Zavřeme tři okresy, rozhodla vláda kvůli viru

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 11. 2. 2021 | 3 komentáře
Zavřeme tři okresy, rozhodla vláda kvůli viru

Zdroj: Shutterstock

V okresech Cheb, Sokolov a Trutnov vláda dál omezí volný pohyb. Z těchto okresů a do nich bude možné cestovat jen za vymezenými účely. Třeba za prací, do škol, za zdravotní péčí, za rodinou nebo například na svatbu.

„Lidé budou muset deklarovaný účel doložit, bude to kontrolovat policie,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný. Kontroly by podle něj měly být na hranicích okresů.

Omezení pohybu se nevztahuje na tranzit, tedy na lidi, kteří přes zmíněné okresy jen projíždějí.

V daných okresech také nově bude povinnost nosit ve vnitřních prostorech nebo ve veřejné dopravě minimálně chirurgickou roušku nebo FFP2 respirátor. Nařízení pro celou zemi povoluje například i šály nebo šátky.

Nařízení platí od dnešní půlnoci po dobu nouzového stavu. Poslanci dnes rozhodnou, jestli vyhoví vládě prodloužení nouzového stavu. Pokud by se tak nestalo, končí v neděli 14. února.

Nařízení v těchto okresech vláda zavádí, protože jsou momentálně nejvíce zasažené epidemií koronaviru a jsou v nich přetížené nemocnice. Nákaza v nich je podle ministra třikrát až čtyřikrát rozšířenější než je jinde v Česku běžné a vláda nechce, aby se odsud vir šířil dále po republice. Počet nakažených na 100 tisíc lidí se v těchto okresech za posledních sedm dnů pohybuje zhruba v rozmezí 1100 až 1200 osob. Například Praha je na 386 a třeba okres Prostějov na 237.

Vláda pošle do zmíněných okresů celkem milion kusů roušek ze státních rezerv. Polovina půjde do Karlovarského kraje, tedy do okresů Cheb a Sokolov, a polovina do Královehradeckého kraje, tedy do okresu Trutnov.

Ani nová zpřísnění neznamenají, že se ve zmíněných okresech zastaví průmysl. Vláda zaměstnavatelům doporučuje, aby na pracovištích zavedli takzvaná režimová opatření, maximálně využili možnost práce z domova a ideálně i u zaměstnanců zvýšili frekvenci antigenního testování.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

doprava, Cheb, koronavirus, Sokolov, Trutnov

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services