Přes hranice? Tahle omezení vás teď čekají

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 20. 5. 2021 | 5 komentářů
Vyrazit na cesty jde většinou s negativním testem, očkováním nebo potvrzením o prodělaném covidu. Musíte si ale hlídat nejen pravidla v zemi, kam cestujete, ale i česká pravidla pro návrat z ní. Kdo chce za nákupy, může už do Německa.
Přes hranice? Tahle omezení vás teď čekají

Zdroj: Shutterstock

Když budete chtít po vlastní ose vyrazit třeba na výlet do Německa nebo jet k moři do Chorvatska, doporučujeme v současné době začít takto:

Do Německa za nákupy

Za nákupem můžete ze sousedních států vyrazit bez dalších podmínek zatím jen do Německa. To od konce minulého týdne zmírnilo podmínky pro vstup Čechů a kromě jiného dalo výjimku na bezpodmínečný vstup do země i těm, kdo se v Německu nezdrží déle jak 24 hodin. Na otočku na nákup tak můžete, a to i do Saska, které má v něčem přísnější vyhlášku. Volně přístupné jsou obchody denní potřeby, jako jsou potraviny nebo drogerie. Naopak třeba do obchodů s oblečením se musíte dopředu zaregistrovat a předložit negativní test, potvrzení o očkování nebo o prodělané nemoci.

Zdroj: Peníze.cz

Dodržujte pravidla, píše německá vláda v SMS těm, kdo překročí hranice.

Od středy zjednodušilo podmínky pro vstup do země pro Čechy i Rakousko. Dál je ale nutné vždy se předem elektronicky zaregistrovat. Další podmínky pak uvádějí, že když se v Rakousku ocitnete a nebudete mít potvrzení o negativním testu, očkování nebo prodělané nemoci, tak si tam musíte do 24 hodin udělat test na covid. Teoreticky se tak dá do Rakouska vyjet na 24 hodin jen s registrací a mezitím si nakoupit.

Do Polska ani na Slovensko si na nákup jen tak nevyrazíte. Na Slovensku je stále povinná karanténa a v Polsku musíte předložit negativní test nebo potvrzení o očkování.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Na výlety a dovolenou

Kdybyste chtěli k moři, tak třeba do Itálie můžete s negativním testem (PCR i antigenním), který není starší jak 48 hodin. Po příjezdu se zároveň musíte nahlásit na místním kontaktním místě. Ministerstvo zahraničních věcí k tomu přikládá tento návod: „do google zadejte "ASL dipartimento prevenzione" a místo pobytu“.

I do Chorvatska můžete vyrazit s negativním výsledkem testu, který není starší jak 48 hodin. Vedle PCR stačí i antigenní testy. Pustí vás tam také, když máte potvrzení o ukončeném očkování, které je alespoň dva týdny staré. A dostanete se tam i po předložení potvrzení o prodělaném covidu, které není starší jak 180 dnů. Tyto podmínky se nevztahují na děti mladší sedmi let.

Registraci předem budete potřebovat i na výlety do Německa nebo Rakouska. Pustí vás tam rovněž s negativním testem, který nesmí být opět starší jak 48 hodin. V Rakousku má prodlouženou platnost na 72 hodin PCR test. Propustkou je i potvrzení o prodělaném covidu, které je maximálně půl roku staré a v Rakousku uznávají i potvrzení o protilátkách, které není starší jak tři měsíce. Do Německa i Rakouska vás pustí také s potvrzením o ukončeném očkování, v Rakousku uznávají i první dávku vakcíny alespoň 22 dnů po aplikaci. Všechna potvrzení je třeba mít v angličtině nebo němčině.

V Německu se výše zmíněné podmínky nevztahují na děti do 6 let a v Rakousku do 10 let.

