Průkazka k holiči, do hospody, do letadla. Covidpasy očima expertů

Gabriel Pleska | rubrika: Očima expertů | 23. 4. 2021
Je čas začít žít trochu jako dřív. Otevřít nejen obchody, ale i služby, mít šanci točit peníze i jinak než na dálku a přes výdejní okýnka. Jenže riziko nákazy nevyzpytatelným virem zdaleka není zažehnané. Nabízí se jednoduché řešení. Průkaz, který říká, že nikoho dalšího nenakazíte. Kdy ho budeme mít?
Průkazka k holiči, do hospody, do letadla. Covidpasy očima expertů

Zdroj: Shutterstock

Osvědčení, že se od člověka s vysokou pravděpodobností ostatní nenakazí: protože za sebou má očkování nebo infekci už prodělal a vytvořil si protilátky, případně nedávno s negativním výsledkem absolvoval test. Pro tohle řešení se už hluboko v loňském roce, kdy se o něm začalo prvně uvažovat, vžilo označení covidpas.

A protože jsme v moderní době, mluví se zejména o covidpasu elektronickém. O aplikaci či aplikacích, které budou mít přístup k zdravotnickým datům a dokážou vygenerovat snadno ověřitelné osvědčení o bezrizikovosti. „V zásadě se bude jednat o komplex tří propojených aplikací – aplikaci pro generování potvrzení o provedené vakcinaci či výsledku testu, mobilní aplikaci pro uchování vystaveného certifikátu a mobilní aplikaci pro ověření vystaveného certifikátu,“ přibližuje technické řešení Milan Blaha, který je zástupcem ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) pro IT a komunikaci.

To si můžeme na příkladu z praxe přiblížit asi takhle: máte za sebou očkování nebo test nebo jste covid prodělali. Do svého mobilu si z databáze stáhnete potvrzení (aplikace č. 1). Uložíte si ho do svého telefonu (aplikace č. 2). U dveří do holičství ukážete telefon telefonu holiče, ten si naskenuje QR kód a ověří, že by od vás fakt nemělo hrozit nakažení (aplikace 3). A za nějakou dobu odcházíte o vlasy kratší (aplikace nůžek).

Ovšem právě tohle je jedna ze zmiňovaných výhrad k uvažovaným systémům: bude potřeba vyřešit, aby nebyli diskriminováni ti, kteří nemají zařízení, na kterých by běžela taková aplikace, nemají přístup k internetu nebo třeba prostě jen nejsou s technikou kamarádi.

Sleduje tě!

Slečna a její QR
Zdroj: Shutterstock, koláž gp

OČKOVACÍ PASY. DO CIZINY I DO HOSPODY S DIGIDOKLADEM

Jdi se bodnout, nebo nikam! Ani do letadla, ani na fotbal, na koncert, k holiči či do kina. Osvědčení o očkování budeme nosit na čipových kartách nebo ještě spíš v mobilu. A co na to Velký bratr?

Komentář Pavla Jégla.

Předběhnout Evropu

O nutnosti mít jednotný přístup a vzájemně uznatelná řešení se dohadují státy Evropské unie. Nejen kvůli obchodům a službám, ale taky a hlavně kvůli mezistátním cestám. Konečná dohoda ale ještě není na stole, natož aby byla schválená. Evropského „zeleného pasu“ se pravděpodobně dočkáme až v létě. Proto například Hospodářská komora mluví o národní verzi covidpasu, která by na Evropu nečekala, a na aplikaci už pracuje.

Klíčové ovšem je, aby byli připraveni také „strážci dat“. Potřebné Informace jsou shromážděné v Informačním systému infekčních nemocí (ISIN), který kontroluje Ministerstvo zdravotnictví. „Přípravné práce na aplikacích, které budou umožňovat prokázání provedené vakcinace, výsledku testu či potvrzení o prodělané infekci, byly dle zadání ministerstva zdravotnictví zahájeny,“ sdělil Finmagu Milan Blaha z ÚZIS. Podle Blahy nyní jeho ústav provádí analýzu, co je potřeba udělat, aby jeho stávající aplikace, která vydává certifikace o provedených vakcinacích, uměla vydávat i osvědčení o prodělané nemoci a výsledcích testů. Jedním dechem ale dodává, že ÚZIS nejprve musí dostat zadání, jaká data se vlastně budou využívat. Jeho slovy: „Pro dokončení vývoje ale bude nezbytné zodpovědět ještě řadu otázek, které jsou pro technickou realizaci určující a odvinou se až od politických rozhodnutí a procesních změn, na kterých je způsob a design technického řešení závislý.“

V dnešním kole ankety Očima expertů se ptáme, kdy by mohly covidpasy v Česku fungovat. Budeme čekat na Evropu? Do kterých provozů by mohl být certifikát vstupenkou? A jaká rizika může představovat?

