Benzin je teď v Česku nejdostupnější od druhé světové války

Lukáš Kovanda | rubrika: Analýza | 5. 5. 2020 | 13 komentářů
Benzin je právě teď v Česku nejdostupnější přinejmenším od druhé světové války. Za průměrnou mzdu jej můžeme koupit pětkrát víc než roku 1953 či šestkrát víc než v roce 1990.
Benzin je teď v Česku nejdostupnější od druhé světové války

Zdroj: Shutterstock

Pohonné hmoty jsou v těchto dnech nejdostupnější minimálně od druhé světové války. Za celou tu dobu totiž v českých zemích nikdy nebylo možné za částku odpovídající průměrné hrubé měsíční mzdě pořídit tolik litrů jako právě teď. Důvodem je zejména obecná ekonomická prosperita druhé poloviny končícího desetiletí (růst mezd), ale nejnověji také mimořádný vývoj na světovém trhu s ropou (pokles cen).

Průměrná cena obou klíčových druhů pohonných hmot, benzinu Natural 95 a nafty, o předchozím víkendu poprvé za víc než jedenáct let činila méně než 26 korun na litr. Podle dat společnosti CCS se benzin v neděli prodával průměrně za 25,74 koruny za litr, nafta pak za 25,96 koruny.

Předpokládejme, že průměrná měsíční mzda rostla v letošním prvním čtvrtletí reálně o 3,1 % oproti stejnému období loňského roku, což je mediánový odhad agentury Bloomberg (Český statistický úřad zveřejní data počátkem června). Po připočtení 3,6procentní inflace tak průměrná hrubá mzda stoupla na 34 666 korun. Při současných cenách za ni lze pořídit takřka 1347 litrů benzinu nebo 1335 litrů nafty. Nikdy v poválečných dějinách to nebylo víc.

Zdroj: Lukáš Kovanda, ČSÚ, Benzina

Když byl v roce 1953 v návaznosti na měnovou reformu zrušen přídělový systém, prodejní cena tehdejšího benzinu Normal byla stanovena na čtyři koruny za litr, zatímco litr nafty se prodával za dvě koruny, jak uvádí publikace Benzina v proměnách času. Průměrná měsíční mzda (bez zahrnutí výdělků v rámci jednotných zemědělských družstev) v témže roce činila 1097 korun. Motorista tedy za částku odpovídající hrubé měsíční mzdě pořídil zhruba 274 litrů benzinu a necelých 549 litrů nafty.

Ceny pohonných hmot se kvůli centrálnímu plánování během socialismu neměnily zdaleka tak často jako v současnosti. Mnohdy byly neměnné dokonce řadu let. Do roku 1963 tak litr Normalu zdražil nepatrně – na 4,40 koruny. Průměrná hrubá měsíční mzda (opět bez zahrnutí jednotných zemědělských družstev) v roce 1963 činila 1409 korun. Motorista si za ni mohl pořídit přibližně 320 litrů Normalu.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Zdroj: Shutterstock

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

V roce 1964 přišlo znatelné zlevnění: Cena Normalu klesla na 2,10 Kčs za litr, Special se nově prodával za 2,40 Kčs a Super za rovné tři koruny. Za průměrnou mzdu roku 1964 (bez zahrnutí jednotných zemědělských družstev), která činila 1456 Kčs, tak motorista pořídil přibližně 693 litrů benzinu Normal.

Za dalších zhruba deset let, v roce 1975, se Normal prodával už dráž, opět za čtyři koruny za litr, a to částečně v důsledku ropné krize roku 1973. Průměrná hrubá měsíční mzda v roce 1975 odpovídala 2313 Kčs, řidič za ni tedy pořídil zhruba 578 litrů Normalu.

Rok 1979 přinesl vládní nařízení o celostátních úsporných opatřeních ve spotřebě ropných výrobků a následně i další zdražení. Benzin Special, který nahradil Normal, zdražil na 6,50 koruny, zatímco litr nafty na dvě koruny. Za průměrnou mzdu roku 1980 – činila 2656 korun – motorista nakoupil necelých 409 litrů Specialu a 1328 litrů nafty.

Během osmdesátých let pak benzin zdražil na osm korun za litr, takže například za průměrnou mzdu roku 1989, odpovídající 3170 korunám, se jej dalo pořídit zhruba 396 litrů.

Konec léta roku 1990 přinesl cenový šok. V rámci zahájení přechodu od centrálního plánování k tržní ekonomice zdražil benzin na 15 korun za litr. Za průměrnou mzdu toho roku si řidič pořídil tedy jen 219 litrů.

O autorovi

Zdroj: Czech Fund

Lukáš Kovanda
je hlavní ekonom Czech Fund.

Od roku 1990 až do současnosti pak už vidíme setrvalý trend: dostupnost pohonných hmot roste, zvláště po roce 2015. Kupní síla obyvatelstva roste díky přechodu na tržní ekonomiku rychleji než cena pohonných hmot.

Světová finanční krize z let 2008 a 2009 způsobila dramatické zlevnění ropy a pohonných hmot v Česku, které se vzhledem k průměrné mzdě staly obdobně dostupné jako naposledy na přelomu 60. a 70. let.

V druhé polovině končícího desetiletí se poprvé v historii stalo běžné, že za částku odpovídající hrubé průměrné mzdě můžeme koupit přes tisíc litrů pohonných hmot.

Citelný růst mezd roku 2019 v kombinaci s mimořádným propadem ropného trhu v důsledku koronavirové krize a ropné války Saúdské Arábie s Rusy pak v letošním roce způsobuje, že benzin (Natural 95) je vzhledem k průměrné mzdě nejdostupnější v celé poválečné historii českých zemí. Za průměrnou hrubou měsíční mzdu dnes řidič pořídí takřka pětkrát větší objem benzinu než v roce 1953, a dokonce víc než šestkrát větší objem než v druhé polovině roku 1990.

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2020 9:49

Tohle jelito ještě na začátku roku strašilo ropou za 100USD/barel.
Marketingová figurka polomafiána Rusňáka, alias zeťáka Schillerky. Jámu nevěřím.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 5. 2020 22:48

Ovce si nechají líbit vše. Čech si nic než stbáky a komouše nezaslouží. Stačí mu pivo a Zeman.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services