Zelená úsporám: zatím jen šest žadatelů o dotaci

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 28. 5. 2009 | 17 komentářů
Zelená úsporám: zatím jen šest žadatelů o dotaci
O dotaci z programu Zelená úsporám požádalo dosud jen šest uchazečů. Do zateplování domů a koupě nového kotle se domácnosti zatím nejspíš nehrnou. Ministerstvo životního prostředí chce program vyladit, aby na dotaci dosáhlo více domácností.

Od 22. dubna se mohou domácnosti ucházet o dotaci na zateplení domu nebo na nové ekologické vytápění. Jenže zatím o peníze od státu příliš zájem nemají. Po prvotním útoku zájemců na informační linku programu, si žádost podalo jen šest domácností. Od žádosti o podporu je podle expertů často odradí náročná administrativa, vyplňování formulářů a nutnost utratit desítky tisíc korun za posudky, aniž by měli jistotu, že dotaci dostanou. Navzdory nízkému počtu podaných žádostí se žádné zásadní úpravy programu či zmírnění podmínek ale nechystají.

„Program se nebude měnit, není to možné s ohledem na mezivládní smlouvu mezi Českou republikou a Japonskem. Ta upravuje prodej kreditů na emise oxidu uhličitého Japonsku, z něhož se program financuje,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek. Přesto připouští, že podmínky by se do určité míry mohly změnit. „Umožníme, aby o dotaci mohli žádat i ti, kteří už nějaká úsporná opatření provedli. Ta ale musí splňovat parametry programu,“ podotýká Štěpánek.

Anketa

Kolik lidí podle vás požádá o dotaci do konce roku?

Program zatím penalizuje zodpovědné majitele domů, kteří částečně svůj dům zateplili ještě před vyhlášením programu a na dotaci tak za nynějších podmínek nedosáhnou. „Pro mnoho žadatelů, kteří již dříve investovali, je problém zkombinovat tři požadovaná dílčí zateplení,“ přibližuje ředitel Státního fondu životního prostředí. Podmínkou dotace totiž je, že na domě musí nově provést minimálně tři z pěti druhů zateplení: vyměnit okna, zateplit vnější a případně i vnitřní stěny a strop sklepa, střechu nebo nejvyšší strop nebo si pořídit systém nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla. „Chceme nastavit kombinaci podmínek tak, aby dotace postihla širší okruh žadatelů,“ poznamenává Jan Dusík, 1. náměstek ministra životního prostředí.

Náměstek Dusík je optimistický a míní, že počty žádostí budou nyní narůstat. „Státní příspěvek by podle předběžných odhadů mohlo využít 180 a 250 tisíc domácností,“ říká Dusík. "Víme o desítkách připravených projektů, " poznamenává Petr Štěpánek, ředitel Státního fondu životního prostředí. Letos chce stát vyplatit domácnostem z programu Zelená úsporám 10 miliard korun a v příštích třech letech dalších 15 miliard korun.

Velkou příležitost v dotačním programu vidí dodavatelé stavebních prací, zateplovacích technologií a výrobci ekologického vytápění. Do seznamů dodavatelů, od kterých je možné se nechat opravu provést s přispěním státu, se zapsalo již více než 1700. „Zateplování objektů má smysl, 40 procent z celkové spotřeby energie jde do budov. Po vyhlášení programu došlo ke stagnaci prodejů, lidé nejspíš odložili investice do zateplení domů a pustí se do zateplování, až když získají příslib dotace,“ říká obchodní ředitel Karel Klátil ze společnosti Knauf Insulation, výrobce izolačních materiálů.

Rovněž banky a stavební spořitelny se již nyní chystají na to, že domácnosti nebudou mít na zateplení a výměnu kotlů dostatek vlastních peněz a začnou si více půjčovat. Zvýhodněné Eko úvěry a Eko hypotéky již představila Komerční banka a Modrá pyramida. Produktové novinky chystají i další banky a chtějí je představit už v červnu a v červenci. Zatím slibují slevy, nižší úrokové sazby i poplatky.