Radim Habartík

kinař, Bio Oko

Radim Habartík
+5
+
-

Můžu se vyjadřovat pouze k použití covidpasů v našem prostředí kin. A jejich využití tu vidím jako velmi problematické z několika důvodů – za prvé nás staví do role, kdy nemáme umožnit návštěvu kina někomu, kdo covidpas nebude mít, bez toho, aby bylo jasné, jakým způsobem toto můžeme nebo nemůžeme vymáhat. Nejsem právník, ale i jako laik mám pocit, že podobnou povinnost lze na provozovatele přenášet jen na základě zákona, nikoliv nařízení nebo dokonce metodického pokynu, jak si na Ministerstvu zdravotnictví nedávno oblíbili. Za druhé, taková kontrola vyžaduje, abychom byli napojení na nějaký veřejný registr, proti kterému bychom platnost daného pasu měli kontrolovat. Splnit tyto podmínky, tedy zákonnost a proveditelnost, řádně a v dohledné době mi přijde jako sci-fi a upřímně řečeno se mi vůbec nelíbí, že bychom měli diváky jakkoliv kontrolovat. I proto bych byl raději, kdyby se v případě kin přistoupilo k nějakým přechodným režimovým opatřením jako je například omezení kapacity, my – kina Aero, Bio Oko, Světozor, Bio Central a Univerzitní kino Scala – můžeme fungovat už při omezení na 30 procent kapacity sálu.

Vladimír Dlouhý

prezident Hospodářské komory

Vladimír Dlouhý
+3
+
-

Stát by podle mne neměl ignorovat vůli podnikatelů přijmout samoregulační pravidla, která by jim umožnila otevřít. Je nezbytné připomenout, že to byl právě státní aparát, který přišel s návrhem na postupné rozvolňování proticovidových opatření ve vlnách a že bude nezbytné se u vstupu do provozoven prokazovat bezinfekčností.

Na komplexní například celoevropský systém si budeme muset ještě několik měsíců počkat, až dosáhneme dostatečné proočkovanosti populace. Mezitím chce Komora v součinnosti se státem pomoci podnikatelům nástrojem, který jednoduše umožní prokázat bezinfekčnost zákazníků restaurací a služeb nebo vyhledat bezpečnou provozovnu. Aktuálně pracujeme na vývoji aplikace Bezpečná provozovna, která by měla sloužit podobně jako v ostatních státech zvažované covidpasy.

Denně se 500 tisíc lidí testuje v zaměstnání a denně přibývají tisíce naočkovaných. Nevidím důvod, proč by zároveň nemohli jít po práci na zahrádku na pivo nebo k holiči. Jestliže stát bude na jedné straně vyžadovat od podnikatelů dodržování nějakých pravidel, a zároveň po lidech, aby se prokázali potvrzením o bezinfekčnosti, pak nejjednodušší řešení spatřuji v mobilní aplikaci. Jestliže se vláda rozhodne, že lidé budou moci využívat služby bez nějakého potvrzení, tím lépe. Ale na první variantu budeme připraveni. Pro restaurace, fitness centra, eventy, služby i další.

Co se týká lidí, kteří z jakéhokoliv důvodu nepoužívají chytré telefony nebo aplikace, nebudou v žádném případě vyčleněni z konzumace služeb. V případě, že budou naočkovaní, testovaní nebo budou po covidu, budou se moci prokázat vytištěným QR kódem. Ten by měli podnikatelé číst úplně stejným způsobem jako z mobilu nebo tabletu.

Pavla Břečková

místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Pavla Břečková
+4
+
-

Já osobně doufám, že covidpasy budou jen velmi dočasnou záležitostí, a to do doby, kdy bude většina z nás očkovaná, a vznikne tak přirozená bariéra šíření viru. To ale evidentně nebude hned.

Nevyhneme-li se tedy covidpasům, pak pochybuji, že bychom s naší těžkopádnou administrativou předběhli Evropu nějakou domácí variantou. I když bych si to přála. A klidně nemusí být úplně dokonalá, bohatě stačí když pokryje ověřenou klasiku Paretova pravidla 80/20. Jde o to, abychom neladili superneprůstřelný systém, kterým neproklouzne ani myš, natož jeden černý pasažér. Protože cenou za to bývá dlouhý proces, složitost a nepřehlednost, různé výklady – a ve finále paradoxně právě prostor pro ty myši.

Covidpas bude zcela zásadní pro možnost cestování, za prací i za radostí. Ale mohl by mít klíčové uplatnění též zejména ve službových provozech, které jsou kontaktní a těžko se vyhnete blízkosti – tedy kadeřnictví, pedikúra, fit centra, ale taky třeba autobazary a hospody a řada dalších. To jsou provozy, které se potřebují nyní zhluboka nadechnout. A covidpas je šance jak pro ně, tak pro nás spotřebitele. 

