Kdo bude mít větší díl hypotečního koláče?

Petr Vykoukal | 24. 4. 2003
Kdo bude mít větší díl hypotečního koláče?
Ještě před třemi lety se zdály být karty na trhu hypoték rozdány. V občanských hypotékách vedla ČMHB a půjčky pro firmy naopak ovládala HVB. Uplynulé dva roky jejich postavením otřásly a na první místo se prodral nový hráč – Česká spořitelna.

První místo České spořitelny (profil, názory), která trh před téměř dvěma lety pomohla rozhýbat (nic jiného jí také, jako tehdy ještě okrajovému hráči, nezbývalo) svou úrokovou dotací se zdá již být neotřesitelně zpečetěno a v nových obchodech má před svými konkurenty zdaleka navrch. Ovládá necelou třetinu hypoték poskytovaných občanům (což je také jediný segment, kde jí "na záda dýchá" konkurence - vede jen o několik procent tržního podílu), téměř tři čtvrtiny hypoték pro firmy a necelou polovinu trhu nemovitostních úvěrů pro obce (i zde má ČS silného konkurenta - ČMHB, obecní hypotéky jsou ale v celkovém pohledu spíše okrajovou záležitostí - pět procent celkových objemů). Svou roli v tom hraje i fakt, že ČS poskytuje i hodně úvěrů v regionech a malých městech, kde má tradičně silnou pozici, její konkurenti jsou přitom mnohem více "zaháčkovaní" v Praze.

Počty a objemy hypoték poskytnutých českými bankami v roce 2002
Banka   Občané Firmy Obce Celkem
Česká spořitelna počet úvěrů 6 957 238 46 7 241
  objem úvěrů (mil. Kč) 7 160 4 690 573 12 422
  podíl na trhu 31,8 % 71,7 % 46,4 % 41,0 %
Českomoravská hypotéční banka* počet úvěrů 6 046 97 41 6 184
  objem úvěrů (mil. Kč) 5 449 636 409 6 493
  podíl na trhu 25,9 % 9,7 % 33,1 % 21,4 %
Komerční banka počet úvěrů 5 219 Banka údaje o počtech hypoték nedodala
  objem úvěrů (mil. Kč) Banka údaje o objemech hypoték nedodala
  podíl na trhu N/A
GE Capital Bank počet úvěrů 1 552 Banka poskytuje hypoteční úvěry pouze občanům 1 552
  objem úvěrů (mil. Kč) 1 500 1 500
podíl na trhu 7,1 % 5,0 %
Raiffeisenbank počet úvěrů Banka detailní údaje o počtech hypoték nedodala 755
  objem úvěrů (mil. Kč) Banka detailní údaje o objemech hypoték nedodala 1 171
  podíl na trhu N/A 3,9 %
HVB Czech Republic počet úvěrů Banka detailní údaje o počtech hypoték nedodala 430
  objem úvěrů (mil. Kč) Banka detailní údaje o objemech hypoték nedodala 1 010
  podíl na trhu N/A 3,3 %
Živnostenská banka počet úvěrů Banka údaje o počtech hypoték nedodala
  objem úvěrů (mil. Kč) Banka údaje o objemech hypoték nedodala
  podíl na trhu N/A
Vysvětlivky: * Na přepážkách ČSOB se prodávají produkty ČMHB, proto zde není ČSOB uvedena, ačkoliv má hypoteční licenci. Neuvádíme také Wuestenrot Hypotéční banku, neboť v loňském roce nenabízela služby.

Zatímco v boji o první pozici v sektoru občanských hypoték to spořitelna nemá a asi ani nebude mít až tak snadné (v tržní podílu vede jen o několik procent), zbývající sektory trhu vyfoukla svým konkurentům nebývale rychle. Zatímco ještě před dvěma lety byla vládcem firemních hypoték HVB (profil, názory), dnes je to právě spořitelna s tržním podílem přesahujícím 70 procent objemu nových obchodů.

