Benzin i nafta jsou v Česku nejdražší v historii

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 1. 3. 2022 | 8 komentářů
Benzin i nafta jsou v Česku nejdražší v historii

Zdroj: Shutterstock

Ceny benzinu a nafty jsou momentálně v Česku nejvyšší v historii, ukazují to data společnosti CCS. Litr benzinu Natural 95 se podle nich včera celorepublikově prodával průměrně za 38,82 koruny. Průměrná cena tak překonala dosud rekordní cenu ze 13. září 2012, kdy se benzín prodával za 38,56 koruny za litr. Litr nafty se včera poprvé prodával průměrně za více než 38 korun za litr, konkrétně za 38,05 koruny.

„Korunová cena barelu ropy Brent včera vyskočila až na takřka 2360 korun, nejvíce v historii, jak plyne z dat Bloombergu. Tato cena zohledňuje jak růst dolarové ceny barelu Brentu, jež momentálně odpovídá zhruba 100 dolarům, tak i oslabování koruny vůči dolaru,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom Trinity Bank.

Barel ropy Brent se nad hranici 100 dolarů dostal v posledních dnech poprvé od roku 2014. Před rokem vyšel zhruba na 60 dolarů a rok 2022 startoval u úrovně 80 dolarů. Už před ruskou agresí na Ukrajině byl barel Brentu za více jak 90 dolarů. Tlak na růst ceny u benzinových pump v Česku zvyšuje i oslabující koruna, která je nyní k euru za zhruba 25 korun. Před vypuknutím války na Ukrajině byla zhruba o 50 haléřů silnější.

Zdroj: CCS

Vývoj cen pohonných hmot za posledních pět let.

V Praze, kde jsou pohonné hmoty tradičně nejdražší, se cena benzinu rychle blíží psychologické úrovni 40 korun za litr, kde doposud nikdy nebyla. Benzin v hlavním městě vyšel včera průměrně na 39,42 koruny za litr.

Pohonné hmoty budou nejspíš zdražovat i v příštích dnech. „Od invaze Ruska na Ukrajinu v minulém týdnu zdražují nebývale citelným tempem, denně v rozsahu kolem 30 až 40 haléřů. Toto již tak rychlé tempo zdražování, v případě benzínu nejrychlejší od roku 2010, však může ještě akcelerovat. A to zejména v tom případě, že Rusko v rámci odvety za víkendové sankce západu omezí své dodávky plynu či ropy do Evropy,“ říká Kovanda.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2022 10:28, pelvis

Na silnicich to neni vubec znat,nebyt prechodu mam problem prejit na druhou stranu. Mluvim o Praze.

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek