Za benzin už platíme víc než v Rakousku. Zdražování zrychluje

Lukáš Kovanda | rubrika: Komentář | 10. 2. 2022 | 36 komentářů
Nejnižší ceny pohonných hmot teď mají v sousedním Polsku. Je tam dokonce levněji než v Bulharsku nebo v Rumunsku.
Za benzin už platíme víc než v Rakousku. Zdražování zrychluje

Zdroj: Shutterstock

Ceny pohonných hmot v Česku dále zrychlují svůj růst. Benzin v uplynulých sedmi dnech zdražil o 35 haléřů na litr na 36,71 koruny za litr, nafta dokonce o 43 haléřů na litr na 35,68 koruny. Benzin i nafta jsou nejdražší od první poloviny loňského prosince, vyplývá ze středečních dat společnosti CCS.

Očekávám, že v příštích sedmi dnech pohonné hmoty dále zdraží, ale v menším rozsahu: od 20 do 30 haléřů na litr. Cena ropy v uplynulých týdnech sice dále vzrostla, i když jen poměrně mírně, koruna však vůči dolaru zpevnila, což utlumí dopad zdražení ropy do cen pohonných hmot v ČR.

Průměrná cena benzinu a nafty v Česku za posledních pět let. Zdroj: CCS

Benzin i nafta jsou nyní v celé EU suverénně nejlevnější v Polsku. Důvodem je snížení tamní daně z přidané hodnoty (DPH) na pohonné hmoty z 23 na osm procent, k němuž došlo letos 1. února s platností na půl roku. Pohonné hmoty v Polsku jsou tak v současnosti ještě nižší než „tradiční premianti“ Bulharsko nebo Rumunsko. 

Litr benzinu v Polsku vyjde v přepočtu o zhruba devět korun levněji než v Česku. Levnější než v Česku je také v Maďarsku, ve Slovinsku nebo v Rakousku. Na Slovensku je jeho cena srovnatelná. Naopak tradičně dražší než v Česku je benzin v Chorvatsku, Itálii v Německu.

Také nafta je teď z celé EU nejlevnější v Polsku. Za nižší cenu než v Česku je k dostání tradičně v Bulharsku či Rumunsku, ale také v Maďarsku, ve Slovinsku, na Slovensku či v Rakousku. Dražší je opět v Chorvatsku, Itálii či Německu.

Cena barelu ropy typu Brent na světových trzích v pondělí vystoupala až na 94 dolarů. To je nejvyšší úroveň od začátku října 2014. Na mnohaletých maximech je také po přepočtení do korun, tedy po zohlednění vývoje kurzu koruny k dolaru, v němž se ropa obchoduje. V pátek minulý týden se poprvé taktéž od října 2014 přehoupla cena barelu ropy Brent v přepočtu přes 2000 korun. Od začátku roku ropa zdražila v dolarech o zhruba sedmnáct procent.

Bezprostředně tlačí cenu ropy na světových trzích vzhůru středeční zpráva ze Spojených států, kde tamní ropné rezervy klesly na nejnižší úroveň od roku 2018. Poptávku po ropě umocňuje také opadání obav z dalšího šíření covidové varianty omikron. Otevírání globální ekonomiky v posledních dnech a týdnech citelně navyšuje poptávku po letenkách a zájezdech. Sílí naděje, že letos dojde celosvětově k zásadnímu vzmachu turistického ruchu, což ovšem také umocňuje poptávku po ropě, respektive ropných produktech a palivech.

Jinak ale jsou patrné také tlaky na pokles cen ropy, pročež zatím cena ropy nestoupá blíže k psychologické hranici jednoho sta dolarů za barel. Zejména se jedná o pokračující jednání mezi USA a Íránem ohledně obnovení jaderné dohody obou zemí, uzavřené původně v roce 2015. Obnovení je stále pravděpodobnější. Dohoda by na světové trhy vrátila nyní sankcionovanou íránskou ropu, což by vytvořilo další silný tlak na pokles světových cen ropy. Je poměrně pravděpodobné, že ještě před koncem letošního roku by mohlo dojít k omezení íránského jaderného programu výměnou právě i za možnost opět ve velkém vyvážet íránskou ropu.

Autor je hlavním ekonomem Trinity Bank a členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2022 7:55, hanta

A Čeští Pumpaři chcou taky bohatnout rychleji a proto tady máme nejdražší pohonné hmoty na světě . Tahle krize nám ukázala ,že opravdu patříme k té nejhorší světové žumpě.

+138
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 2. 2022 7:23, Josef Mašek

a tak je to správní tak to v kapitalistické tržní společnosti má být

-41
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services