Nejvíc si půjčují v Praze

Pět krajů s nejvyšším objemem poskytnutých
občanských hypoték
Kraj Počet úvěrů Objem v tisících Kč* Průměr na jednu hypotéku
Praha 15 957 22 279 453 1 396 218
Brněnský 6 320 6 138 615 971 300
Ostravský 5 286 4 936 414 933 866
Středočeský 3 993 4 365 249 1 093 225
Královehradecký 5 292 4 264 216 805 785
Vysvětlivky: * od počátku činnosti hypotečních bank
Pramen: Ministerstvo pro místní rozvoj

Z tabulky je patrné, že významným hybatelem českého hypotečního trhu je Praha. Celkově na ni připadá necelá polovina všech dosud poskytnutých úvěrů (53 miliard ze 113 miliard celkem). Zatímco v občanských půjčkách se její role pomalu zmenšuje – nedávno tvořila polovinu, dnes je jen třetinou, v nemovitostních úvěrech pro firmy má dominantní roli – 72 procent ze 42 miliardy korun hypoték poskytnutých podnikatelskému sektoru financovalo výstavbu či koupi nemovitostí v Praze. Průměrná výše jednoho úvěru přitom přesáhla třicet milionů korun. V druhém Brně šlo už jen o necelých deset milionů. Svou roli v tom určitě hrají ceny pražských nemovitostí, které jsou podstatně vyšší než ve zbytku republiky. Tato skutečnost se odráží i ve výši průměrné hypotéky poskytnuté občanům. V Praze a středních Čechách (kde jsou ceny nejvyšší) je tento ukazatel nejvyšší – 1,4 resp. 1,1 milionu korun. V ostatních krajích se pohybují o několik desítek až stovek tisíc níže (viz. tabulka).

Na trhu se přiostřuje

Nový leader trhu si svou pozici pravděpodobně udrží, ale především v půjčkách občanům mu (a ostatním) přibudou v brzké době konkurenti. Jeden už své služby nabízí – Wuestenrot Hypoteční banka (profil, názory) a další – Volksbank - svůj příchod teprve plánuje. Určitě ale bude i nadále o co bojovat. Loni představitelé ČMHB jako predikci budoucího vývoje zmiňovali starší průzkum, který předpovídal 190 tisíc nových hypoték za pět letech od roku 2001. Loňský rok se svými 21 tisíci kontrakty (proti 14 tisícům z roku 2001) je dobrým krokem k naplnění této vize a také náznakem toho, že je o co bojovat.

Důvodů proč se snažit o přední pozice především v občanských půjčkách je několik. Zatímco firmy nemusí mít problém najít jiné refinancování, občané to tak snadné nemají a zůstávají svým bankám věrní (zatím). Firemní úvěry také mívají podstatně kratší splatnost, což pro banky není tak zajímavé jako dvacetileté půjčky občanům.

Jak vidíte hypoteční trh za několik let? Kdo je váš kandidát na první místo příští rok? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Více o hypotékách si můžete přečíst ve specializované sekci.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jsme loajální nebo hloupí?

9. 4. 2003 | Dušan Hradil

Jsme loajální nebo hloupí?

Český bankovní klient se vyznačuje jednou základní vlastností – i přes stálé zvyšování cen je značně loajální. To v Anglii je situace jiná. Britové nebrečí, ale táhnou do boje za lepší... celý článek

S čím přichází na trh Hypoteční banka Wüstenrot

24. 3. 2003 | Petra Postlova | 1 komentář

S nejmladším členem finanční skupiny Wüstenrot, s hypoteční bankou, se klienti mohou setkat od února letošního roku. Přes nesporné mládí se vyvarovala dětským nemocem a svým starším... celý článek

Hypotéky na novostavby opět s podporou

21. 3. 2003 | Stanislav Andrejs

Hypotéky na novostavby opět s podporou

Napravení poněkud nelogického kroku zrušení státní podpory hypoték na nové byty chystá stát. Podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce by k tomu mělo dojít ke konci dubna, případně... celý článek

Partners Financial Services