Češi mají naspořeno na důchod maximálně půl milionu

pk | rubrika: Aktuality | 30. 5. 2019 | 1 komentář

Největší skupina lidí ve věku 50 až 65 let má na důchod naspořeno od 100 do 500 tisíc korun – z celkového počtu budoucích důchodců jde jenom o 27 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Broker Consulting, kterého se účastnil vzorek 1050 uživatelů internetu v této věkové kategorii.

Druhá nejpočetnější část – 24 procent – má „nějaké drobné finanční prostředky do 100 tisíc korun“. Skoro 17 procent lidí pak uvádí, že žije „od výplaty k výplatě“ a bude se muset spolehnout jenom na státní důchod.

„Minimální částka, kterou doporučují odborníci, se přitom pohybuje okolo dvou milionů korun. Tu má k dispozici jen jeden ze sta budoucích penzistů,“ říká Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.

„Průměrná výše důchodu ke konci roku 2018 činila 12 418 korun. Po odchodu do důchodu většině lidí výrazně poklesne příjem – mezi 40 až 60 procenty. Nejvíce je to znát u lidí s průměrnými až nadprůměrnými příjmy,“ dodává Novák.

Češi podle něj můžou strávit v důchodu 17 až 22 let. Tabulka níže ukazuje, jakou reálnou rentu pak lze měsíčně čerpat při průměrné délce života a odchodu do důchodu v 65 letech.

„Tabulka ukazuje, že výraznější rentu nám přinesou až milionové částky. S přibývajícím věkem je třeba totiž počítat se zvyšujícími se náklady zejména na léky a zdravotní péči,“ upozorňuje Novák.

Výše měsíční renty v důchodu

Částka naspořená na penziMuži (17 let v penzi)Ženy (22 let v penzi)
100 000 Kč490 Kč379 Kč
200 000 Kč980 Kč758 Kč
300 000 Kč1 471 Kč1 136 Kč
400 000 Kč1 961 Kč1 515 Kč
500 000 Kč2 451 Kč1 894 Kč
1 000 000 Kč4 902 Kč3 788 Kč
2 000 000 Kč9 804 Kč7 576 Kč

Průzkum se zajímal také o zajištění bydlení. Čtyři pětiny lidí ve věku 50 až 65 let mají vlastní nemovitost. Zbytek zůstane v nájmu, nebo předpokládá, že se na stáří buď se odstěhuje k příbuzným, nebo půjde do domova důchodců.

„Největší zátěží současných českých rodin jsou náklady na bydlení, tvoří až jednu čtvrtinu výdajů, a to v případě jak hypotéčního úvěru, tak nájemního bydlení. Jenže zatímco úvěr jednoho dne bude doplacen a náklady na bydlení budou tvořit pouze poplatky za služby, u nájmu je pravděpodobný spíše nárůst v čase,“ říká Novák.

„Pokud rodina splácí hypotéční úvěr, je vysoce pravděpodobné, že k jeho ukončení dojde ještě před odchodem do penze. To znamená skokové snížení nákladů na bydlení, které po odchodu do penze rodina jistě ocení. Jiná situace je u nájemního bydlení, jeho výše bude stejná i v penzi. Jenže příjem rodiny výrazně poklesne. A náklady na bydlení najednou nemusí tvořit čtvrtinu, ale více než polovinu rodinného rozpočtu,“ upozorňuje Radek Husák, ředitel obchodního místa OK Point v Brně.

Chudoba po odchodu do penze proto nejvíc hrozí lidem, kteří neměli dostatečné příjmy na výraznější spoření, ani na pořízení vlastního bydlení.

Jaký byste mohli mít důchod

Nedá se to samozřejmě říct. A nejen proto, že pozítří může někdo změnit zákon a popozítří zas. Jde taky o to, že se může hýbat váš příjem... Takže to berte s rezervou. Jaký by mohl být váš důchod, pokud byste napříště vydělávali už pořád jen stejně peněz...

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services