Česko má přes půl milionu plátců DPH, letos pomalu přibývají

jih | rubrika: Aktuality | 27. 8. 2019

V České republice aktuálně podniká 504 337 plátců DPH a jejich počet se letos celkem zvýšil o 2459. Podle dat poradenské společnosti Bisnode bylo v první polovině letošního roku k DPH registrováno 12 547 nových subjektů, zatímco u 10 088 firem byla registrace zrušena. Celorepublikovým statistikám se vymyká hlavní město, kde je plátcem DPH každá čtvrtá firma. Nejvíc nových plátců DPH podniká v oblasti stravování.

„Za celý loňský rok v ČR přibylo 4784 plátců DPH a jejich celkový počet se přehoupl přes půlmilionovou hranici. Letos noví plátci DPH přibývali o něco rychleji, a to přes to, že vzniká nejméně nových firem za poslední tři roky. Ve srovnání s obdobím mezi lety 2017 až 2018 je ale meziroční přírůstek plátců DPH pětkrát nižší,“ komentuje statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Mezi plátci DPH jsou se 44 % nejvíc zastoupeny společnosti s ručením omezeným (219 752) a s 42 % živnostníci (213 947). Akciové společnosti se na populaci plátců DPH podílí jen necelými 3 %. V rámci nejoblíbenějších právních forem pro podnikání v ČR je největší podíl, přes 54 %, plátců DPH mezi akciovými společnostmi, s 46 % následují společnosti s ručením omezeným a mezi živnostníky je 11 % plátců DPH.

Evidujete? Rozšíření EET neuteče skoro nikdo. Projděte si, co schválili poslanci

Rozložení plátců DPH v jednotlivých regionech ČR vykazuje výrazné rozdíly. V Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji sídlí téměř polovina všech plátců DPH. Celorepublikovým statistikám se vymyká hlavní město, kde má sídlo nejvíc plátců DPH. Jde o 129 826 firem, tedy čtvrtinu ze všech firem, které jsou plátci DPH a pětinu firem s pražskou adresou. Necelými 12 % se na populaci plátců DPH shodně podílí Jihomoravský a Středočeský kraj.

Z pohledu oboru činnosti nejvíc nových plátců DPH podniká v oblasti stravování, zprostředkování obchodu a služeb. „To koresponduje s naší předchozí analýzou, podle které se podnikání v gastronomii těší velké oblibě, a to navzdory zavedení EET, vysoké konkurenci a nedostatku pracovní síly,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

daně, dph, statistiky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

8. 1. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Partners Financial Services