Benzin stojí přes 37 Kč. Dražší už nebude, čeká Kovanda

Lukáš Kovanda | rubrika: Aktuality | 8. 11. 2021 | 8 komentářů
Benzin stojí přes 37 Kč. Dražší už nebude, čeká Kovanda

Zdroj: Shutterstock

Autorem komentáře je Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády.

Benzin Natural 95 se včera u českých čerpacích stanic prodával v průměru za 37,07 koruny za litr, plyne z dnešních dat společnosti CCS. Je tak nejdražší od října 2012, tedy za více než devět let.

Nafta včera stála bez dvou haléřů 36 korun za litr a je tak nejdražší od října 2014. Její cena je z historického hlediska níže než cena benzinu, protože vláda letos snížila spotřební daň z motorové nafty, což její cenu o několik desítek haléřů stlačuje.

Pohonné hmoty v Česku zdražují prakticky soustavně od začátku letošního roku, kdy se ještě litr benzinu prodával za méně než 27,90 koruny a litr nafty vyšel dokonce na méně než 27,20.

Během listopadu ale jejich zdražování ustane, či se alespoň pozastaví. Klíčovým důvodem je razantní posilování české koruny vůči americkému dolaru, které odráží razantní zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou. Růst cen pohonných hmot ovšem ustane i proto, že se pozastavil vzestup ceny ropy Brent. Ta se nyní prodává o několik dolarů levněji než ve druhé polovině října, kdy její cena dosáhla úrovně nad 86 dolary za barel – tedy prakticky maxima od roku 2014.

Průměrné ceny benzinu a nafty v Česku od roku 2005. Zdroj: CCS

Ropa přestala zdražovat, neboť trh nyní sází na to, že americká administrativa buď dotlačí Rijád, případně i další tradiční velké těžaře k navýšení objemu těžby, nebo uvolní část barelů ze svých strategických rezerv. Zdražování pohonných hmot v USA totiž jinak může stát Bidenovu administrativu cenné politické body. Trh se teď kloní k tomu, že poté, co Biden minulý týden s tlakem na Saúdskou Arábii neuspěl, uchýlí se k čerpání ze strategických rezerv. To by vytvořilo dodatečnou nabídku ropy ve světě a stlačilo tak její cenu. Pokud se cena Brentu nevrátí nad 85 dolarů za barel, je další zdražování pohonných hmot v ČR prakticky vyloučené – leda by citelně oslabila koruna.

Vývoj ceny ropy Brent

Zdroj: peníze.cz

Přehledy cen komodit na Peníze.cz

Růst cen pohonných hmot v Česku by měl ustat už v polovině listopadu. Zatím tak nelze počítat s tím, že by se cena benzínu či nafty přiblížila hranici 40 korun za litr jako v roce 2012, kdy byly pohonné hmoty v ČR historicky vůbec nejdražší. Benzin se tehdy, v polovině září 2012, prodával v průměru za více než 38,50 koruny za litr, nafta stála až 37,20 koruny za litr.

Růst cen pohonných hmot by měl během listopadu ustat také v dalších sousedních či blízkých zemích. Levnější než v Česku je benzin tradičně v Polsku a také ve Slovinsku či v Maďarsku. V Rakousku je jeho cena srovnatelná. V Chorvatsku, na Slovensku či v Německu je dražší. Nafta je levnější v Polsku, zatímco dráž vyjde na Slovensku, v Rakousku, v Maďarsku, v Chorvatsku, ve Slovinsku a samozřejmě i v Německu.

Průměrné ceny benzinu a nafty v Česku za poslední dva roky. Zdroj: CCS

Tankuje vás kvalita?

Zdroj: Shutterstock

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které letos nabyly právní moci.

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2021 10:47, deprese

Jééé zase chytrolín Kovanda :-) Ten by se neměl moc vyjadřovat veřejně, protože ty jeho rádoby ekonomické predikce vždycky stojí za to. Hlavně jak pořád tvrdil jak ceny nemovitostí už nebudou zdražovat a pokud si člověk počká tak budou levnější apod. Takový člověk by neměl být členem NERV.

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 11. 2021 20:09, Tomáš Marný

Mně je celkem u Brusele, že u vás v Horní Dolní je benál pančovaný vodou za 36,20, takže průměr je přes 37...

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.