Nový test letních pneumatik. Třetina neuspěla na mokru

dTest, redakce Peníze.CZ | rubrika: Recenze | 23. 2. 2023
Dosud největší test letních pneumatik, na němž spotřebitelská organizace dTest spolupracuje s autoklubem ADAC, vyzkoušel 47 modelů.
Nový test letních pneumatik. Třetina neuspěla na mokru

Zdroj: Shutterstock

Test se zaměřil na rozměry 205/55 R16, které jsou na našem trhu nejrozšířenější. U 47 modelů se zkoušely především jízdní vlastnosti na mokru a suchu, životnost, hlučnost nebo vliv na spotřebu, letos premiérově také testy odírání gum a ověření udržitelnosti při výrobě.

„Testy nově zohledňují nejen chování pneumatik na silnici (tyto zkoušky zůstávají stále nejdůležitější), ale i jejich dopad na přírodu, což je něco, co spotřebitele zajímá stále více,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Vzhledem k vysokému počtu otestovaných produktů se ve výsledkové tabulce objevují zástupci velkých značek i menších výrobců. Nejvyšší příčky nicméně obsadila známá jména. Ve zkouškách jízdních vlastností obzvlášť na mokré vozovce – byly rozdíly mezi nejlepšími a nejhoršími dramatické.

Šestice s „příšerným výkonem“

„Doporučit nemůžeme hned 14 modelů, přičemž šestice pneumatik dostala za příšerný výkon nedostatečné hodnocení. Konkrétně jsou to Lassa Driveways, Berlin Tires Summer UHP 1 G2, Evergreen EH226, Premiorri Solazo, Riken Road Performance a Double Coin DC99. Jmenované modely měly mnoho chyb, ale na dno je srazily právě mizerné výkony na mokru. Nešlo přitom výhradně o nejlevnější pneumatiky – gumy Lassa naopak patřily s cenou 2100 korun k nejdražším v testu,“ říká Hoffmannová.

Jízda na suchu by pro pneumatiky neměla teoreticky představovat žádný problém, přesto se i zde vyskytlo několik nepříjemných překvapení: nedostatečné hodnocení získalo 11 modelů. Nejhůř dopadla dvojice Radar RPX800 a Premiorri Solazo.

U nich vzhledem k nevyzpytatelnému chování při rychlých změnách směru nemáte v případě krizové situace zaručeno, že se vůz na vozovce zachová tak, jak potřebujete. Druhý zmíněný model měl dokonce nejdelší brzdnou dráhu: ze 100 na 0 km/h zpomalil až za 42,9 metru. Jiným značkám přitom stačilo méně než 36 metrů.

Shrnutí dTestu

Nejvyšší příčky obsadili zástupci známých značek. Nejlepší byly pneu Continental PremiumContact 6 (dobře, 2150 Kč za kus). Mají dobré jízdní vlastnosti na suchu i mokru a slušnou životnost. Prostor ke zlepšení jsme nalezli v oblasti udržitelnosti a po stránce vlivu na spotřebu. Druhá pozice s minimální ztrátou připadla modelu Goodyear EfficientGrip Performance 2 (dobře, 2100 Kč za kus), třetí gumám Michelin Primacy 4+ (dobře, 2210 Kč za kus).

Naopak doporučit nemůžeme 14 modelů. Šestice pneumatik dostala nelichotivé nedostatečné hodnocení. Modely Lassa Driveways (nedostatečně, 2100 Kč), Berlin Tires Summer UHP 1 G2 (nedostatečně, 1530 Kč), Evergreen EH226 (nedostatečně, 1640 Kč), Premiorri Solazo (nedostatečně, 1520 Kč), Riken Road Performance (nedostatečně, 1480 Kč) a Double Coin DC99 (nedostatečně, 1280 Kč) měly mnoho chyb, na dno je ale srazily především mizerné výkony na mokru.

Informace na štítku nejsou vždy pravdivé

I další části testu odhalily velké rozdíly. „Například rekordmanem v životnosti byly ekologicky zaměřené Michelin e.Primacy s nájezdem 71 500 km, na opačném konci hodnocení skončily Avon ZV7, které je třeba vyměnit už po 24 000 km,“ srovnává Hoffmannová.

Hledáte spolehlivé povinné ručení? Poradíme!

Vašemu autu najdeme nejvýhodnější pojištění na míru, co nezatíží rodinný rozpočet.

„Sledovali jsme také, zda informace uvedené na štítku pneumatiky odpovídají výsledkům testu. Bohužel se i v tomto případě ukázalo, že se na něj nedá vždy spolehnout. V testu jsme narazili na nedostatečně hodnocené výrobky s deklarovaným vysokým indexem přilnavosti B,“ říká Hoffmannová.

Při výběru nových letních gum dbejte na to, aby kupované pneumatiky byly vyrobeny ve stejnou dobu. Předejdete tak riziku koupě stejně pojmenovaných produktů s rozdílnými vlastnosti.

dTest doporučuje nekupovat ani pneumatiky vyrobené před víc než třemi lety – guma časem stárne a ztrácí své vlastnosti. O stáří výrobku vás informuje čtyřčíslí DOT kódu na bočnici gumy. Poslední dvě čísla udávají rok výroby.

Kompletní výsledky jsou k dispozici do 2. března zdarma na webu dTestu.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.