Auto stojí denně 23 hodin. A to se vyplatí?

Věděli jste, že vlastníte víc než půl auta? Podle dlouhodobých statistik Evropské unie má v České republice auto každý druhý, respektive podle posledních čísel z roku 2022 je v Česku 565 automobilů na 1000 obyvatel. V Evropské unii tak s 11. místem patříme k lehkému nadprůměru.
Auto stojí denně 23 hodin. A to se vyplatí?

Zdroj: Shutterstock

Jistě, to jsou známá statistická kouzla: jeden do sebe nacpe dvě kuřata, druhý je o hladu – ale v průměru každý poobědval kuře.

Zkusme tedy tvrdší čísla: podle Eurostatu má k dispozici aspoň jedno auto 84 procent českých domácností. Ze sčítání lidu v roce 2021 vzešlo číslo 87,7 procenta a podle nedávného průzkumu agentury IPSOS zaměřeného na přístup Čechů k mobilitě a sdílené mobilitě je domácností s aspoň jedním automobilem dokonce až 96 procent (samozřejmě včetně nějaké statistické chyby). 

Jak je tedy možné, že se dá po našich silnicích vůbec dostat autem z místa A do místa B? Při tak vysokých číslech přece musí být ulice pořád plné a zácpy nekonečné a s velikostí obce musí zákonitě růsti hustota aut v provozu.

Jenže – ačkoliv se zácpám průměrný Pražan, Brňan nebo Ostravan v ranní a odpolední špičce nevyhne, do práce a domů z ní se s více či méně vráskami vždycky dostane.

Robin Švaříček

Robin Švaříček Zdroj: HoppyGo

Spoluzaložil startup SmileCar, dnes HoppyGo, který následně prodal do ŠKODA AUTO DigiLab. Dodnes v HoppyGo působí jako generální ředitel. Dříve pracoval ve vlakové společnosti Leo Express na pozici finančního a provozního ředitele. Pod jeho vedením se Leo Express rozrostl o autobusovou dopravu a rozšířil do mnoha evropských zemí.

Kritičtější je pro řidiče ve velkých městech parkování. V centrech i na sídlištích praskají vyhrazené parkovací zóny ve švech. Centra vznikala ještě před érou spalovacích motorů, ale ani za komunismu při projektování sídlištních mravenišť rozhodně nepočítali s tím, že typická rodina střední třídy si někdy bude moct dovolit vlastnit i dvě auta, nebo mít jedno vlastní a druhé jako pracovní benefit. Velké množství automobilů se tak paradoxně neprojevuje ani tak neúnosnosti provozu, ale spíš neúnosností „neprovozu”. 

Je to prosté. Automobil je v akci zhruba hodinu denně a těch zbylých více než 95 procent času stojí zaparkovaný a odložený v garáži, v horším případě někde na ulici, kde na něj působí rozmary počasí, nebo (ne)schopnosti kolegů parkujících. Není se čemu divit, že spousta obyvatel velkých měst místo každodenního dlouhého hledání parkovacího místa dává přednost výhodám hromadné dopravy. Vždyť i ta pražská byla nedávno vyhlášena jako druhá nejlepší na světě. Přesto, když se vrátíme ke statistice z úvodu, má k dispozici alespoň jedno auto 84–96 procent domácností. Proč? Protože na víkendové výlety, návštěvy příbuzných nebo urgentní převozy nadměrného nákladu není hromadná doprava vhodná.

Ne vždycky si ale majitelé uvědomují, jak vysoké náklady jim vůz přináší. Ve velkých městech je vlastnictví náročné a finančně nákladné, a to nejen kvůli parkování. Majitelé automobilů musí pamatovat na pořizovací cenu, údržbu, pojištění, registraci, daně, palivo a další faktory. Každý kilometr u běžného vozu se spotřebou 6 litrů pohonných hmot stojí zhruba 2,2 koruny. Po zohlednění všech ostatních výše zmíněných nákladů vás u vozu v hodnotě 200 až 300 tisíc vyjde jeden kilometr v průměru na 4,4 koruny, tedy na dvojnásobek toho, co dáte pouze za pohonné hmoty. Nejde pak o neefektivní investici, když člověk nevyužije auto dostatečně často?

O HoppyGo

Aplikace HoppyGo propojuje lidi, kteří by si rádi pronajali auto, s majiteli vozidel, která by jinak stála na parkovišti. Vybírat se dá z 2500 vozidel různých typů pro všechny příležitosti od stěhování po víkendový výlet. Všechna auta jsou pojištěna. Pro majitele vozů představuje pronájem auta vedlejší příjem a pokrytí nákladů na provoz. V roce 2022 se platforma HoppyGo zařadila do výběru top 5 nejrychleji rostoucích českých firem podle žebříčku Deloitte CE Fast 50.

Alternativou k vlastnictví vozidla jsou tak různé typy carsharingu, které nabízejí automobily jak k rychlému přesunu většinou ve velkých městech (tzv. minutový carsharing), tak k dlouhodobějšímu půjčování nebo sdílení. Příkladem a specifickou kombinací je P2P carsharingová platforma HoppyGo. Smysl dává i pro ty, kteří auto vlastní a málo využívají. Jejich auto může být v pohybu a ještě jim vydělávat. A ti, kteří vlastnit auto nechtějí, ale někdy jej potřebují, na platformě můžou nalézt vozidla pro různé typy životních situací. Carsharingové služby jsou jen jedním z různých typů sdílené mobility. Jejich cíle jsou ovšem stejné, zefektivnit dopravu, snížit náklady na ni a v neposlední řadě přispět k udržitelnému rozvoji sdílené ekonomiky a co nejvíc pomoci šetřit životní prostředí.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Robin Švaříček

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Partners Financial Services