Vyšší pokuty, nové povinnosti. Bodový systém čekají změny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 17. 8. 2020 | 3 komentáře
Vyšší pokuty, nové povinnosti. Bodový systém čekají změny

Zdroj: ZhakYaroslav/Shutterstock

Bodový systém čekají největší změny od jeho zavedení v roce 2006. Vláda dnes schválila novelu zákona o silničním provozu, jejíž obrysy poprvé představil tehdejší ministr dopravy Dan Ťok na podzim 2016.

„Smyslem změn je přizpůsobení se evropskému trendu, kdy je především postihován řidič, který porušuje předpisy vědomě a ohrožuje většinu ohleduplných účastníků silničního provozu. Novela také po 14 letech zjednodušuje rozdělení bodovaných přestupků či navrhuje zavést pevné blokové pokuty u vybraných přestupků,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Dosavadních pět skupin bodů se zúží na tři, přísnější bodový postih má přijít třeba za telefonování za volantem nebo nepoužití bezpečnostních pásů. Hranice pro odebrání řidičského průkazu zůstává na 12 bodech, největší přestupky nově budou za šest místo sedmi bodů. Návrh zároveň počítá se snížením na šestibodovou hranici u začínajících řidičů po dobu dvou let.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Automobilový vůz
Zdroj: Shutterstock

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Ze sedmi na čtyři pásma se pak omezí výška možných pokut, jejich horní hranice přitom stoupne. Maximální pokuta by se zvýšila například při porušení zákazu vjezdu na železniční přejezd (z 5000 na 25 000 Kč), nezastavení na signál nebo pokyn k zastavení (z 5000 Kč na 25 000 Kč) nebo neuposlechnutí zákazu nebo příkazu směru jízdy (z 2500 Kč na 25 000 Kč).

Do zákona přibude výslovný zákaz stání vozidla na chodníku, rozšíří se povinnost dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly, reflexní vesta bude povinná i v obci a nestačí jenom v kufru.

Na druhou stranu mají zmírnit postihy za méně vážné přestupky, například nepatrné překročení rychlosti. A pokud to na konkrétním místě povolí dopravní značka, zvýší se maximální rychlost na některých úsecích dálnic z 130 na 140 kilometrů za hodinu.

U menších prohřešků návrh počítá s tím, že policie je nově bude moci vyřešit na místě také domluvou. Naopak u nejzávažnějších přestupků má nově řidič přijít o řidičské oprávnění až na tři roky. Dosud byla nejdelší doba zákazu řízení dva roky.

Podle Františka Jemelky, mluvčího ministerstva dopravy nebyl zákon o silničním provozu u většiny přestupků, pokud jde o výši pokuty a výměru zákazu činnosti, zásadně novelizován od roku 2007. Novela teď míří k poslancům, ministerstvo počítá s její účinností k 1. lednu 2022. Ministerstvo dopravy také připravilo speciální webové stránky, kde změny představuje.

Změny v bodovém systémuZdroj: MD

Přehled změn podle ministerstva dopravy. Klikněte pro zvětšení.

Chcete víc?

Zdroj: Shutterstock

Co nově bude za dva, čtyři a šest bodů? A jak se zvýší pokuty?

Detaily jsme popsali už v květnu, kdy ministerstvo dopravy návrh dokončilo.

Nový plán, jak zpřísní bodový systém. A na dálnici až 140 km/h

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services