Odškodnění za zpoždění vlaku dostanete snadněji. České dráhy mírní pravidla

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 11. 2022
Odškodnění za zpoždění vlaku dostanete snadněji. České dráhy mírní pravidla

Zdroj: Petr Kučera

Cestující, kteří si koupili jízdenku Českých drah elektronicky a jejich spoj má větší než hodinové zpoždění, nově dostanou odškodnění automaticky. O vrácení peněz už tedy nemusí žádat.

Automatické vyplácení odškodnění se týká jen vnitrostátních jízdenek ČD (zakoupených přes internet) a pouze přímé cesty bez přestupu. Jízdenka nemusí být vázána na konkrétní spoj.

„Pokud bude systém u vlaku v cílové stanici jízdenky evidovat zpoždění vyšší než 60 minut a jízdenka byla ve vlaku zkontrolována průvodčím, postará se o automatické vyplacení odškodného,“ říká šéf Českých drah Michal Krapinec.

České dráhy současně zruší cenový limit pro uplatnění odškodnění. Podle dosavadních pravidel musel cestující zaplatit za jízdenku alespoň 360 korun, aby měl při více než hodinovém zpoždění nárok na vrácení 25 % ceny, nebo zaplatit za jízdenku alespoň 180 korun, aby měl při více než dvouhodinovém zpoždění nárok na vrácení 50 % ceny. Kvůli limitu dosáhl na odškodnění v praxi jen zlomek cestujících.

Smůlu dál mají majitelé časových (předplacených) jízdenek. Nejvěrnější zákazníci, kteří Českým drahám platí nejvíc peněz, mají ohledně odškodnění horší postavení než občasní cestující. Například u roční síťové jízdenky IN 100, která pro druhou třídu stojí skoro 20 tisíc korun, dosáhnou na kompenzaci jen tehdy, když za rok zažijí alespoň padesát hodinových zpoždění. A i v takovém případě pak bude odškodné pouze symbolické – deset korun za každou jízdu.

„V tuto chvíli – tedy ke změně jízdního řádu od 11. prosince 2022 – ke změnám v odškodnění časových jízdenek nedochází. U aplikace IN 100 je především problém v absenci přesné výchozí a cílové stanice. Nicméně můžeme potvrdit, že do budoucna plánujeme další vylepšování služeb pro naše pravidelné zákazníky,“ říká mluvčí drah Emanuel Vittek. Ve skutečnosti nejde o nepřekonatelný problém: také cestující s IN100 si může předem pořídit přinejmenším místenku s výchozí i cílovou stanicí, projetí mu potvrdí kontrola ve vlaku stejně jako u ostatních. (Psali jsme podrobně: Kdo jezdí často, přijde o odškodné za zpoždění. Odměna za věrnost podle ČD)

Ještě nevystupujte

Zdroj: Shutterstock

Máte ve vlaku nesnesitelné horko nebo naopak zimu? Nezařadili váš vůz? Chybí první třída, přestože do ní máte místenku? Nejde wi-fi, i když ji slibovali?

Kompenzace nejen za zpoždění. Kdy a na co máte nárok

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.