Penzijní fondy letos vydělávají. Za pololetí jsou všechny v plusu

jih | rubrika: Aktuality | 27. 8. 2019 | 4 komentáře

V prvním pololetí roku 2019 mírně vzrostl počet lidí, kteří si s podporou státu spoří na stáří u penzijních společností. Jde o první pololetní růst od roku 2013. Na konci června mělo penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření přes 4,45 milionu lidí. Nová data zveřejnila Asociace penzijních společností ČR. Na konci roku 2018 si v penzijních společnostech na důchod spořilo 4,44 milionu účastníků.

V doplňkovém penzijním spoření bylo v půlce roku přes 1,06 milionu lidí. Na konci loňského roku to bylo 967 tisíc lidí. Rostla také celková naspořená částka – Češi mají na stáří připraveno 468 miliard Kč. Na konci roku 2018 to bylo 447 miliard.

V doplňkovém penzijním spoření se podařilo všem fondům zhodnotit úspory klientů. Za první pololetí roku zhodnotily konzervativní fondy v průměru o 1,9 %, vyvážené o 5,5 % a dynamické o 9,5 %. Proti loňské kumulované ztrátě 900 milionů tak stojí zisk za první polovinu roku ve výši 1,9 miliardy.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Potvrzuje se, že v dlouhodobém horizontu se spoření v účastnických fondech klientům vyplácí,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

V průměru bylo ke konci června na jedné smlouvě v doplňkovém penzijním spoření (smlouvy uzavřené od roku 2013) zhruba 50 tisíc korun, na penzijním připojištění (smlouvy do roku 2013) pak 122 tisíc. Průměr u účastníků, kteří si spoří alespoň 10 let dělal 157 a 176 tisíc korun.

V doplňkovém penzijním spoření dostává 23 % lidí příspěvky od zaměstnavatele. Když odečteme lidi nad 60 let a dětské smlouvy, jde o 42 %. „U ekonomicky aktivních účastníků je tak zapojení zaměstnavatelů skoro dvojnásobné oproti celkovému průměru,“ říká mluvčí asociace Jan Sedláček.

Nové statistiky také ukazují, že mladší střadatelé volí mezi „novými“ fondy jiné než povinně konzeravtivní - 89 % prostředků v doplňkovém penzijním spoření lidí pod 50 let věku je ve fondech mimo povinný konzervativní fond

„Neplatí tedy, že by mladší účastnící v doplňkovém penzijním spoření spořili konzervativně a nevyužívali nabídku vyvážených a dynamických fondů,“ říká Sedláček.

Už jste to četli?

Nová podpora spoření: Stát chce zvýhodnit nejen penzijko

Penzijní fondy fungují špatně, říká úřad. Jak se změní?

Tak dobré zhodnocení tu dlouho nebylo. Nové porovnání stavebního spoření

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Partners Financial Services