Benzin je nejlevnější za posledních jedenáct let

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 30. 4. 2020
Benzin je nejlevnější za posledních jedenáct let

Zdroj: Shutterstock

Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla během posledního týdne o 58 haléřů na 26,04 koruny za litr. Nafta od minulé středy zlevnila v průměru o 60 haléřů na 26,23 koruny. Jde o středeční ceny, jak je zachytila statistika společnosti CCS.

Benzin byl v Česku levnější naposledy v květnu roku 2009, nafta na konci dubna roku 2016.

Ceny pohonných hmot zlevňují od poloviny ledna, kdy litr benzinu stál průměrně 32,4 koruny a litr nafty 32,11.

Za pohonné hmoty teď platí nejvíc lidé v hlavním městě. Litr Naturalu 95 vyjde v Praze v průměru na 27,2 koruny a litr nafty na 27,25 koruny. Naopak nejlevněji se dá natankovat v Plzeňském kraji. Průměrná cena naturalu tam je 25,22 koruny a nafty 25,43 koruny.

Vývoj průměrných cen pohonných hmot za posledních 15 let.Zdroj: CCS

Vývoj průměrných cen pohonných hmot za posledních 15 let.

„Nafta zlevňuje pomaleji než benzin, neboť se výrazněji využívá v průmyslu – například jako topná nafta – nebo v kamionové a nákladní dopravě, které nejsou opatřeními pro boj s koronavirem dotčeny tak závažně jako osobní automobilová přeprava,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Vůz. Zdroj: Shutterstock.com
Vůz. Zdroj: Shutterstock.com

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Během května se podle něj cena pohonných hmot postupně propadne až k úrovni 25 korun za litr. „Tuzemské čerpací stanice ještě ve svých cenách plně nezohlednily takřka dvacetiprocentní pokles ceny ropy Brent, k němuž došlo od poloviny dubna,“ říká Kovanda.

Barel středomořského Brentu nyní vyjde na zhruba 23 dolarů, na začátku dubna cena byla u hranice 35 dolarů, na začátku března byla nad 50 dolary a na začátku roku vyšel barel téměř na 70 dolarů.

V posledních sedmi dnech navíc koruna posiluje vůči americkému dolaru, dostala se z úrovně nad 25,5 koruny za dolar na hodnotu pod 25 korun za dolar. To dál tlačí ceny u českých pump dolů.

Cena ropy ovšem může začít postupně růst, pokud se začne svět vracet do „normálu“. Například velká čínská města už opět hlásí hodinové kolony, poptávka po pohonných hmotách a tedy i ropě začíná růst.

„Data společnosti TomTom International například potvrzují, že dopravní situace v čínských městech Pekingu a Šen-čenu už plně odpovídá stavu ve stejném období loňska,“ říká Kovanda.


Čtěte také:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services