Kolik benzinu si koupíme z průměrné mzdy? Porovnání zemí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 30. 7. 2020 | 24 komentářů
Kolik benzinu si koupíme z průměrné mzdy? Porovnání zemí

Zdroj: Shutterstock

Za průměrnou mzdu si Češi koupí 881 litrů benzinu Natural 95. V Evropě je to průměrná hodnota. Česko s ní skončilo v aktuálním porovnání slevového webu Picodi.com na 23. místě ze 42 porovnávaných evropských zemí.

Nejlépe na tom v Evropě jsou Švýcaři se 3795 lity, Lucemburčané se 3320 litry a Dánové se 3795 litry. Naopak nejhůře skončilo porovnání pro Moldavsko, Ukrajinu a Albánii. V těchto zemích si za průměrnou mzdu člověk koupí 352, 345 a 239 litrů benzinu.

Zatímco Češi si za svůj plat můžou dovolit 881 litrů paliva, Rakušan si pořídí 1746 litrů a Němec 1938 litrů. Naopak naši severní a východní sousedé se umístili za námi – Poláci si koupí za průměrnou mzdu 832 litrů benzinu a Slováci 694 litrů.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

V celém světě patří prvenství zemím Perského zálivu. V Saúdské Arábii, Kataru a Kuvajtu si za průměrnou mzdu koupíte od 5112 do 8210 litrů paliva. Nejhorší situace je naopak na Kubě, kde si lidé za průměrnou mzdu mohou dovolit pouze 28 litrů paliva. Přestože Kubu na posledních příčkách doplňují Tádžikistán a Zambie, můžou si lidé v těchto zemích dovolit až sedmkrát více paliva, než obyvatelé karibského ostrova (151 a 219 litrů).

Analytici Picodi používají k výpočtům průměrnou čistou mzdu podle posledních dostupných údajů, průměrné ceny benzinu za první pololetí 2020 z webové stránky globalpetrolprices.com. Při převodu měn používají průměrné směnné kurzy za posledních 90 dní. Pro Česko tak Picodi počítalo s průměrnou hrubou mzdou 34 077 Kč, což odpovídá čisté mzdě 25 557 Kč.

Průměrná cena litru benzinu v první polovině roku 2020 dělala 29,01 koruny. Meziročně došlo k poklesu téměř o devět procent, což podle Picodi bylo 16. největší zlevnění ze 42 porovnávaných evropských států. Podobně benzin zlevňoval i ve všech okolních zemích. Nejrychleji v Evropě cena klesla v Bosně a Hercegovině, a to téměř o 18 procent. Následovala Ukrajina (-15 %) a Rumunsko (14 %). Ceny naopak meziročně vzrostly jen v Rusku (+1 %), na Maltě (+3,5 %) a v Bělorusku (+12 %).

Nejlevnější benzin mohou řidiči nakoupit v Rusku, kde litr vyjde v přepočtu na 58 centů. Nejdražší palivo je naopak k dostání v Nizozemsku, v první polovině roku 2020 to bylo průměrně za 1,58 eura za litr. Co se samotné ceny pohonných hmot týče, ta v Česku patří v Evropské unii k podprůměrným, jak jsme nedávno psali.


Čtěte také:

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2020 22:49, Michal Kubeček

Citace / 31.07.2020 13:16

ty vubec nechces videt ekonomickou reality, nebo ses komous telem i dusi

No jo, když si někdo dovolí říct něco, co nechcete slyšet, tak ho hned prohlásíte za "komouše" a problém je "vyřešen". Houby komouš, jen mi to přijde příliš laciná a trapná výmluva, když se ještě po třiceti letech pořád jen vymlouváme na socialismus. Německo (západní) nebo Japonsko na tom byly v roce 1945 ekonomicky daleko hůř než my v roce 1989 - a kde byly o třicet let později? Holt se tam snažili s hospodářstvím něco udělat a ne se pořád jen vymlouvat na čím dál dávnější minulost.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 7. 2020 13:16

vzdyt sme se k tomu bohatymu Zapadu vyrazne priblizili, ale komousi to tady zplundrovali dokonale. byt u moci komousi, nuzky se stale rozeviraji. od 1989 priviraji. ty vubec nechces videt ekonomickou reality, nebo ses komous telem i dusi

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Partners Financial Services