Změna u spoření na penzi: Vyšší poplatky

Ministerstvo financí chce zvýšit limit pro poplatky, které mohou lidem účtovat penzijní společnosti. Slibuje za to vyšší výnosy.
Změna u spoření na penzi: Vyšší poplatky

Spoření na penzi v nové verzi penzijního připojištění, tedy doplňkovém penzijním spoření, se může už od příštího roku prodražit. Ministerstvo financí totiž navrhuje, aby si penzijní společnosti mohly účtovat vyšší poplatky za správu peněz v nových fondech, které vznikly v roce 2013.

Změna by se dotkla desetitisíců lidí, kteří spoří na penzi ve fondech investujících jinam než jen do nejbezpečnějších dluhopisů, a také nově vstupujících klientů. Výměnou za vyšší poplatky ministerstvo počítá s možnými vyššími výnosy penzijních fondů.

Návrh, který by měla koncem dubna projednat vláda, zároveň obsahuje zdvojnásobení limitu na provize za sjednání smlouvy o spoření ve třetím pilíři z dosavadních zhruba 880 na 1760 korun. Penzijní společnosti by se tak dočkaly vyššího stropu, ačkoli důchodová komise expertů a politiků tuto změnu nakonec nezařadila do svých loňských doporučení.

Návrh na změnu poplatků a provizí je součástí novely, v níž ministerstvo od roku 2016 ruší druhý pilíř penzí, který jako hlavní část důchodové reformy zavedla vláda Petra Nečase. Novela počítá také s otevřením třetího pilíře pro děti nebo s daňovým zvýhodněním pro lidi, kteří si naspořené peníze nechají vyplatit ve formě minimálně desetileté penze – oba návrhy vycházejí z doporučení důchodové komise.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Překážka pro lepší výnosy

Ministerský návrh počítá s růstem poplatků ze současných 0,8 procenta na celé procento. Poplatek se strhává každý rok a vypočítává se z celkové naspořené částky. Zvednout se má i odměna pro penzijní společnosti z ročních výnosů z 10 na 15 procent.

V prvních letech spoření by tak lidé na poplatcích za rok zaplatili o desetikoruny víc než nyní. Postupem času, jak by na účtu přibývaly úspory, by rozdíl v poplatcích rostl do řádů několika sto korun a u lidí, kteří spoří nadprůměrně vysoké částky, by nakonec dosahoval i několika tisíc korun ročně.

Nynější výše limitů je podle Ministerstva financí významnou překážkou pro vyšší výnosy fondů. Některé cenné papíry jsou dnes pro penzijní společnosti ztrátové, protože za ně musí platit vyšší náklady na správu, než kolik mohou od lidí vybrat. „Pro účastníky třetího pilíře jsou tak nedostupné, byť by mohly nabízet zajímavé zhodnocení či přispět k diverzifikaci rizik,“ říká mluvčí ministerstva Radek Ležatka. Lidé by tak sice zaplatili penzijním společnostem vyšší poplatky, ale mohli by vydělat na vyšších výnosech.

Poplatky (0,6 % a 15 %) by se neměly měnit u penzijního připojištění, tedy u takzvaných transformovaných fondů, ve kterých si na důchod spoří zhruba 4,5 milionu lidí. Beze změny mají zůstat také nové fondy s nejbezpečnější investiční strategií (0,4 % a 10 %), investující jen do nejbezpečnějších dluhopisů a nabízející také nejmenší možný výnos. V nich je zhruba polovina všech vkladů v novém třetím pilíři.

Penzijní společnosti dnes většinou účtují maximální možnou výši poplatků. Výjimkou je Allianz penzijní společnost, která si u fondů s jinou než nejbezpečnější strategií účtuje za správu od 0,5 do 0,7 %. Je tedy podle ní zbytečné měnit současné limity? „Důležité je, že návrhem by se zvyšoval maximální možný limit pro poplatky. To je podle našeho názoru v pořádku. Každá penzijní společnost by tak mohla stanovit poplatky na úrovni, která bude dostatečně konkurenční, a přesto jí pokryje náklady,“ odpovídá mluvčí Václav Bálek.

„Návrhy jsou výsledkem diskusí a reflektují naše dosavadní zkušenosti s provozem doplňkového penzijního spoření, zejména pak s vysokými požadavky na regulaci. Změny poplatků nelze považovat za kompenzaci rušení druhého pilíře,“ dodává Vladimír Bezděk, šéf Penzijní společnosti České pojišťovny a také šéf Asociace penzijních společností.

Návrh Ministerstva financí už prošel připomínkovým řízením a podle Ležatky ke zvýšení poplatků neměl nikdo výhrady. „Vláda návrhy projedná pravděpodobně koncem dubna,“ dodává mluvčí.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2015 8:33, Mirek

Díky za článek !

Za 5 měsíců mi skončí penzijní připojištění / transformované / a zrovna včera jsem uvažoval , zda mám kvůli zdanění příspěvku zaměstnavatele /15%/ přestoupit do DPS a nechat si částku vyplácet 2-5 let formou předdůchodu /tam se příspěvek zaměstnavatele nedaní /,nebo penzijko ukončit formou jednorázového vyrovnání.
Finančně to vyšlo trochu líp přestupem do DPS , ale po dnešním článku mám jasno.Úpně jsem zapomněl na poplatky které si společnosti u DPS účtují.

Takže ano, správně bude za "b " - jednorázové vyrovnání !

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2015 19:49

co to meleš ???pusť si novu, dou zprávy...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tenkrát na Východě

18. 3. 2015 | Pavel Kohout | 16 komentářů

Tenkrát na Východě

Vláda Bohuslava Sobotky rozhodla o zrušení druhého pilíře důchodového systému. Navěky. Zřejmě žádná budoucí vláda v jakékoli dohledné době nebude mít sílu jej znovu zavést. Co to v... celý článek

Výsledky fondů: S novým penzijkem jste loni mohli vydělat i přes dvanáct procent!

17. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Výsledky fondů: S novým penzijkem jste loni mohli vydělat i přes dvanáct procent!

Doplňkové penzijní spoření zatím netáhne. Nastartují ho výborné výsledky, kterých v posledních dvou letech dosahují účastnické fondy? Nezapomeňte ale, že se letos nemusí opakovat.

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová... celý článek

Velký investiční seriál: Penzijko a doplňkové spoření. Srovnání v číslech

11. 11. 2014 | Daniel Tácha | 28 komentářů

Velký investiční seriál: Penzijko a doplňkové spoření. Srovnání v číslech

Máte-li penzijní připojištění, jistě víte, jak „vysoké“ výnosy v posledních letech přinášelo. Nové doplňkové penzijní spoření nabízí stejné státní příspěvky a daňové úlevy, ale v dlouhodobé... celý článek

Velký investiční seriál: Státní důchodový zmatek

15. 10. 2014 | Gabriel Pleska, Daniel Tácha | 19 komentářů

Velký investiční seriál: Státní důchodový zmatek

Penzijní reforma dokázala jednu velkou věc: nikdo už nemůže říkat, že nevěděl, že penzijní systém má pořádný problém a že se každý musí přičinit, aby ve stáří mohl důstojně žít. Víme... celý článek

Partners Financial Services