Firma měla platit pokutu za přiznání v PDF, pomohl ombudsman

jih | rubrika: Aktuality | 14. 10. 2019 | 1 komentář

Firmě, která nesouhlasila s vyměřenou pokutou od finančního úřadu, se vyplatilo obrátit se na ombudsmana. Nakonec nemusí platit čtvrt milionu korun za to, že v letech 2013 a 2014 podávala daňová přiznání k DPH ve formátu PDF. 

Zatímco už od května 2016 není možné daňové přiznání k DPH podávat v jiném formátu než XML, protože se změnil zákon o DPH, do té doby zákon ani vyhláška formát nespecifikovaly.

„Správce daně však na základě interních předpisů požadoval, aby firma daňová přiznání zasílala výhradně ve formátu XML. Správce daně proto firmě vyměřil pokuty za nepodané daňové přiznání k DPH. Výši daně i pokuty přitom paradoxně určil na základě podkladů, které firma dodala,“ popisuje kancelář veřejného ochránce práv.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Finanční správa vyzývala firmu k odstranění vad daňového přiznání. Chtěla, aby ho podala ve formátu XML namísto PDF. Na základě žádosti firmy prodlužovala lhůtu k odstranění vad, protože se čekalo, jak dopadne žaloba jiné firmy u krajského soudu.

Předmětem této žaloby byla právě otázka, zda je možné přiznání k DPH podat ve formátu PDF. Na konci roku 2014 krajský soud rozhodl, že to přípustné bylo. Firma proto měla za to, že je problém vyřešen a nadále nepožadovala prodlužování lhůty pro odstranění vad.

V roce 2016 ji ale finanční správa znovu vyzvala k podání daňového přiznání za uvedená období vyzval. Na to firma nereagovala. Stát ji proto v roce 2017 vyměřil daň, z jejíž výše pak určil také výši pokuty: 245 tisíc korun.

„Prodlužováním lhůty a čekáním na rozhodnutí soudu přitom správce daně vytvořil u firmy legitimní očekávání, že se bude rozhodnutím krajského soudu řídit, což však po vynesení rozsudku neučinil,“ vysvětluje kancelář ombudsmana.

V letošním roce pak rozhodnutí krajského soudu potvrdil také Nejvyšší správní soud. Uvedl mimo jiné, že „neúčinnost podání v obecném daňovém řízení nelze dovozovat krkolomnými výklady daňového řádu.“

Finanční správa nakonec přistoupila na argumentaci veřejného ochránce práv i soudů a pokutu zrušila.


Ó daně, jak my myslíme na ně:

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

8. 1. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek