Konkurence pro poštu. Zásilkovna vylepšuje doručení domů

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 6. 2021 | 9 komentářů
Konkurence pro poštu. Zásilkovna vylepšuje doručení domů

Zdroj: Zásilkovna

Doručení balíků na konkrétní adresy zajistí Zásilkovna nově vlastními silami. Službu dosud zajišťovala ve spolupráci s partnery – jinými přepravními firmami, do konce letošního ledna i s Českou poštou. Nový systém má být spolehlivější, rychlejší a při posílání mezi lidmi i levnější.

Běžný člověk – nepodnikatel – může v současnosti posílat balík jinému člověku buď na některé z výdejních míst (služba nazvaná Mezi námi přijde v základní variantě na 69 Kč), nebo na konkrétní adresu (129 Kč). Druhá možnost se od července přejmenuje na Zásilkovna domů a přijde v základní variantě na 115 Kč včetně DPH, pro e-shopy začíná cena na 79 Kč bez DPH (stejně jako dosud).

Pro fyzické osoby platí stejná omezení velikosti balíku jako u dosavadní služby Mezi námi: Maximální hmotnost je pět kilogramů, rozměr jedné strany zásilky nesmí přesáhnout 50 centimetrů a součet rozměrů všech tří stran zásilky je maximálně 120 centimetrů (například zásilka o rozměrech 50×40×30 cm).

„V první fázi chceme doručovat zásilky v časovém okně 90 minut, cílem je dostat se na hodinu. Dobírku může zákazník zaplatit předem v naší mobilní aplikaci nebo přímo e-shopu, případně pak u našeho řidiče, který má k dispozici terminál a přijímá i hotovost,“ říká Jan Čižmar, výkonný ředitel Zásilkovny.

„Pokud se nepodaří zákazníka zastihnout na adrese, bude mít možnost vyzvednout si zásilku na některém z výdejních míst Zásilkovny ještě tentýž den,“ dodává Čižmar. Počet výdejních míst v Česku už přesáhl 4300.

„Našim cílem je doručovat drtivou většinu zásilek do druhého dne – podobně jako u doručení na výdejní místo,“ říká Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny a šéfka skupiny Packeta.

Vedle kmenových řidičů Zásilkovny budou zásilky doručovat také řidiči společnosti Zavezu patřící do skupiny Packeta, a to v rámci programu Jezdi s námi. Do procesu doručování zásilek na adresu se zapojí síť mikrodep. Ta vznikla rozšířením spolupráce se stávajícími výdejními místy, která disponují větší kapacitou pro umístění zásilek. Jejich cílem je doplnit síť stávajících 14 klasických dep Zásilkovny na území celé republiky. Aktuálně jich je 135.

Pro srovnání: Česká pošta nabízí lidem doručení balíku na adresu od 109 Kč (nejdelší strana do 35 cm) nebo od 139 Kč (nejdelší strana do 50 cm), bez zákaznické karty nebo elektronického předání dat je cena o 10 nebo 20 korun vyšší. V dražších variantách pak přijímá balíky až do velikosti nejdelší strany 240 cm.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2021 18:27, deprese

"Co děláš zejtra?"
"No, pošta mi má doručit balík, tak budu od 9 do 4 doma."
"A pak?"
"Pak si půjdu na poštu pro ten balík."

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 6. 2021 14:01, Agent počty

Na poštu mi nesahejte, šmejdi.Fuguje jek dobře seřízený
hodinový stroj. Rychlost - blesku, jakmile jim to předají
do 2 dnů je to na poště, dostanu SMS a vyrážím. Žádný problém.
A to, že zásilku nerozváží po bytech ? Tak když není nikdo
doma - co by jste chtěli.Organizovat od-do a čučet kdy auto
přijede ? To raději zaběhnu na úřad a je to. Nejsem zhnilej.
Šlapanice u Brna - na jedničku.A na Netu si můžete sledovat
celý průběh dopravy. Nevím co se furt remcá. U ostatních
firem musíte být doma, vzít si volno a když jim dodavatel
nezaplatí avizační SMS nevíte nic. Katastrofa.

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.