Když země Evropské unie pouštějí na své území očkované cizince, je podmínkou, že vakcína musí být schválená v EU. Platí to třeba i pro Polsko, kam vás pustí i s potvrzením o negativním testu. Na Slovensko zatím výlet neplánujte, stále je tam povinná karanténa po příjezdu.

Speciální podmínky pak často platí pro služební cesty nebo pro pravidelné cesty do zaměstnání.

Očkovaným mají brzy cestování po Evropě zjednodušit chystané covid pasy. Jejich propustkou pak zřejmě bude aplikace v telefonu.

Po návratu do karantény

Plnění dalších podmínek si pak budete muset ohlídat po návratu z ciziny. Tyto podmínky určuje ministerstvo zdravotnictví podle takzvaného semaforu a jsou platné, když v cizině strávíte více jak 12 hodin. Když tedy pojedete na otočku třeba za nákupem do Německa, neplatí pro vás.

Většina evropských zemí je nyní v červeném stupni rizika. To znamená, že třeba při návratu z Německa, Rakouska nebo Itálie musíte vyplnit takzvaný příjezdový formulář a zůstat v izolaci do doby, než si uděláte PCR test. Ten musíte u „červených“ zemí absolvovat do pěti dnů od návratu. Dva týdny po návratu také musíte nosit FFP2 respirátor všude mimo domov. Omezující podmínky se u této kategorií netýkají lidí s ukončeným očkováním.

Chorvatsko je ještě o jeden rizikový stupeň horší. Tam si tak musíte udělat test na covid ještě před návratem do Česka. I když bude negativní, musíte po návratu domů zůstat v izolaci a zajít znovu na test nejdříve 5. den po návratu. A 14 dnů po návratu musíte všude mimo domov nosit respirátor. Omezující podmínky se u této kategorií týkají i lidí s ukončeným očkováním.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Únos. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zveme vás na jedno. Air Bank slaví rozvolnění

19. 5. 2021 | Petr Kučera | 6 komentářů

Zveme vás na jedno. Air Bank slaví rozvolnění

Přišel čas se rozvolnit a nasát trochu pohody. Připijte si s námi a se svými přáteli na zdraví, šťastná shledání a nové plány, vzkazuje Air Bank klientům. Na první útratu, kterou zaplatí... celý článek

Koruna je k dolaru nejsilnější za poslední dva roky

11. 5. 2021 | Jiří Hovorka | 7 komentářů

Koruna je k dolaru nejsilnější za poslední dva roky

Dnes kolem poledne se domácí měna dostala na měnových trzích těsně k hranici 21 korun za dolar a je tak k americké měně nejsilnější od konce dubna 2018.

Fio vylepšuje zabezpečení karet. Můžete blokovat i DCC

4. 5. 2021 | Petr Kučera | 3 komentáře

Fio vylepšuje zabezpečení karet. Můžete blokovat i DCC

Klienti Fio banky si už nemusí při každém použití karty v cizině hlídat, jestli neplatí zbytečně víc peněz kvůli nevýhodnému kurzu. Banka jim totiž nově umožňuje, aby si na konkrétní... celý článek

Průkazka k holiči, do hospody, do letadla. Covidpasy očima expertů

23. 4. 2021 | Gabriel Pleska

Průkazka k holiči, do hospody, do letadla. Covidpasy očima expertů

Je čas začít žít trochu jako dřív. Otevřít nejen obchody, ale i služby, mít šanci točit peníze i jinak než na dálku a přes výdejní okýnka. Jenže riziko nákazy nevyzpytatelným virem... celý článek

Dovolenou vám spočítají jinak. Změny v zákoníku práce

15. 1. 2021 | Zdeněk Bauer | 13 komentářů

Dovolenou vám spočítají jinak. Změny v zákoníku práce

Nárok na dovolenou se od roku 2021 počítá podle hodin místo dnů. Novela mění i pravidla krácení dovolené, upravuje převod její nevyčerpané části nebo přináší týden placeného volna pro... celý článek

Partners Financial Services