Výměna řidičáku počká. Platnost se prodlužuje

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 20. 10. 2020 | 9 komentářů
Jednoduchá obnova stále nejde vyřídit přes internet, a to ani když máte datovou schránku nebo občanku s čipem. Češi musí osobně na úřad. Dokonce hned dvakrát. Stát teď přichází s aspoň dočasnou úlevou.
Výměna řidičáku počká. Platnost se prodlužuje
Ilustrační řidička.
Zdroj: Michal Kalasek/Shutterstock

Dlouhé fronty kvůli výměně řidičských průkazů můžou skončit. Ministerstvo dopravy rozhodlo, že je české úřady budou dál považovat za platné, a to přinejmenším do konce nouzového stavu.

„Pokud vám vypršela platnost dokladu během aktuálního nouzového stavu, tak můžete dál řídit, na doklad se hledí jako na platný a nehrozí žádné pokuty,“ vzkázalo dnes ministerstvo dopravy.

„Ministerstvo dopravy rozhodlo po domluvě s ministerstvem vnitra o toleranci neplatných řidičských průkazů v rámci nouzového stavu na území České republiky. Navíc navrhujeme prodloužení platnosti řidičských průkazů do 31. března 2021,“ říká mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

„Za předpokladu, že uplynula doba platnosti dokladů (řidičský průkaz; průkaz profesní způsobilosti řidiče) v době trvání nouzového stavu, se hledí na tyto doklady jako na platné, resp. držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni,“ píše se v metodickém stanovisku ministerstva dopravy, které dnes dostaly obecní úřady obcí s rozšířenou působností a krajské úřady.

Opatření zatím platí na období nouzového stavu a pouze v České republice. Ministerstvo dopravy jedná s Evropskou komisí o návrhu prodloužení platnosti propadlých řidičských průkazů do 31. března. 

Fronta na výměnu řidičského průkazu v Praze. Foto: Magistrát hl. m. Prahy (Praha.eu)

K podobnému kroku došlo už na jaře. Platnost průkazů, která skončila v době mezi 1. únorem a 31. srpnem 2020, se tehdy prodloužila o sedm měsíců od data původního ukončení.

Ministerstvo po několika týdnech reaguje na kritiku za to, že lidé musí jít kvůli výměně na úřad osobně i v době, kdy mají omezit zbytečný kontakt s ostatními v době koronavirových omezení. Situace se zhoršila po vyhlášení nouzového stavu, který v praxi omezil provoz úřadů jenom na pár hodin během dvou dnů v týdnu.

Například v Praze se tvořily fronty až na dvě a půl hodiny. Češi si přitom stále nemohou vyřídit výměnu řidičského průkazu online – a to ani v případě, že mají datovou schránku nebo novou občanku s čipem. Na některých úřadech se sice mohou elektronicky objednat na osobní návštěvu, kapacita je ale nedostatečná, navíc ne každý dokáže naplánovat návštěvu třeba měsíc předem na konkrétní hodinu – zvlášť během současné mimořádné situace.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Automobilový vůz
Zdroj: Shutterstock

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

„Rezervační systém odboru dopravněsprávních činností pražského magistrátu obvykle nabízí termíny na následující zhruba dva týdny, přesto se podle zkušeností zhruba dvacet procent lidí na svůj termín vůbec nedostaví a blokuje tak termín ostatním. Při delších rezervacích byl v minulosti podíl lidí, kteří se nedostavili, ještě vyšší. Rezervaci je přitom možné zrušit a uvolnit tak prostor pro další případné zájemce,“ říká mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. „Aktuálně je kalendář zaplněn, je ale dobré pravidelně systém sledovat, zda se neuvolní některý termín. Další možné termíny k návštěvě pracovišť až do konce listopadu se otevřou v nejbližší době,“ dodává.

„Už minulý týden jsme oslovili všech 206 obcí s rozšířenou působností a krajské úřady s připomenutím, že nemusejí omezovat úřední hodiny, pokud by omezení rozsahu úředních hodin ohrozilo činnost orgánu nebo nepřiměřeně omezilo práva veřejnosti,“ říká Jemelka z ministerstva dopravy.

Ministerstvo také připomíná, že o řidičský průkaz lze zažádat až tři měsíce dopředu, a to v kterékoliv obci s rozšířenou působností – tedy nezávisle na bydlišti řidiče. K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Fotografii pořídí úředníci na místě nebo ji stáhnou z registrů vedených ministerstvem vnitra.

„Standardní výměna je zdarma. Zákonná lhůta je do 20 dnů, zpravidla do 14 dnů je doklad vyroben,“ říká mluvčí ministerstva dopravy. Kdo trvá na rychlejším vydání dokladu do pěti pracovních dnů, musí zaplatit 700 korun.

Velký pokrok

Zdroj: Shutterstock

Od ledna 2021 dostanete jednoduchou možnost, jak se prokazovat při online komunikaci s úřady a později i se soukromými společnostmi. Stačí přihlašovací údaje do vaší banky. O aktuálním stavu příprav jsme mluvili s Filipem Haeringem, který má takzvanou bankovní identitu na starosti v České spořitelně. Zároveň je předsedou představenstva společnosti Bankovní identita, v níž se spojily tři největší tuzemské banky.

Na úřad jako do internetového bankovnictví. Snadno už dokážete, že jste to vy

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 10. 2020 22:50, Petr Kučera, Peníze.cz

Jo, je to tak, jak píše Martina: Ministerstvo rozhodlo, že je české úřady budou dál považovat za platné = při nutném zkrácení a zjednodušení do titulku to v praxi znamená "prodloužení platnosti". V našich textech na Peníze.cz se snažíme být co nejpřesnější, je k tomu ale potřeba číst víc než jenom titulky. I ty přinášejí - doufám - správnou informaci, ale snaží se jí ve zkratce shrnout, zjednodušit - právě to je podstata titulku, nemůžou jít do detailu jako samotná zpráva :) Stejně jako jsme předtím psali v titulku třeba o "odkladu daňového přiznání", ale uvnitř jsme - na rozdíl od mnoha dalších médií - podrobně vysvětlovali, že ve skutečnosti jde jenom o odpuštění sankcí, ne o posunutí samotného termínu...

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.