Proč teď Češi málo utrácejí? Jen rostoucí daň za to nemůže

Mezi důvody, proč Češi omezili nákupy, patří i stále vyšší daň z přidané hodnoty. Od roku 2008 vláda postupně zvýšila její sníženou sazbu z pěti až na letošních 15 procent, základní sazbu pak na 21 procent.
Proč teď Češi málo utrácejí? Jen rostoucí daň za to nemůže

Odborníci oslovení on-line deníkem Aktuálně.cz se ale shodují, že rostoucí daň představuje jen „jeden dílek v mozaice“. K neochotě utrácet podle nich přispívá také ekonomická nejistota nebo například skutečnost, že reálné mzdy od počátku roku 2011 – s výjimkou loňského čtvrtého čtvrtletí – klesají.

Výsledkem jsou klesající tržby maloobchodníků – v červnu se po očištění o vliv pracovních dní meziročně snížily o 1,1 procenta, za samotné potraviny přitom daly domácnosti o 3,6 procenta méně. Podle Českého statistického úřadu rostly pouze tržby z prodeje oděvů a obuvi (o 3,8 procenta) a počítačového a komunikačního zařízení (o dvě procenta).

Daně nejsou všechno

Rostoucí povinné odvody k vyšší spotřebě samozřejmě nemotivují. Zvyšování daně z přidané hodnoty zdražuje jak zboží, tak služby. Tato daň je navíc všudypřítomná – protože funguje celoplošně, takže ovlivňuje nákupy nejvíce.

„Nastává jednorázový cenový šok pro spotřebitele a ti okamžitě omezí své nákupy. Mnohdy není důležitá samotná velikost změny sazby, ale to, na jaký typ zboží se uplatní,“ říká analytik Michal Kozub z Home Credit.

Samotná vyšší daň ale nevede k tomu, že by si lidé přestali část věcí kupovat. Další příčinou je negativní výhled do budoucna – skutečné oživení české ekonomiky se stále odkládá.

Vliv má také inflace a pokles reálných mezd, což znamená, že nominální mzdy rostou pomaleji než ceny zboží a služeb.  

„Například v roce 2011 nakoupila průměrná česká domácnost zboží a služby za 132 tisíc korun. Pokud by si chtěla totéž dopřát v následujícím roce, musela mít v peněžence o 1500 korun více,“ vysvětluje analytik Filip Fyrbach z GE Money Bank.

Nepomáhají ani slevy zboží v supermarketech. Takzvané akce totiž přestávají na zákazníky zabírat, jelikož se s nimi setkávají prakticky všude. Podle Aleše Langra, který mediálně zastupuje Interspar, se aktuálně prodává v akci 40 procent maloobchodního zboží.

„Mezi maloobchodními řetězci zuří cenová válka, na jejíž nebezpečí upozornil při své poslední návštěvě v Česku i velikán marketingu Philip Kotler,“ připomíná Milan Postler, který na Vysoké škole ekonomické v Praze přednáší marketing. Obchody se dostaly do takzvané slevové spirály.

Anketa

Kupujete víc než loni?

Důležitější je víra

Analytici věří, že tuzemské domácnosti opět zvýší svou spotřebu i v případě, že sazby DPH zůstanou na současné vyšší úrovni. Důležitější je podle nich víra, že bude lépe a že si toho lze z výplaty koupit alespoň tolik jako minulý měsíc či rok. „Jestliže spotřebitelé dostanou jistotu zlepšení situace, může spotřeba vzrůst i při stávajícím daňovém zatížení,“ shrnuje Kozub.

S tím souhlasí analytik Jiří Cihlář ze společnosti Next Finance, podle kterého jsou k nastartování spotřeby nutné dvě podmínky. „Tou první je, aby naše ekonomika začala růst. V tomto ohledu jsme nyní skeptičtí. Recese české ekonomiky by měla trvat ještě minimálně dva kvartály,“ uvádí.

Kromě toho považuje za důležité, aby se do daňového systému každou chvíli nezasahovalo. Největším problémem podle něj totiž není ani tak samotná výše sazeb, jako časté změny.

„Pro ekonomiku není až tak podstatné, jestli je sazba DPH 20 či 21 procent, ale aby si na ni mohly ekonomické subjekty dokonale zvyknout,“ vysvětluje. To ovšem podle něj není možné, pokud se sazba za posledních dvacet let měnila šestkrát. Další novinky přitom očekává po předčasných parlamentních volbách.

Vysoké daně škodí i státu

Příliš vysoké daně nemusí být problémem jen pro domácnosti. Užitek nepřinášejí ani vládě, byť to může na první pohled vypadat, že mezi daňovým zatížením a vybranou sumou existuje přímá úměra.

Vztah mezi sazbou daně a výnosem vyjadřuje Lafferova křivka. Ta ukazuje, že při zvyšování sazby roste vybraná částka jen do určitého zlomu, následně začne výnos opět klesat. Důvodů je několik. Enormní daně působí demotivačně a odrazují lidi od podnikání. Část činností se přesouvá do šedé ekonomiky, kromě toho dochází k odlivu kapitálu do zahraničí.

Celý článek si přečtete na Akutálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2013 11:03, czhunter

Ono také není za co utrácet.
Průmysl, v oblastech, které sleduji, už několik let stagnuje - auta dnes nejsou lepší než před 5ti lety, počítače v podstatě také ne (5 let staré PC stačí v podstatě na vše), vývoj telefonů se zastavil někdy před 3 lety (od kdy dva největší inovátoři - Samsung a Apple neukázali nic zajímavého, co by lidem umělo vytáhnout peníze z kapsy), trh s HDTV je saturovaný už několik let, filmový a herní průmysl je v úpadku (nejen v ČR, ale i ve světě) - netvoří zážitky, za které by byli lidé ochotni platit.

Samozřejmě - pořád se musí obměňovat věci, které se rozbijou, jíst se musí také pořád, od energií se odříznout neumíme ... ale z toho žádný velký růst nevzejde - a pohled dopředu také nenaznačuje, že by se mělo (někde na světě) objevit něco, co způsobí nějaké velké nakupování. I slavné Google glass jsou v podstatě propadák, a Chromecastů se prodalo spousta, ale žádné velké výdělky z toho nebudou.
A když "nákupní šílenství" neumí rozpoutat ani sám všemocný Google, kdo potom?

Kromě chudých jsou i lidé, kteří mají na účtech statisíce, ale nic si nekupují, protože není co a proč.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 9. 2013 18:40, eďa

Cukr dovážíme, lán cukrovky neuvidíte, brambory jsou už nyní za 16,- Kč za kilo a kvalitní maso vepřové či hovězí se stává pro většinu národa nedostižnou metou....víte, kolik stojí panenka??
Jablka ve slevě za dvacku, no není to žůžo??Ty horší se dříve dávaly do bečky, to kvůli úctě k ovoci...podívejte se, kolik toho mají v nákupním košíku důchodci, desetkrát to otočí v ruce a než vrátí do regálu.....
Soukromí zemědělci dřou sobota neděle, protož je ničí výrobky dovážené ze zahraničí na rozdíl těch našich dotovanými jejich vládami.
Díky pane Havle, který jsi zahájil totální devastaci toho, co dříve bezvadně fungovalo a plnilo i Tvůj ctěný žaludek. Byli jsme soběstační v rámci výživy takřka ve všem a čile jsme vyváželi, doufám, že jsi tam, nahoře nebo dole?? spokojen.....

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

21. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ | 40 komentářů

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

Nákupy v cizině se vyplatí, kvůli kvalitě a – kupodivu – i kvůli ceně. Na českých cenách se podepisuje také zvyšování DPH. Už vás české daně nebaví a radši byste je platili jinde? Vyfoťte... celý článek

Testovali jsme nákup v zahraničí: Jeďte taky!

13. 12. 2012 | Michal Chleboun | 13 komentářů

Testovali jsme nákup v zahraničí: Jeďte taky!

Před několika dny jsme uskutečnili malý pokus a vydali se na cestu za nákupy ze samého středu Čech do Drážďan, abychom zjistili, co je pravdy na tom, že Němec se má – nakupuje za tvrdou... celý článek

Nečasova deka na české ekonomice

24. 7. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Nečasova deka na české ekonomice

Minulý týden ministerstvo financí konečně přiznalo to, co všichni už dávno vědí – ekonomika zpomaluje a HDP letos dokonce klesne o půl procenta. Tedy minimálně o půl procenta, pesimističtější... celý článek

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

15. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

Korupce a neefektivita ve státní správě způsobují ztrátu desítek miliard korun ročně. Má smysl v takové situaci zvyšovat daně? Zeptali jsme se ekonomů Aleše Michla a Petra Macha, šéfa... celý článek

Partners Financial Services