I při zkušební jízdě musí mít řidič doklady od auta a značku

pk | rubrika: Aktuality | 7. 10. 2019

Pokud se zájemce o koupi automobilu rozhodne pro zkušební jízdu, měl by se ujistit, že má u sebe takzvaný malý technický průkaz, zelenou kartu povinného ručení a že je vůz opatřen registračními značkami. V opačném případě totiž řidiči hrozí nejen pokuta, ale i zákaz řízení. Upozornil na to zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Povinnost provozovat vozidlo na pozemní komunikaci jenom s platnými registračními značkami a s pojištěním odpovědnosti platí i pro krátkou zkušební jízdu před nákupem vozidla. Za přestupek řízení vozidla, na němž nejsou řádně umístěny registrační značky, hrozí řidiči pokuta ve výši pět až deset tisíc korun a také zákaz řízení na dobu od šesti do dvanácti měsíců.

Úřad veřejného ochránce práv posuzoval případ zájemce o vůz z autobazaru. Muž se chtěl s vybraným vozidlem na zkoušku projet. Prodejce nic nenamítal, předal mu klíče od auta a instruoval ho, jakou trasu může projet, protože sám s ním nejel. Upozornil také zájemce na přítomnost policejní hlídky na zvolené trase, což muž považoval za upozornění, že má dodržovat rychlostní předpisy.

Na zpáteční cestě policie muže zastavila a chtěla vidět doklady od vozu. Muž policistům vysvětlil, že jde jenom o zkušební jízdu a veškeré informace k vozidlu jim může předat prodejce z blízkého autobazaru. V autobazaru se ale ukázalo, že vozidlo nemá sjednané povinné ručení a panují kolem něj i další nesrovnalosti, kterým se policisté věnovali.

Přestože prodejce vědomě poskytl nepojištěný vůz, také sám zájemce se dopustil přestupku, když ho řídil. Muž byl smířený s tím, že dostane pokutu. Kromě toho mu ale hrozí i zákaz řízení na minimálně půl roku, pokud se ve správním řízení prokáže, že řídil auto bez správné registrační značky – v tomto případě se mělo jednat o cizozemské převozní značky. Stačí i přestupek z nedbalosti.

„Ačkoli vnímám lidskou stránku případu, tak z pohledu práva není příliš prostoru pro to, aby správní orgán řízení o přestupku zastavil,“ říká Křeček. Danou situaci podle něj nelze omlouvat neznalostí, protože povinnost řidiče (řídit vozidlo pouze s řádně umístěnými registračními značkami a mít u sebe doklady o vozidle a povinném ručení) je obecně známá a samozřejmá.

„Správní řízení o přestupku ještě neskončilo, takže zástupce ombudsmanky mohl muži pouze doporučit, aby pro svou účinnou obranu v řízení zvážil právní pomoc advokáta. Pokud by úřad rozhodl o vině za přestupek, má muž možnost se ještě bránit odvoláním a pak případně správní žalobou,“ dodává mluvčí úřadu veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledních deseti měsíců.

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Partners Financial Services