Voda zlevnila. Snížení DPH nepomohlo jen v sedmi městech

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 22. 7. 2020 | 17 komentářů
Voda zlevnila. Snížení DPH nepomohlo jen v sedmi městech

Zdroj: Shutterstock

Snížení DPH na vodné a stočné od letošního května pozitivně pocítily až tři čtvrtiny obyvatel. Změnu sazby promítlo do konečné ceny 124 ze 131 největších měst s víc než 10 tisíci obyvateli. Vyplývá to z analýzy ministerstva financí.

Konečná cena pro spotřebitele klesla v průměru o 3,73 koruny za metr krychlový. Díky tomu ušetří čtyřčlenná rodina zhruba 484 korun ročně. Průměrná cena vody dosáhla v těchto městech 87,33 Kč/m3 včetně DPH.

V některých případech došlo dokonce k ještě výraznějšímu snížení ceny nad rámec snížení DPH, zjistila analýza. Například Klatovy snížily cenu o 5,61 Kč/m3, Jindřichův Hradec dokonce o 9,21 Kč/m3.

U zbylých sedmi měst zůstala konečná cena beze změny. Jsou to Praha, Kladno, Kralupy, Mělník, Neratovice, Slaný a Strakonice. „Snížení sazby DPH tam bylo vykompenzováno zvýšením nákladů, zejména na obnovu infrastruktury,“ říká mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Sazba na vodné a stočné klesla z 15 % na 10 % od 1. května. Snížení DPH mohla vládní koalice podpořit už dřív, když to navrhovali senátoři. Rychlejší změnu ale odmítla, protože ji chtěla svázat s rozšiřováním elektronické evidence tržeb a sama se pak pochlubit snižováním daní.

Cenu vody reguluje ministerstvo prostřednictvím takzvaného věcného usměrňování. „Do ceny mohou provozovatelé promítnout pouze ekonomicky oprávněné náklady (například náklady na materiál nebo mzdové náklady) a přiměřený zisk. DPH je složka ceny, která se ke kalkulované ceně následně připočítává. Pokud se tedy změní sazba DPH, změní se i konečná cena pro spotřebitele,“ připomíná Žurovec.

„Cena vody se může aktualizovat pouze v případech, kdy dochází k prokazatelným změnám v jednotlivých nákladových položkách jako například změna u nákladů na chemikálie nebo materiál,“ dodává mluvčí.

Ceny dalších služeb, u nichž vládní koalice od května snížila DPH jako kompenzaci za EET, nejsou státem regulovány. Jde hlavně o drobné opravy, úklidové práce v domácnostech, kadeřnické a holičské služby nebo stravovací služby včetně čepovaného piva.


Souvislosti: 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 7. 2020 15:31, Petr

Tak tase Praha, Piráti, děkujeme Vám. Co jste dokázali mimo zdražování? Sliby - chyby...

+107
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2020 15:44, L.

V Praze ale k žádnému zdražení nedošlo.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

bydlení, cena vody, DPH, energie, stočné, vodné

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

8. 1. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek