Zaplatit stavební firmě kvůli zvyšování DPH ještě letos? Buď ušetříte statisíce, nebo proděláte miliony!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 4. 8. 2011 | 12 komentářů
Zaplatit stavební firmě kvůli zvyšování DPH ještě letos? Buď ušetříte statisíce, nebo proděláte miliony!
Zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 procent, bychom od ledna pocítili všichni. Ti, kteří se chystají stavět, však zejména. Sníženou sazbou se totiž daní i stavební práce. Chcete se zdražení vyhnout a zaplatit firmě letos dopředu? Přijdete o nejsilnější zbraň proti šlendriánu stavitele.

Začíná to snem o novém domově. A končí zmařenými nadějemi, které nás připravily o všechny peníze i nervy. Těch příběhů jsou tisíce. Jeden z nich prožil Pavel Valenta. Od společnosti Canaba si nechal postavit rodinný dům za 3 442 000 korun. Canaba slibuje „jistotu a pohodlí na celý život“. Panu Valentovi ale připravila leda jistotu stresů a bezesných nocí.

Fušeři inkasují peníze a doufají, že reklamace vzdáte

Problémy začaly okamžitě. Dodal jsem stavební povolení, ale firma stavbu nezahájila a nabrala zpoždění,“ začíná vyprávět Pavel Valenta. „Izolaci pokládala v mrazech, někde ji dokonce nepoložila vůbec,“ pokračuje. Zákonem požadovaný stavební deník podle něj Canaba vedla až poslední tři měsíce. Špatná izolace se začala záhy připomínat: dům vlhnul a plesnivěl. „Když jsem podal reklamaci, bylo mi arogantně sděleno, že dům špatně používám. Firma se totiž snaží oddalovat uznání reklamace, dokud se investor neznechutí,“ líčí pan Valenta. Najal si právníka a pořídil znalecké posudky. Díky tomu část peněz na opravy z Canaby vymámil v rámci mimosoudního vyrovnání. Pak ale rezignoval. „Potíže trvaly stále, takže jsem po čtyřech letech izolaci opravil vlastními prostředky,“ uzavírá.

TIP REDAKCE

Fušeřina žádná dřina, reklamace spousta práce:
95 procent smluv o nákupu nemovitosti je napsaných tak, že kupující budou mít s reklamací problémy, říká v exkluzivním rozhovoru pro Peníze.cz Petr Němeček, majitel firmy, jež pomáhá čerstvým či budoucím majitelům nemovitostí reklamace u developerů a stavitelů uplatňovat.

Stejnou zkušenost má s Canabou Renata. Za dům zaplatila 3 800 000 korun. „Stavbyvedoucí nám ale předal dům, ve kterém nebyla ani zavedená elektřina. Museli jsme ho sami dodělávat a platit některé položky znovu,“ vypráví. „Dům vlhne, plíseň se tvoří všude. Když mrzne, nemůžeme ho bez krbu vůbec vytopit,“ říká Renata. „Bez dezinfekce se tu nedá existovat, dcery mají problémy s dýcháním a ekzémy, které dříve neměly,“ dodává. Termovizní měření ukazuje, kde všude energie uniká a kde izolace chybí. „Nejprve byla reklamace uznána, ale odstranění závady bylo spíš k smíchu než k vyřešení problému,“ zlobí se Renata. A tak se celý kolotoč opakoval. „Když jsme reklamovali další závady, prasklé stěny a stropy, sdělili nám, že na místě nebylo nic z toho zjištěno a reklamace se zamítá,“ pokračuje. Letos záruční doba vypršela, Renata se ale vzdát nechce. „Sehnala jsem si soudního znalce a poženu Canabu před soud,“ říká odhodlaně. Nespokojenými zákazníky Canaby se to v internetových diskusích jen hemží. Žádali jsme proto vedení firmy o vyjádření. Odpovědi nedorazily.

Canaba ale není zdaleka jedinou firmou, která odvádí fušerskou práci. Nebezpečí, že se napálíte, bude v příštích měsících růst.

Co zvyšování DPH udělá se stavebnictvím a trhem realit?

