Prodáváte auto? Na tohle si dejte pozor

Lukáš Chytil | rubrika: Jak na to | 28. 1. 2022 | 5 komentářů
Nezbavujte se odpovědnosti tím, že novému majiteli předáte vozidlo, doklady a plnou moc s tím, že on všechno zařídí.
Prodáváte auto? Na tohle si dejte pozor

Zdroj: Shutterstock

V posledních týdnech se k nám dostaly tři případy nesprávných postupů při prodeji a následnému přepisu motorového vozidla. Původním majitelům to pak přidělává problémy a dodatečně zvyšuje výdaje.

Co se může stát, když se převodu nevěnuje dostatečná pozornost? Tady jsou tři příklady:

  • Původní majitel prodal auto. Novému majiteli dal veškeré doklady a plnou moc, aby mohl vozidlo přepsat. Stávající majitel neukončil povinné ručení, nový majitel si už sjednal své. Když o dva dny později nový majitel způsobil škodu, tak ji plnily obě pojišťovny, jelikož bylo tento den vozidlo pojištěno dvakrát. Do škodního průběhu se tudíž oběma osobám uvedla jedna pojistná událost.
  • Původní majitel prodal auto. Novému majiteli dal veškeré doklady a plnou moc, zároveň na základě kupní smlouvy ukončil své dosavadní povinné ručení. Nový majitel si však vozidlo nepojistil a ani neprovedl změnu registrace na své jméno. Po asi dvou měsících dostal původní majitel dopis od České kanceláře pojistitelů s pokutou za nepojištěné vozidlo.
  • Původní majitel prodal auto. Přepisem pověřil nového majitele, který však vozidlo nepřepsal – a navíc s ním překročil povolenou rychlost. Pokuta přišla do schránky původního majitele.

Zdůrazňujeme, že za převod (přepis) odpovídá původní majitel vozidla. Pokud ke změně nedojde do 10 pracovních dní od sepsání kupní smlouvy, může mu být za tento přestupek uložena pokuta až do výše 50 000 Kč.

Když k přepisu motorového vozidla nedošlo včas, je dodatečně velmi těžké docílit toho dodatečně bez součinnosti s druhou stranou – tedy když nový majitel nespolupracuje. Původní vlastník už nemá veškerou potřebnou dokumentaci, zejména protokol o evidenční kontrole.

Jak správně postupovat při přepisu vozidla

Při rozumné dojezdové vzdálenost obou stran (dosavadního i nového vlastníka): Klidně rozdělte prodej vozidla na dva dny. První den sepište kupní smlouvu. Druhý den zařídí původní majitel evidenční kontrolu a na odboru dopravy obce s rozšířenou působností provedete změnu vlastníka v registru vozidel. Pro samotnou změnu musí být přítomny obě strany, případně může jedna z nich doložit plnou moc.

O autorovi

Zdroj: Partners

Lukáš Chytil je analytik neživotního pojištění ve finanční skupině Partners.

Při prodeji „přes celou republiku“: V takovém případě musí obě strany počítat s tím, že přepisem stráví celý den. Během něj stihnete sepsat kupní smlouvu, provedete evidenční kontrolu, přepis vozidla a předat vozidlo novému majiteli. Nenechávejte však prodej na víkend, kdy mají úřady zavřeno a nic nezařídíte.

Co je potřeba k přepisu vozidla

  • Osobní doklady dosavadního a nového majitele (případně plná moc pro převod vozidla musí být s úředně ověřeným podpisem).
  • Malý a velký technický průkaz.
  • Platná zelená karta – nejlépe vystavená na nového majitele.
  • Protokol o evidenční kontrole. Cena se pohybuje okolo 400 Kč. Platnost dokladu je 30 dní, to znamená že můžete být připraveni už ve chvíli, kdy se zájemce ozve a kontrolu provést již před sepsáním kupní smlouvy. Evidenční kontrola může být nahrazena protokolem o pravidelné technické prohlídce se stářím maximálně 30 dní.
  • Kupní smlouva. Měla by obsahovat identifikační údaje prodávajícího a kupujícího (přinejmenším jméno, příjmení, datum narození, úplnou adresu bydliště), identifikaci vozidla (ideálně registrační značku, VIN i číslo velkého technického průkazu), datum prodeje, podpisy a kupní cenu.
  • Uhradit správní poplatek za přehlášení vozidla ve výši 800 Kč.

Jak funguje přihlášení auta na Slovensku? Máme přehled na Peniaze.sk.

Lukáš Chytil

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services