Složité podmínky dotací blokují miliardy korun pro rodiny

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 10. 7. 2009 | 9 komentářů
Složité podmínky dotací blokují miliardy korun pro rodiny
Banky jsou již připraveny vyplácet dotace na zateplování a ekologické vytápění. Kde chybí žadatelům hotovost, lze si vzít i výhodnější úvěry. O program Zelená úsporám je ovšem stále mizivý zájem. Převratné změny v programu se však zatím neplánují.

Zájem veřejnosti o Zelené úspory je stále minimální. „Za první dva měsíce požádalo o dotaci 35 uchazečů a dalších 20 dostalo žádost zpět k dopracování,“ říká mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová. Ministerstvo životního prostředí při dubnovém vyhlášení programu přitom očekávalo mimořádný zájem a odhadovalo, že by o státní podporu na zateplení domu či výměnu kotle mohlo požádat až 250 tisíc rodin.

Nepomohlo ani vyladění programu, které umožnilo, aby o státní podporu nepřišli lidé, kteří svůj dům již částečně zateplili před 1. dubnem. Žádné další konkrétní změny, které by razantně zvýšily počty žádostí o dotaci, se přitom podle mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara zatím neplánují. Kašpar nicméně připustil, že ministr životního prostředí Ladislav Miko se připomínkami k programu Zelená úsporám již zabývá.

Žadatele odrazují příliš složité podmínky pro získání dotace. Vadí i to, že není možné provést třeba jen výměnu oken bez nutnosti investovat do dalších dvou opatření. Komplexnější zateplení fasády, sklepa, stropů nebo střechy domu je pro řadu rodin již příliš drahé a nemohou si to často dovolit. Stavební práce navíc nelze dělat ani částečně svépomocí. Vždy je nutné využívat jen přihlášené a státem odsouhlasené dodavatele, což investici dále prodražuje.

Podle některých odborných dodavatelů si lidé umějí spočítat, zda se jim vyplácí zateplovat a šetřit za energii s dotací nebo bez ní. „Nyní již zaznamenáváme zvýšený zájem majitelů domů o investice do zateplení. Ve finále se určitá část lidí rozhoduje nebo už rozhodla například pouze pro zateplení fasády nebo podkroví bez čerpání dotací z programu Zelená úsporám,“ říká obchodní ředitel Karel Klátil ze společnosti Knauf Insulation, výrobce izolačních materiálů.

Banky zapojené do programu Zelená úsporám

  • Česká spořitelna
  • ČSOB /Hypoteční banka /Poštovní spořitelna
  • Komerční banka/Modrá pyramida 
  • LBBW Bank Cz
  • Unicredit Bank

K penězům se zájemci o dotaci na zateplení domu nebo ekologické vytápění dostanou prostřednictvím pěti bank. Stát každé z nich letos svěřil do správy 520 milion korun. Česká spořitelna začala přijímat žádosti na svých pobočkách od 15. června. „Zatím jsme přijali deseti žádostí, program se u nás teprve rozbíhá,“ říká Ladislav Dvořák, manažer strategických projektů České spořitelny. Komerční banka a ČSOB přijímá žádosti od 1. července a od 16. července lze podávat žádosti také na všech pobočkách UniCreditBank. LBBW Bank zatím přesný termín přijímání žádostí neuvedla.

Lidem, kterým bude na zateplení či nový kotel chybět hotovost, chtějí banky rovněž půjčovat. Připravily proto speciální produktovou nabídku se zvýhodněnými podmínkami. Zpravidla jde o možnost splatit úvěr bez sankce mimořádnou splátkou do výše dotace nebo klientům neúčtují poplatek za vyřízení úvěrové žádosti. Komerční banka a ČSOB začaly nově poskytovat i úvěry za zvýhodněné úrokové sazby. Například EKO osobní úvěr a EKO úvěr na nemovitost od Komerční banky má oproti standardní osobní půjčce úrok nižší o jedno procento.

V ČSOB mohou lidé nyní získat zvýhodněné půjčky na zelené úspory i v případě, že nemají šanci dosáhnout na dotaci. „Jde o nové zvýhodněné účelové úvěry na „zelené bydlení“, například na výměnu oken, nákup polystyrénových desek na zateplení fasády nebo na zaplacení prací za vyhloubení studny na zahradě. Kategorii „zelených“ úvěrů nemáme pevně uzavřenou. Počítáme s tím, že si klienti přijdou půjčit na projekty, které nemáme ještě zařazeny. Takové žádosti chceme posuzovat individuálně a postupně budeme zelené účely podle potřeb klientů přidávat,“ říká Martin Eyberger, výkonný manažer ČSOB.

Zapojení bank do programu by mohlo být podle ministra životního prostředí Ladislava Mika konečně impulzem pro odstartování vlny žádostí. Projekt by měl dát impulz také české ekonomice v krizi a dodavatelským firmám přinést řadu zakázek, možnost udržet své zaměstnance a vytvořit nové pracovní příležitosti.

Na zateplení, ekologické kotle a solární kolektory je letos vyčleněno 10 miliard korun a do konce roku 2012 by to mělo být celkem 25 miliard. Peníze zatím leží ladem a minimální zájem lidí o dotaci naznačuje, že nedojde-li ke změnám v programu, mohou bez užitku ležet na účtu státu nejspíš dlouho.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 7. 2009 7:13, Stanislav

Tyhle dotace mají jen jediný cíl. Nalákat bezduché důvěřivce, kteří neumí počítat a nakonec zaplatí 3x tolik za zateplení a vytápění, než by si zateplení udělali svépomocí či vyhledali realizátora vytápění sami. Tepelné čerpadlo jsem pořídil za 200 tis. Kč bez posudků, dotací a na systém zperverzovaných firem a bank. S nimi by mě čerpadla stáli 600 tis. Kč. Tyhle tzv. zelené dotace jsou mega podvodem a jejich původ - zdroj za prodej emisních povolenek - odpustků hovoří za vše.

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Zelená úsporám

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zelená úsporám: zatím jen šest žadatelů o dotaci

28. 5. 2009 | Eva Sovová | 17 komentářů

Zelená úsporám: zatím jen šest žadatelů o dotaci

O dotaci z programu Zelená úsporám požádalo dosud jen šest uchazečů. Do zateplování domů a koupě nového kotle se domácnosti zatím nejspíš nehrnou. Ministerstvo životního prostředí chce... celý článek

Jak získat dotaci na dílčí zateplení rodinného domu

22. 4. 2009 | Eva Sovová

Jak získat dotaci na dílčí zateplení rodinného domu

Pokud se majitel nechce pustit do celkového zateplení, třeba proto, že nemá dostatek peněz, dá se získat dotace na dílčí zateplení. Po ukončení akce je možné v zateplování pokračovat,... celý článek

Stát dá rodinám miliardy na zateplení a nové kotle

8. 4. 2009 | Eva Sovová | 14 komentářů

Stát dá rodinám miliardy na zateplení a nové kotle

České domácnosti získají letos od státu 10 miliard korun na zateplení vlastního bydlení a na přechod k ekologickému vytápění. Dotace jsou dostupné od 22. dubna v rámci projektu Zelená... celý článek

Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

6. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

Letos stát vyčlenil na dotace na opravy panelových domů celkem 4,1 miliardy korun. Navíc bude vláda brzy jednat o změnách v poskytování dotací, které by ještě letos podporu na některé... celý článek

Partners Financial Services