O kolik zvýšení DPH zdraží stavění

Modelové situace po očekávaném zvýšení DPH, které pro nás vypracovali analytici Ekospol, a. s.:

  • Byt 1+kk, 32 m2 + 4 m2 balkon
    Cena bez DPH: 1 370 000 Kč
    Cena vč. DPH 10 % v roce 2011: 1 507 000 Kč
    Cena vč. DPH 14 % v roce 2012: 1 561 800 Kč, zdražení oproti roku 2011 o 54 800 Kč
  • Byt 2+kk, 54 m2 + 8 m2 balkon
    Cena bez DPH: 2 140 000 Kč
    Cena vč. DPH 10 % v roce 2011: 2 354 000 Kč
    Cena vč. DPH 14 % v roce 2012: 2 439 600 Kč, zdražení oproti roku 2011 o 85 600 Kč
  • Byt 3+kk, 71 m2 + 14 m2 terasa
    Cena bez DPH: 3 150 000 Kč
    Cena vč. DPH 10 % v roce 2011: 3 465 000 Kč
    Cena vč. DPH 14 % v roce 2012: 3 591 000 Kč, zdražení o 126 000 Kč oproti roku 2011

Nové byty s obytnou plochou 120 m2 a vyšší nespadají do kategorie tzv. sociálního bydlení a je na ně uvalena standardní sazba DPH ve výši 20 %.

Do konce roku očekáváme zvýšenou poptávku po bytech, akcelerovat by měla s blížícím se termínem zvýšení spodní sazby DPH. Hlavní nápor by měl přijít na podzim,“ říká Milan Jankovský z developerské firmy Ekospol. „Dojde pravděpodobně k předzásobení poptávky, které se projeví útlumem v prvním pololetí roku 2012,“ dodává. Marže developerů i stavebních firem byly prý v posledních dvou letech stlačeny na minimum, lze podle něj očekávat, že se zvýšení dolní sazby DPH projeví nárůstem cen nových bytů o 3–4 procenta. „Vyšší DPH ovlivní poptávku po bydlení a do značné míry zkomplikuje i jeho další výstavbu. A to naneštěstí v době, kdy se trh pomalu vzpamatovává z dopadů finanční krize,“ komentuje Naděžda Ptáčková, ředitelka odboru prodeje a marketingu divize Skanska Reality. Podobný průběh předpovídá i Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR. „Považujeme zvyšování sazeb DPH na stavební práce za opatření, které prohlubuje dopady krize, prodlužuje dobu stagnace a významně přispívá ke snížení konkurenceschopnosti ekonomiky,“ říká mluvčí Alena Čechová.

Zaplatíte ještě letos? Buď ušetříte, nebo naletíte

Když zaplatíte materiál a stavební práce ještě letos, můžete ušetřit až statisíce. Ale pozor. Stavíte svépomocí? Pak se vás nic z toho netýká. Při pouhém nákupu materiálu se výše DPH nemění. Když si k tomu neobjednáte stavební práce, zaplatíte 20procentní DPH letos i příští rok. „Okamžik, který rozhodne o výši daně z přidané hodnoty, je faktické datum platby. Objednávka v tomto případě není důležitá,“ vysvětluje Veronika Lukášová z ministerstva financí. Kdo by nechtěl ušetřit? A tak řada lidí zaplatí firmám co nejvyšší zálohu, někdo i 100 procent nákladů předem. Jenže v tomhle případě se na možný „zisk“, váže i hodně velký risk. „Ke sporům mezi investory a stavebními firmami dochází často. Není výjimkou, že firma převezme zálohu a následně přestane s investorem komunikovat. A lze předpokládat, že v souvislosti s očekávaným stavebním boomem podobných případů přibude,“ varuje právník Rostislav Kovář z Právní poradny věřitele.

Na co si dávat při výběru stavební firmy pozor?

Nejprve určitě shánějte reference. K tomu vám dokonale poslouží internet. „Není také od věci podívat se do insolvenčního rejstříku, zda firma není evidovaná jako úpadce – případně u živnostníků nahlédnout do záznamů exekutorské komory,“ radí právník Kovář. Zásadní moment nastává při uzavírání smlouvy. Ta by měla být vždy písemná. „Přesně v ní definujte, kdy se má dílo předat a jaké jsou sankce, když se tak nestane,“ apeluje Kovář. Nechte si od firmy zpracovat podrobný rozpočet, který se stane přílohou smlouvy. Ale než podepíšete, dejte rozpočet zkontrolovat jinému odborníkovi. „Stává se, že firmy zkouší, co unesete a do jaké míry se vyznáte. Můžou matriál úmyslně předražit, nebo vám napočítají několikanásobně více materiálu, než ve skutečnosti bude potřeba,“ říká Kovář. A sežeňte si spolehlivý stavební dozor.„Stavbu je nutné pravidelně kontrolovat, aby byla prováděná přesně dle projektu a nedocházelo k záměně materiálu, či různým opomenutím,“ dodává právník. Vyhnete se tak řadě nepříjemných překvapení.