Podle některých odborníků potenciální žadatele o dotace odrazuje administrativní kolotoč a vyplňování formulářů. „Lidé nejsou motivováni kupovat dražší a účinnější kotle, které šetří životní prostředí. Nižší příjmové skupiny o dotaci žádat nebudou, dál budou používat staré kotle a spalovat odpad,“ míní Pavel Vrba ze společnosti Ekoefekt.

Navíc se k žádosti musí přiložit odborný posudek, že projekt splňuje požadované parametry. A za ten musí žadatelé zaplatit předem, aniž by měli jistotu, že státní příspěvek nakonec dostanou. „Náklady na vypracování odborného posudku se podle jednotlivých typů podpory pohybují v řádu 10 až 50 tisíc korun,“ přibližuje Richard Richtermoc, odborník na ekologická paliva a vytápění.

Zelená linka, která poskytuje žadatelům o dotaci bezplatný informační servis, je ale poměrně značně vytížená a dovolat se na ni trvá několik minut. „Minulý týden se na nás s dotazy obrátilo celkem 793 volajících. Nejvíce se lidé zajímají o možnost dotace na výměnu oken. Zde je musíme zklamat, na samotnou výměnu okem finanční podporu není možné získat. Lidé se zajímají také o možnost pořídit si nový kotel, solární kolektory a tepelná čerpadla. Třetí v pořadí jsou dotazy ohledně zateplení rodinných domků a bytovek,“ přibližuje operátor Zelené linky.

Každý všední den linka vyřizuje zhruba 100 až 150 dotazů. „Nyní začínají volat také firmy, zhruba sedm z deseti volajících se ptá, za jakých podmínek a jaké doklady musí vyplnit, aby se zapsali do seznamů dodavatelů, výrobků a technologií,“ uzavírá operátor Zelené linky 800 260 500.

Proč je žadatelů o dotaci zatím tak málo? Znáte ze svého okolí někoho, kdo chce o dotaci požádat? Podělte se o názor s ostatními.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2009 13:23, Mike

Účelem této nedotace je vytahat lidem peníze z kapec, protože většina peněz se oklikou vrátí zpět, ale už do státní pokladny. Proto vše předražené, samá byrokracie. Je to vhodné pro absolutní idioty a nebo lidi kteří přes samoutnou dotaci dál nedohlédnou.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 5. 2009 18:16, normální člověk

Sovová, co řešíš. Četla si mnoho povyku pro nic. Jinak taky jak dělat z lidi blbce a pitomce.Tak to je přesně, to ce se stalo. Chtěl bych osobně poznat ty inteligenty, co to vymysleli. To muselo dát práci. Nevím, proč se o tom vůbec píše, vždyť je to celý z e l e n ý n e s m y s l !!!!

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Zelená úsporám

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zelená úsporám: Jak získat dotaci nejen na opravu rodinného domu

22. 4. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Zelená úsporám: Jak získat dotaci nejen na opravu rodinného domu

Rodiny mohou nyní od státu získat statisíce korun na zateplení domu nebo nové topení a ohřev vody. O dotaci z programu Zelená úsporám mohou žádat majitelé rodinných domů a nepanelových... celý článek

Stát dá rodinám miliardy na zateplení a nové kotle

8. 4. 2009 | Eva Sovová | 14 komentářů

Stát dá rodinám miliardy na zateplení a nové kotle

České domácnosti získají letos od státu 10 miliard korun na zateplení vlastního bydlení a na přechod k ekologickému vytápění. Dotace jsou dostupné od 22. dubna v rámci projektu Zelená... celý článek

Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

6. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

Letos stát vyčlenil na dotace na opravy panelových domů celkem 4,1 miliardy korun. Navíc bude vláda brzy jednat o změnách v poskytování dotací, které by ještě letos podporu na některé... celý článek

Co si ohlídat při koupi nového bytu

4. 4. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Co si ohlídat při koupi nového bytu

Lidé bez zkušeností si vybírají nové bydlení hlavně podle tří kritérií: ceny, lokality a podle toho, jak bude byt vybavený. Na řadu dalších důležitých věcí přitom nemyslí. Poradíme,... celý článek

Partners Financial Services