Jan Vobořil

advokát, výkonný ředitel Iuridicum Remedium

Jan Vobořil
+5
+
-

Pro přeshraniční pohyb v rámci Evropské unie je covidpas na nějakou přechodnou dobu asi jediná cesta, jak sjednotit pravidla a zabránit jednostrannému zavírání hranic ze strany jednotlivých států. V případě národních covidpasů je potřeba být obezřetnější, protože potenciální dopad na práva občanů je větší. Na jednu stranu chápu snahu Hospodářské komory nabídnout něco, co přispěje k rychlejšímu rozvolnění, na druhou stranu je tu ale celá řada potenciálních problémů, kterým se podle informací, které mám, nevěnuje v této přípravné fázi dostatečná pozornost.

První problém je pocit falešného bezpečí, který systém může vyvolat. Stále nevíme, zda očkovaný člověk, člověk po prodělané nemoci a člověk testovaný covid nešíří. Pak je tu riziko diskriminace. Nemyslím ty, kteří odmítají očkování i testování, ale ty stovky tisíc lidí, kteří nepoužívají mobilní aplikace nebo si neumějí stáhnout QR kód z internetu a ten si vytisknout. Nezdá se mi, že by se při nastavování systému na tyto lidi myslelo, a povede to k tomu, že bezdůvodně nebudou mít přístup ke službám. No a v neposlední řadě je zde otázka ochrany dat. Jaká data kvůli systému shromáždí stát do jedné databáze? S jakými daty budou pracovat poskytovatelé služeb? A jak bude nastavena bezpečnost vytvořené aplikace v telefonu? 

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Luboš Kastner

spolumajitel firmy Hospodska, garant projektu Moje restaurace

Luboš Kastner
+3
+
-

Za mne by se určitě vyplatilo mít podpůrnou aplikaci pro to, abychom vytvořili atmosféru větší důvěry mezi občany a podnikatelskými subjekty. Epidemiologové často svými vyjádřeními vytvářejí pocit, že návštěva služeb – nejenom gastronomie – je spojena s velkým rizikem. Podnikatele si už ale na covid víc zvykli a jsou schopni uplatnit účinná režimová opatření. Nelze mít uzavřené provozy. Proto bych moc rád viděl nějaký alternativní nástroj, který by adoptovali hosté i podnikatelé. 

Covidpas vnímám jako unifikovaný nástroj pro obyvatele Evropy. Nepředpokládám, že s příchodem evropského covidpasu se Němci vzdají své velmi úspěšné aplikace LUCA, která umí efektivně pomoci trasování, zároveň bez ztráty soukromí. V současném světě je i dobré, když nebudeme závislí na centrálním nástroji, který nás v určitém momentu zklame, nebo se ukáže jako neflexibilní. Jsem určitě pro, aby vznikla lokální alternativa, která bude umět ukázat, že lze bezpečně podnikat a konzumovat.

Tomáš Prouza

prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Tomáš Prouza
+4
+
-

Z covidpasu se stala věc spouštějící vlny zloby. Ale proč? Chápal bych, kdyby podmínkou pro možnost cestovat nebo využívat různé služby bylo pouze ukončené očkování – takových lidí je a bude stále málo. Očkujeme téměř nejpomaleji v Evropě – a vláda nemá ani slušnost, aby se aspoň dodatečně omluvila, že předražené roušky a nekvalitní testy z Číny sice nakupuje bez zábran, ale na vakcínách se rozhodla šetřit.

My ale od počátku trvali na tom, aby covidpas platil i pro ty, kteří mají protilátky, a pro ty, kteří mají negativní test. A to už se bavíme o milionech Čechů, kteří by mohli vyrazit na víkend na výlet, zajít na koncert nebo do kina a přes týden se po víc než roce mohli potkat s kolegy na zajímavé konferenci. A při všech těch aktivitách by bylo riziko minimální.

Anketa

Která odpověď je vaše gusto?

Země jako Řecko a Itálie si kvůli letní turistické sezóně covidpas prosadí. Chápou, jak důležité je při omezení rizik a ochraně rizikové populace udržovat ekonomiku alespoň částečně v chodu. Je to nepochybně lepší než jít českou cestou – na rok vyhnat děti ze škol, umrtvit velké části ekonomiky a kvůli potřebě mít dost peněz na předvolební dárky seškrtat kompenzační programy, které drží české firmy nad vodou.

Pojďme si tedy říct, co chceme – vyvážet jen peníze do ciziny v roli turistů, nebo alespoň část těch peněz utratit při zachování všech pravidel v Česku? Umíme se chovat stejně zodpovědně jako v jiných zemích. Jen nás nesmí řídit nemehla, která si myslí, že nad covidem vyhrajeme zákazem kávy v kelímku, velikonočních pomlázek a závodních jídelen. Snad už konečně chápou, že musíme masivně očkovat a také masivně navýšit kapacity PCR testů – a nabídnout je lidem aspoň jednou týdně zdarma. Pak nebude mít nikdo výmluvu, proč si takový test udělat a díky covid pasu fungovat aspoň trochu normálně.

Dezinformace, koronavirus

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Partners Financial Services