Neplaťte všechno naráz! Pěkně pomaloučku, polehoučku

Peníze předávejte firmě postupně po dílčích částkách, na kterých se domluvíte. Vždy si nechte podepsat příjmový doklad nebo plaťte převodem z účtu oproti vydané faktuře, abyste měli pokaždé doklad o úhradě. Poslední splátku převeďte až v okamžiku, kdy si se stavitelem projdete hotové dílo a převezmete si ho. „Sepište předávací protokol, ve kterém jasně vydefinujete všechny nedostatky. Poslední splátku doporučuji podmínit jejich odstraněním,“ říká Kovář.

Investice do realit

Anketa

Jaké máte zkušenosti se stavebními firmami?

A když firma přistupuje k reklamacím jako Canaba? „Obecně platí, že pokud se uplatní záruční oprava, pak se záruční doba prodlužuje o dobu, po kterou se dílo opravovalo,“ konstatuje právník. Seriózní firma podle něj opravy provede. Pokud se zdráhá opravy uskutečnit, zbývá jen soud. „Pak dílo řádně zdokumentujte – natočte na video, nafoťte a pozvěte si znalce, aby provedl znalecký posudek. Na jeho základě se lze domáhat finančního vyrovnání u soudu,“ shrnuje Kovář.

Časté problémy se stavebními firmami plynou z toho, že na dílčí práce najímají různé subdodavatele, nad kterými nemají kontrolu. Co si s tím počít? Vždy se obracejte na toho, s kým jste podepsali smlouvu. „Ten je totiž zodpovědný za to, aby dílo bylo předáno v bezvadném stavu, aby odstranil případné nedostatky, nedodělky a aby bylo použito materiálů, které jsou v projektové dokumentaci a rozpočtu. Je zodpovědný i za kontrolu svých zaměstnanců nebo lidí, které si na práci najme,“ uzavírá právník Kovář.

Ušetřit statisíce, ale prodělat miliony?

Že vám zvýšená DPH stavbu nepříjemně prodraží? To je jistota. Že byste ušetřili až statisíce, kdybyste stihli postavit dům ještě letos? To je jistota. Že firmě zaplatíte dopředu miliony, abyste ušetřili statisíce? To je ruleta, ve které hrajete vabank.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 8. 2011 8:15, Starej Javor

Základ je dobrá smlouva o dílo, kontrola všech fází výstavby před jejich zakrytím,veškeré dohody provádět písemně. Mnohé vady nelze dodatečně opravit vůbec, aniž by se provedla celá část díla znovu. Chování firem má tendenci se s postupem stavby měnit od velmi vřelého před podpisem smlouvy po nevřelé při odstraňování reklamací. Vy to zkuste obráceně, být přísný nazačátku, po zdařilé akci se můžete nechat pozvat na panáka. Rozhodě bych poslední platbu, v řádu statisíců, nechal až po dokončení díla bez vad.

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reklamace novostavby je boj! Jak se vyzbrojit?

31. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Reklamace novostavby je boj! Jak se vyzbrojit?

95 % smluv o nákupu nemovitosti je napsaných tak, že kupující budou mít s reklamací problémy, říká v exkluzivním rozhovoru pro Peníze.cz Petr Němeček, majitel firmy, jež pomáhá čerstvým... celý článek

Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

18. 5. 2011 | Klára Šponerová | 21 komentářů

Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

Zdá se vám, že jsou pasivní domy luxus, který si může dovolit jen horních deset tisíc? Nenechte se zmást! Počáteční náklady se sice prodraží, doba, za kterou se vám investované peníze... celý článek

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

25. 3. 2011 | Daniel Kotula | 14 komentářů

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

Co udělá s nemovitostním trhem synergický efekt současných změn? Výstavba nových bytů (do 120 m²) a domů (do 350 m²): DPH vzroste o 7,5 %. Odpočty úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního... celý článek

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

24. 3. 2011 | František Mašek | 2 komentáře

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí? Pokud projde navrhované zrušení daňových odpočtů u úvěrů na bydlení, hypoteční úvěry od příštího roku možná podraží. Realitní trh ale nečeká podle... celý článek

Partners Financial Services