Chalupa natáhl ruku po miliardách na Zelenou úsporám 2

Pavel Baroch | rubrika: Aktuálně.cz | 25. 9. 2011 | 1 komentář
Chalupa natáhl ruku po miliardách na Zelenou úsporám 2
Nebývale široké a silné sdružení zastupující obce, podnikatele, bytová družstva a ekologické organizace se obrátilo na premiéra Nečase s výzvou, aby část z prodeje emisních povolenek vláda investovala do zateplování soukromých domů i veřejných budov nebo zavádění solárních kolektorů.

Aliance vypočítala, že by díky tomu mohly české domácnosti ušetřit tisíce korun za vytápění, v souhrnu pak miliardy korun.

Minimálně u jednoho člena kabinetu přitom aliance najde pochopení. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa ve stejnou dobu, kdy sdružení zveřejnilo svou výzvu, oznámil, že zkraje příštího roku předloží návrh na rozdělení výnosů z aukcí emisních povolenek.

Část z desítek miliard korun by přitom chtěl použít na pokračování programu Zelená úsporám, kde se utratilo zhruba 20 miliard korun, a stejně se nedostalo na všechny zájemce.

„V této oblasti stále existuje vysoký potenciál a Česko bude muset navíc vyhovět novým požadavkům směrnice o energetické náročnosti budov,“ uvedl Chalupa.

Desítky miliard z povolenek

Nečasův kabinet sice plánuje, že část emisních povolenek rozdá firmám zdarma, větší balík „zelených odpustků“ si ovšem podniky budou od roku 2013 kupovat. Evropská komise přitom požaduje, aby aspoň polovina získaných prostředků směřovala do snižování emisí skleníkových plynů.

Analýza ministerstva životního prostředí ukazuje, že by Česko mohlo z aukcí povolenek získat necelých 140 miliard korun, takže zhruba 70 miliard by mělo směřovat na ekologické projekty.

To je i představa koalice podnikatelů, odborů či ekologických organizací, která napsala Nečasovi.

„Navrhujeme, aby vláda investovala velkou část očekávaných výnosů z povolenek do programu, jehož výslovným záměrem bude postupně snížit závislost většiny českých budov na vytápění fosilními palivy,“ uvádí se v otevřeném dopise premiérovi, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Pod listem jsou podpisy představitelů Svazu měst a obcí, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Svazu českých a moravských bytových družstev, Českomoravské konfederace odborových svazů a ekologického Hnutí Duha.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

18. 5. 2011 | Klára Šponerová | 21 komentářů

Pasivní domy – stavte tak, aby se vám to jednou vrátilo!

Zdá se vám, že jsou pasivní domy luxus, který si může dovolit jen horních deset tisíc? Nenechte se zmást! Počáteční náklady se sice prodraží, doba, za kterou se vám investované peníze... celý článek

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

2. 5. 2011 | František Mašek | 45 komentářů

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat... celý článek

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

6. 4. 2011 | Klára Šponerová | 36 komentářů

Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

Plánujete výstavbu rodinného domu? Nadšení z nového hnízda pravděpodobně brzy vystřídají slzy nad účty za energie. Průměrný majitel nemovitosti ročně protopí okolo 50 tisíc korun. Zbytečně!... celý článek

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

15. 2. 2011 | Gabriel Pleska | 38 komentářů

Novostavby i starší domy čeká „ekologická revoluce“

České stavebnictví čeká opravdová ekologická revoluce. Nejpozději do roku 2020, s vysokou pravděpodobností však už za čtyři roky. Pokud chcete stavět, máte nejvyšší čas začít přemýšlet,... celý článek

Partners Financial Services