Pošta mění otevírací dobu poboček. Chce ji sjednotit

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 10. 2020 | 5 komentářů
Pošta mění otevírací dobu poboček. Chce ji sjednotit

Zdroj: Česká pošta

Skoro polovina poboček České pošty upravila své otevírací hodiny pro veřejnost.

Dva dny v týdnu – v pondělí a středu – bude otevřeno od 10 do 18 hodin, tři dny – úterý, čtvrtek a pátek – od 8 do 16 hodin. Čas od 12 do 13 hodin ukrojí polední přestávka. Některé z těchto poboček budou otevřené i v sobotu dopoledne.

„Důsledkem změn bude jednak posun hodin pro veřejnost v některých dnech až do 18 hodin, vyšší obsazenost přepážek a také lepší zastupitelnost v případě neočekávaných událostí, například během epidemií,“ říká mluvčí státního podniku Matyáš Vitík.

„Optimalizace se v součtu dotkne zhruba 1500 poboček. U některých dojde k nárůstu otvírací doby, u některých ke snížení a u některých zůstane týdenní součet otvíracích hodin stejný,“ upřesňuje Ivo Vysoudil z tiskového oddělení. Doteď se otevírací doba těchto poboček podstatně liší, cílem je tedy i její sjednocení.

Od 1. září se změna dotkla 265 poboček. Další přišly na řadu od 1. října, převážně jde o menší pošty ve městech. Seznam je k dispozici na webu podniku.

„Hlavním principem změny je nahrazení takzvaného dvousměnného provozu jednosměnným. Místo dvou pracovníků, kteří se v jednom dni střídali ve dvou intervalech, bude nově jeden pracovník zajišťovat přepážku v pondělí a ve středu od otevření pošty až do 18 hodin a v úterý, čtvrtek a v pátek od 8 hodin až do uzavření konkrétní pobočky. V konečném důsledku to umožní obsadit více přepážek, které doposud mnohdy zůstávaly neobsazené,“ vysvětluje Vitík.

Česká pošta má v současné době celkem 3200 poboček. Z toho jich kolem 670 funguje v systému Pošta Partner, kdy je provozuje třetí subjekt formou franšízy – těch se změny netýkají. Ke změně otevírací doby nedojde ani u jednopřepážkových poštovních poboček ve venkovské síti nebo naopak u pošt s nepřetržitým provozem.

„V obcích nad 20 tisíc obyvatel bude fungovat vždy jedna hlavní pošta, jejíž současný rozsah otevíracích hodin pro veřejnost zůstane zachován. Otevírací doba poboček umístěných v obchodních centrech se rovněž nemění,“ říká Vitík.

Ke změně podle něj přispěly zkušenosti z koronavirové krize, kdy bylo potřeba upravovat otevírací hodiny s ohledem na zajištění poštovních služeb pro klienty a zároveň v návaznosti na přijatá hygienická opatření.

„Jednosměnný provoz umožní vytvoření personálních kapacit na menších poštách, které by byly případně využity na velkých pobočkách. Nové nastavení umožní i snazší zvládnutí vánočních provozů a výpadku velkých skupin pracovníků bez nutnosti čerpat další personální náklady,“ dodává mluvčí.

Volní pracovníci by mohli vykrýt absence kolegů z ostatních pošt během nemoci, karantény, ošetřování, dovolených a podobně. Mají také pomáhat s expresním výdejem balíků (aktivní vyhledávání zásilek a předání k přepážce), s přípravou pošty před začátkem otevírací doby a po uzavření pobočky, nebo třeba se zajištěním telefonické komunikace s klienty.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

Česká pošta, doručování, pošta

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.