Schillerová navrhuje nižší DPH u menstruačních pomůcek

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 1. 12. 2020 | 7 komentářů
Schillerová navrhuje nižší DPH u menstruačních pomůcek

Zdroj: Shutterstock

Dámské menstruační pomůcky by mohly být od příštího roku levnější. Ministerstvo financí navrhuje přesun dámských vložek, tampónů, kalíšků a dalších menstruačních pomůcek do nejnižší sazby DPH, tedy z 21 na 10 %.

„Díky tomu, že na trhu s dámskými hygienickými potřebami panuje velká konkurence, očekávám, že snížení DPH zákaznice ve svých peněženkách skutečně pocítí. Zejména domácnostem s nižšími příjmy by toto snížení daní mohlo v současné ekonomické situaci citelně pomoci,“ říká ministryně financí Alena Schillerová

O dostupnějších menstruačních potřebách se před týdnem zmínil premiér Andrej Babiš poté, co Skotsko rozhodlo o jejich hrazení všem ženám bez rozdílu příjmu. Babiš tehdy vyzval Schillerovou, aby našla řešení. A ta s ním teď přichází, přestože snížení DPH ministerstvo donedávna odmítalo.

Podle výpočtů ministerstva financí snížení DPH u těchto komodit vyjde veřejné rozpočty na 300 milionů korun ročně. Změnu se úřad pokusí uskutečnit přes pozměňovací návrh k novele zákona DPH, která narovnává podmínky u dovozu zboží ze zemí mimo Evropskou unii. Novelu nyní projednává Poslanecká sněmovna a ministerstvo předpokládá, že pokud návrh uspěje, klesla by DPH na jaře.

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že přesun dámských hygienických potřeb do nejnižší sazby DPH může být v rozporu s právem Evropské unie, kde platí společná pravidla pro DPH. „I přesto v minulých letech přesunulo dámské menstruační pomůcky do nižší sazby DPH přes 10 členských států EU,“ říká Michal Žurovec, mluvčí ministerstva. Úřad proto předpokládá, že kdyby došlo ke sporu s Evropskou komisí, bude dostatek času legislativu znovu upravit.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2020 19:24

vlada dela same hlouposti dph by mnelo jit hodne dolu na teplo drahe potraviny energije tam jeto dulezite lide jsou na tom cim dal hur hlavne nasi duchodci katastrofa

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Alena Schillerová, daně, DPH, nákupy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

8. 1. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Partners Financial Services