Česká pošta testuje ještě pomalejší doručování. Zavede ho v létě

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 2. 6. 2023 | 1 komentář
Česká pošta testuje ještě pomalejší doručování. Zavede ho v létě

Zdroj: Gabriel Pleska / Midjourney

Ekonomické zásilky, které Česká pošta dodávala do dvou dní od podání, bude od 1. července doručovat až do tří dní od podání. Změnu, kterou státní podnik dnes oznámil, doprovází i zdražení poštovného u listovních zásilek.

Systém dvourychlostního doručování, kdy dražší, prioritní zásilky dodává do druhého dne po dni podání (D+1) a levnější, ekonomické do dvou dní po dni podání (D+2), zavedla Česká pošta v roce 2020. Tehdy taky zavedla novou kategorii písmenových známek (B) právě pro nejlevnější ekonomické zásilky. „Do tohoto data byly všechny listovní zásilky doručovány následující den po podání,“ tvrdí mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Podle zprávy o plnění povinností uložených držiteli poštovní licence, kterou vydal Český telekomunikační úřad, se v roce 2019 podniku dařilo dodávat do druhého dne 92 procent zásilek.

Podle dosavadních zkušeností České pošty prý pouze sedm procent klientů preferuje doručení listovní zásilky následující den po podání. Většina využívá ekonomický, byť pomalejší způsob doručení.

Zavádění ještě pomalejšího doručování do tří dnů (D+3) po podání zdůvodnil podnik trvalým poklesem zájmu o listovní zásilky a povinnými datovým schránkami. Delší doba doručování poště umožní líp rozložit síly doručovatelů.

Aniž o tom pošta klientům řekla, testování upraveného modelu doručování listovních zásilek prováděla nejdříve na 17 dodávacích provozovnách, konkrétně na dodejnách Pelhřimov, Pacov, Humpolec, Valašské Meziříčí, Vsetín, Valašské Klobouky, Praha 515, Praha 6, Depo Benešov, Vlašim, Kolín, Kutná Hora, Zruč nad Sázavou, Čáslav, Ústí nad Labem, Lovosice a Vrchlabí.

Pokud jste zaznamenali zpoždění jinde, nebyla to zkouška nového systému.

Dalších 144 dodávacích pošt už do režimu D+3 přešlo od včerejška a v červenci se zpomalí doručování i u všech zbývajících 289 dodávacích provozoven.

Zase dražší známky

Česká pošta navíc od 1. července zdraží obyčejné psaní v ekonomickém režimu o čtyři koruny na 27 korun, v prioritním režimu, tedy s dodáním do druhého dne bude dopis stát taky o čtyři koruny víc – 34 korun. Zvedne se i cena doporučeného a cenného psaní. 

Jde o třetí zvýšení cen v krátké době. Předtím se zdražovalo od loňského listopadu a brzy na to od letošního února. Tehdy se ovšem měnila cena i u balíků, poštovních poukázek a datových zpráv – vždy směrem nahoru.

Kromě toho Česká pošta v nedávné době zvyšovala i poplatky za SIPO a oznámila zvýšení poplatku za výplatu důchodu hotovosti od letošního září.

Konkrétně zdražování vypadá takhle:

Typ zásilky

Cena od července 2023

Zdražení

Obyčejné psaní do 50 g (ekonomický režim)

27 Kč

o 4 Kč

Obyčejné psaní do 50 g (prioritní režim)

34 Kč

o 4 Kč

Doporučený dopis do 50 g (ekonomický režim)

72 Kč

o 10 Kč

Doporučený dopis do 50 g (prioritní režim)

79 Kč

o 10 Kč

Cenné psaní do 50 g

77 Kč

o 10 Kč

Držitelé zákaznických karet mají u obyčejných dopisů korunu slevu, u doporučených a cenných psaní koruny dvě.

Zdroj: Česká pošta

V červenci dojde také ke zrušení tří stovek poštovních poboček. Původně oznámený seznam doznal drobných změn, tady je finální seznam rušených poboček České pošty od července 2023.

Kdo koupí známky dopředu, ušetří

V roce 2010 zavedla Česká pošta takzvané písmenové známky. Jejich koupí před zdražením můžete ušetřit. Samozřejmě pokud posíláte dopisy nebo pohledy. Známky na obyčejné psaní v ekonomickém režimu jsou označené písmenem B. Zatím je tedy můžete nakoupit za 23 korun a v červenci se potěšit tím, že jejich hodnota – aniž byste cokoli podnikali – bude 27 korun.

Týká se to i nedávno prezentované nové prezidentské známky s Petrem Pavlem. Ta by měla být v prodeji od 7. června. Když si aršík deseti barevných prezidentů (jednotlivě se známky neprodávají) pořídíte ještě před prázdninami, 1. července se vám zhodnotí o 40 korun.

Zdaleka se to ovšem neblíží tomu, o kolik od jejich uvedení stoupla cena známky s Milošem Zemanem. Ta se zpočátku prodávala za 10 korun, dnes se prodává za 30 korun a od července bude za 34 korun – je na ní totiž písmeno A, které teď označuje prioritní dodání do druhého dne po dni podání.

V grafu a galerii jsme zpracovali přehled zdražování dopisů od roku 1993 a cenu všech prezidentů.

Zdražování dopisůZdroj: Peníze.cz, data: ceníky České pošty

Poštovní zdražování. Pokud se vám zdá malé, kliknutím ho zvětšíte. Zaznamenáváme vždy cenu na konci roku, pokud se během něj zvedne dvakrát (jako letos znejprve na 23 a teď na 27 korun), graf zohlední až druhé zdražení.

Co na Hradě, to na jazyku

Hlavu státu vyobrazili už na první poštovní známce vůbec. Byla to královna Viktorie na „černé jednopennyovce“ z roku 1840. Pro monarchii přirozená volba. Kupodivu ale i zastupitelské demokracie – včetně těch, co zakazovaly šlechtické tituly jako Československo – svoje vrcholné představitele na známky dávaly. Přes sto let nemáme panovníka, ale dodneška olizujeme papírky s portréty obyvatelů Hradu. Takhle šli po sobě:

Zdroje obrázků najdete v galerii

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Partners Financial Services