Ropa zlevňuje. Pumpař popsal, jak stanovuje ceny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 3. 2022 | 67 komentářů
Ropa zlevňuje. Pumpař popsal, jak stanovuje ceny

Zdroj: Shutterstock

Cena ropy dnes pokračuje v trendu z posledních dnů a klesá. Barel ropy Brent, od které se odvíjí ceny u českých pump, se poprvé od konce února dostal pod hranici 100 dolarů, kolem půl druhé byl zhruba za 99 dolarů.

Včera cena ropy klesala kvůli pozitivní náladě na trzích, které uvěřily v možné blížící se příměří mezi Ukrajinou a Ruskem. Dnes je situace jiná. Akciové indexy jsou v červených číslech, index pražské burzy PX ztrácí necelé procento. Kurz koruny dnes stagnuje a zůstává pod hranicí 25 korun za euro (česká měna včera poprvé v březnu pod tuto úroveň posílila). Cena ropy ale i dnes oslabuje. Za tím mohou být obavy z možné další koronavirové vlny v Číně.

Na začátku minulého týdne vyšel barel ropy Brent i na více než 130 dolarů. Pokles ceny z posledních dnů je znát i na českých pumpách. Podle dat společnosti CCS klesla průměrná cena benzinu natural 95 z neděle na pondělí o 54 haléřů na litr (46,54 Kč), což bylo nejvýraznější zlevnění ze dne na den od února 2010. Litr nafty včera průměrně zlevnil o 35 haléřů (49,22 Kč za litr).

A zlevňování pokračuje i dnes. Například tankovací síť ONO dnes zlevnila litr benzinu o dvě koruny na 42,90 koruny a naftu o čtyři koruny na 44,90 koruny za litr. „Běžte se podívat na ty fronty,“ říká Jiří Ondra, spolumajitel sítě ONO.

„Naše firma nakupuje pohonné hmoty výhradně z rafinerií v České republice. Potom si přidáme marži cca 0,70 Kč/1litr a to je konečná cena pro zákazníky. Tak podnikáme 29 let. Pohonné hmoty zavážíme několikrát denně. Například včera začaly rafinerie dodávat naftu o čtyři koruny a natural 95 o dvě koruny na litr levněji,“ říká Jiří Ondra, spolumajitel sítě ONO.

Web Peníze.cz oslovil se žádostí o vysvětlení, jak na svých pumpách určují ceny pohonných hmot, i další zástupce čerpacích sítí. Mediální zástupci největších sítí – Orlenu (Benzina) a MOLu – se ale vyjádřit odmítli. Zástupce Orlenu nás odkázal na páteční tiskovou zprávu, které ale píše jenom o tom, že dodávky jsou zajištěné.

Prodejci pohonných hmot v Česku jsou v posledních dnech vystaveni kritice, že ceny benzinu a nafty zvedají více, než je nutné. Že se na růstu ceny ropy „přiživují“ vysokými maržemi. Ministerstvo financí situaci šetří, pumpaři mu musí nově posílat své ceny. Na konci šetření, které by mělo trvat několik dnů, může být zásah státu stanovující maximální výši marží.

Například David Navrátil, ekonom České spořitelny, na základě dat od Evropské komise spočítal, že nárůst cen nafty byl na začátku března v Česku třetí nejvyšší ze zemí EU. Rozdíl dělal asi tři koruny oproti průměru EU a sedm a půl koruny proti Slovensku.

Cena ropy Brent

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: komodity na Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+137
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 67 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2022 14:59, ABC

Nejhorší jsou panikáři. Zdražilo máslo nebo vejce, vykoupí regál. V lednu levné EUR, na dovolenou nemění, na přelomu února/března letí do směnárny zadraho měnit. PHM totéž, přijedou i s konví. Právě kvůli těmhle blbcům rostou ceny ještě víc. :-)

+553
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2022 14:28, Pag

Navzdory Fialovi jsem naplnil několik dvacetilitrových kanistrů a pomalu čerpám.

-460
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (67 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services