Změny v DPH: Klesne u služeb, piva i knížek bez papíru

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 7. 6. 2019

Současně se startem zbývající vlny elektronické evidence tržeb (EET) se přesunou některé obory z patnáctiprocentní do desetiprocentní sazby DPH. Schválili to dnes poslanci, když rozhodli o rozšíření EET (podrobnou zprávu jsme přinesli hned po schválení ve sněmovně).

Většina změn je součástí původního návrhu z dílny ministerstva financí. DPH tak má od příštího roku klesnout pro:

  • úklid vnitřních prostor a mytí oken v domácnostech,
  • opravy obuvi a kožených výrobků,
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků,
  • opravy jízdních kol,
  • kadeřnické a holičské služby,
  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany,
  • půjčování nebo nájem knih,
  • vodné a stočné.

Snížení DPH u vodného a stočného přitom mohlo ministerstvo podpořit už dřív, když to navrhovali senátoři. Před pár měsíci ale změnu odmítlo, protože ji chtělo svázat právě s rozšiřováním EET a samo se pochlubit snižováním daní.

Poslanci schválili také snížení sazby DPH u e-knih a audioknih na 10 procent, sjednotí se tak s tištěnými knihami. Jde o jeden z mála opozičních návrhů, které vládní koalice během hlasování podpořila. Stojí za ním Věra Kovářová z hnutí STAN, cílem je zvýšit dostupnost knížek i pro mladší generaci.

Schváleno!

Další vlna elektronické evidence tržeb má zelenou. Vládní koalice odmítla většinu opozičních zlepšováků. Láká na nižší DPH a úlevu pro drobné podnikatele.

Rozšíření EET neuteče skoro nikdo, rozhodli poslanci

Původně měla DPH klesnout také u prodeje řezaných květin. Při projednávání ve vládě ale tento bod vypadl. Premiér Andrej Babiš se tím aspoň částečně zbavil podezření z konfliktu zájmů: Letos na jaře totiž investiční společnost Hartenberg, která patří do Babišova svěřenského fondu, koupila většinový podíl ve společnosti HFF provozující síť květinářství Flamengo.

Veřejnost a podnikatele si chce ministerstvo získat i dalším snížením DPH na stravovací služby – z 21 na 15 % klesla už při startu první vlny EET, teď půjde ještě níž. „Bilance prvního roku s evidencí tržeb v pohostinství v kombinaci se snížením daně na stravovací služby nám ukázala, že i přes nižší DPH se výběr daní zvýšil,“ říká Schillerová.

A tentokrát se s tím svezou nejenom nealkoholické nápoje, ale i točené pivo. Přitom zrovna ministr zdravotnictví za ANO nedávno poslance varoval, jak je alkohol škodlivý; a odkázala se na něj i Schillerová, když odmítala podobný návrh podporující malé pivovary – akorát prosazovaný opozicí. Sama vláda současně schválila zvýšení spotřebních daní z lihu, což ovšem postihne jenom takzvaný tvrdý alkohol.

„Druhá snížená sazba daně“ funguje od roku 2015. Původně ji tehdejší vláda vedená ČSSD zavedla na léky, knihy a kojeneckou výživu, poté ji rozšířila i na suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Podle očekávání se od té doby objevují snahy přeřadit do této nejnižší sazby (pomineme-li úplné osvobození od DPH) i další položky, od roku 2017 poslanci podpořili snížení daně u novin a časopisů.

Zmíněná Věra Kovářová (STAN) na konci loňského roku prosadila i snížení sazby DPH ve veřejné dopravě z 15 % na 10 %.

Rostou?

Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?


Daně už vyřídíte stejně snadno jako v internetovém bankovnictví. Na přiznání dostanete víc času, vrácení přeplatku se můžete dočkat i dřív než doteď. Slibuje to návrh, který dokončilo ministerstvo financí. Detailně jsme prozkoumali, co přináší.

Revoluce v daňovém přiznání: Po internetu a s novými termíny

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

8. 1. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Partners Financial Services