů
Kdo si zboží objedná v nejbližších dnech, má ještě velkou šanci, že DPH – oproti původním plánům – platit nebude.
Nákupy z Číny zatím nezdraží. Stát nestíhá DPH

Zdroj: Shutterstock

Červnový článek jsme zaktualizovali o upřesňující vyjádření celní správy.

Drobné zásilky z Číny a dalších zemí mimo Evropskou unii nezdraží od července tak, jak podle původních plánů měly. Zákon, který ruší jejich osvobození od daně z přidané hodnoty (DPH), totiž politici nestihli včas schválit. 

„Vzhledem k tomu, že Parlament ČR nestihne do 1. července 2021 schválit novelu zákona o DPH, jak to předpokládá legislativa EU, nebude Celní správa ČR vybírat DPH při dovozu zásilek nízké hodnoty (do 22 eur),“ říká Hana Prudičová, mluvčí Generálního ředitelství cel.

„Předpokládanou účinnost novely nelze odhadnout, nicméně bezprostředně po nabytí její účinnosti začnou celní orgány vyměřovat a vybírat DPH i u zásilek nízké hodnoty do 22 eur,“ dodává mluvčí. U zboží v hodnotě nad 22 eur se DPH musí platit už teď, tedy nezávisle na chystané novele.

Pro uplatnění nových pravidel bude rozhodující, kdy balíček dorazí do EU, nikoliv datum odeslání z Číny nebo jiné země mimo EU. Kdo si zboží objedná v nejbližších dnech, má ještě šanci, že DPH – oproti původním plánům – platit nebude.

Nestačil ani rok

Ministerstvu financí nestačil ani víc než rok na to, aby unijní předpis dokázalo do určeného termínu prosadit i v Česku. A to přesto, že původně mělo daňové osvobození skončit už od letošního 1. ledna – kvůli epidemii koronaviru nakonec Evropská komise tento společný krok o půl roku odložila.

Příslušnou novelu sice vláda ANO a ČSSD podpořila už loni v květnu, poslanci se jí však začali reálně zabývat až letos v březnu. Na začátku června ji sice schválili (včetně pozměňovacích návrhů týkajících se daňové výjimky pro Českou televizi a Český rozhlas), ale sněmovní legislativci stále ještě neposlali její text do Senátu. Účinnost novely tak zřejmě nabere přinejmenším měsíční zpoždění. Na své nejbližší schůzi 1. července se jí senátoři nestihli zabývat. A pokud pak novelu vrátí poslancům zpátky s pozměňovacími návrhy, může se definitivní schválení dál zdržet až na konec léta.

Celní prohlášení od 1. července

Od 1. července měla začít platit i druhá ze změn týkajících se dovozu zásilek. Ta rozšiřuje povinnost podávat celní prohlášení i na zásilky do 22 eur – a  to přesto, že od července zůstává hranice 150 eur pro osvobození od cla stejná jako doteď, ve výsledku se z nich tedy clo platit nebude. Elektronické celní prohlášení půjde vyřešit buď přes Českou poštu za poplatek 100 až 150 korun, případně individuálně. Stejná povinnost dosud platí pro zásilky od 22 eur. 

„Celní legislativa je upravena nařízeními v rámci právního systému EU, která jsou účinná přímo bez nutnosti upravovat národní legislativu,“ říká Prudičová. V praxi se však odkládá i tato novinka. Generální ředitelství cel upřesnilo, jaké mohou po 1. červenci nastat varianty:

  • Pokud vám zásilku doručuje expresní zasilatelská služba, nebudete muset nic řešit, protože ta vás bude zastupovat v celním řízení a elektronické celní prohlášení za vás podá, a to i v případě, že zásilka nepřesáhne hodnotu 22 eur.
  • Odlišná pravidla platí, jestliže zásilku dopravuje poštovní operátor, například Česká pošta. U zboží dopravovaného poštovním přepravcem platí výjimka a do 30. září 2021, případně do nabytí účinnosti novely zákona o DPH (podle toho, co nastane dřív), není podání elektronického celního prohlášení u zásilek nepřesahujících hodnotu 22 eur povinné. Situace tedy bude v tomto ohledu stejná jako doposud. I toto pravidlo však má jednu výjimku. A to je situace, pokud je zboží na e-shopu prodáváno v takzvaném režimu jednoho správního místa pro dovoz (IOSS). V takovém případě je podání elektronického celního prohlášení povinné i pro případy, kdy hodnota zásilky nepřesahuje 22 eur.
  • U zásilek s vyšší hodnotou, tedy od 22 do 150 eur je nutné elektronické celní prohlášení podávat vždy, ať už zboží přepravuje kdokoli.

Jak a proč zdraží balíčky ze zemí mimo EU

Až novela začne být účinná, bude se daň z přidané hodnoty počítat jako 21 procent z ceny zboží, dopravného, cla a případně i pojistného. „Například balíček za 1000 korun pak vyjde ve výsledku na 1452 korun (1000 korun zboží + 200 korun poplatky poště za plné celní odbavení + 252 korun DPH). Nejvíc se prodraží drobné zásilky za pár korun, kde přirážka za celní služby bude znatelnější,“ upřesňuje Michal Jelínek, partner poradenské skupiny V4 Group.

Ani po schválení novely se DPH dál nebude muset platit u darů mezi soukromými osobami, a to v případě, že hodnota zásilky nepřekročí 45 eur. Celní prohlášení však bude povinné i v tomto případě.

Proč vlastně dosavadní výhody skončí? Daňové osvobození podle politiků narušuje hospodářskou soutěž a znevýhodňuje dodavatele zboží v Evropské unii. „Praxe také ukazuje, že osvobození od daně při dovozu je jedním z faktorů, které vedou k výraznému podhodnocování hodnoty dovážených malých zásilek, a tím se otevírá prostor pro obcházení daňových povinností,“ napsalo ministerstvo financí ve zdůvodnění novely.

Další podrobnosti o chystaných změnách v DPH a clu za zásilky ze zemí mimo EU:

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,265+0,00 Kč
Americký dolar23,707+0,04 Kč
Britská libra29,516+0,02 Kč
Švýcarský frank26,084+0,05 Kč
Turecká lira72,720-0,14 Kč

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2021 14:03, PepaJa

"Daňové osvobození podle politiků narušuje hospodářskou soutěž a znevýhodňuje dodavatele zboží v Evropské unii."
Těmi dodavateli jsou myšleni ti, kteří zboží Made in China přeprodávájí?

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 6. 2021 17:06, deprese

Stačí se domluvit, aby to poslali jako dárek. Některé eshopy to tak dělají už 10 let.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

8. 1. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek