Doplňkové penzijní spoření: Přichází doba slučování

Daniel Tácha | rubrika: Co se děje | 17. 12. 2014 | 9 komentářů
Klienti doplňkového penzijního spoření nechť se připraví. Většina penzijních společností bude měnit podmínky účasti v jimi nabízených účastnických fondech. Měnit se bude název fondu a úpravami projde i nabídka investičních strategií. To se netýká pouze těch klientů, kteří si spoří v povinných konzervativních fondech.
Doplňkové penzijní spoření: Přichází doba slučování

Zákon o doplňkovém penzijním spoření nařizuje, že hodnota majetku v účastnickém fondu doplňkového penzijního spoření (tedy nástupce oblíbeného penzijního připojištění) musí dosáhnout do 24 měsíců od vzniku fondu nejméně 50 milionů korun. Většina účastnických fondů tuzemských penzijních společností tuto podmínku nesplňuje. A dva roky života jim (až na drobné výjimky) právě dobíhají. Penzijní společnosti začaly pracovat na jejich slučování, případně vymýšlejí jiné strategie, jak literu zákona naplnit.

Povinnost mít na konci letošního roku ve správě minimálně 50 milionů korun se týká všech typů účastnických fondů vyjma povinný konzervativní fond. Tomu zákon nařizuje mít deset tisíc účastníků. Ve všech ostatních případech penzijní společnosti musejí, aby jim centrální banka fond nezavřela, udělat cokoli, aby zákonem daný limit splnily. Jak to vypadá, mají dvě možnosti. Tím prvním je, že své jednotlivé účastnické fondy sloučí v jeden, jehož celková aktiva přesáhnou 50 milionů korun, anebo stávající fond, který zákonem daný limit nesplňuje, sloučí s nově vytvořeným fondem, u kterého poběží dvouroční lhůta nutná k dosažení daného limitu nanovo. Zástupci penzijních společností se dušují, že slučování fondů je z hlediska jejich klientů změnou pouze kosmetickou. To by ovšem platilo jen tehdy, pokud by se slučovaly fondy s podobnou investiční strategií. Pokud byste chtěli investovat opatrně a konzervativně, jistě by vás nepotěšilo, kdybyste se najednou ocitli ve fondu, který investuje do akcií a chvíli báječně vydělává, chvíli letí dolů jako raketa. Takový scénář je ovšem prakticky vyloučený. Obecně totiž platí, že problém mají právě fondy s odvážnou strategií, fondy, které se při investování drží při zemi jsou na tom podstatně lépe.

Největší. (A nejrychlejší)

Největší česká penzijní společnost patří pod značku Česká spořitelna. Překročení limitu u všech fondů hlásila už v létě, nyní mají její fondy dvoj- až čtyřnásobek potřebných aktiv. „Je to významná zpráva zejména pro naše klienty. Nebudou muset měnit zvolenou investiční strategii a mohou tak dosáhnout zajímavého zhodnocení,“ říká Aleš Poklop, předseda představenstva Penzijní společnosti České spořitelny.

Propojeno!

Druhý pilíř penzijního systému je odepsán. Na penzijko si lidé posílají tak málo, že v důchodu jim to moc nepomůže, zaměstnavatelům se nechce lidem přispívat a o nové doplňkové penzijní spoření není zájem. Vláda chce třetí pilíř zatraktivnit. Ptáme se odborníků, jak by takové zatraktivnění mohlo vypadat:

A důchodová komise hlásí, že na zatraktivnění pracuje. Co slibuje? Například možnost vybrat si část peněz po kratší době, stejně jako to funguje s výsluhovou penzí u penzijního připojištění. 

Kdo prošel

Doplňkové penzijní spoření na našem trhu nabízí osm, respektive devět, penzijních společností. Pouze u dvou je jasné, že mají bezpečně splněný zákonný limit u všech svých účastnických fondů. Jako první už v létě oznámila protržení cílové pásky největší penzijní společnost, Penzijní společnost České spořitelny. Tou druhou společností, která je takříkajíc za vodou je Penzijní společnost České pojišťovny. „My se s tím vypořádávat nemusíme. I v Dynamickém účastnickém fondu jsme tu hranici překonali už v listopadu. Jsme tedy jedna z mála společností na trhu, která tohoto limitu dosáhla u všech svých účastnických fondů,“ chlubí se mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny Petr Brousil.

V ostatních penzijních společnostech tak radostní nejsou. Většina z nich totiž už natvrdo počítá s tím, že některé ze svých fondů sloučí, přičemž jen v několika málo případech doufají, že do konce roku některé z jejich fondů laťku těsně překonají.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Kdo neprošel

Tiskový mluvčí penzijní společnosti Allianz Václav Bálek uvedl, že Allianz už přistoupila ke sloučení dvou fondů ze čtyř. Týká se to Dynamického účastnického fondu a Účastnického fondu Selection. Podle Bálka jsou oba rizikověji orientované, jejich investiční strategie byly velmi blízké, a proto nebyl důvod je nespojit. „Změny v jejich investičních strategiích z hlediska klientů nenastanou,“ řekl Bálek.

Na sloučení fondů jsou připraveni i v penzijní společnosti Československé obchodní banky. V případě, že nedojde k naplnění ČSOB dynamického účastnického fondu, budou prostředky jeho účastníků převedeny do ČSOB vyváženého účastnického fondu, který svým rizikovým profilem nejvíce odpovídá investicím do ČSOB dynamického účastnického fondu.

„Stále se však snažíme ČSOB dynamický účastnický fond aktivně naplňovat, takže je možné, že do konce roku zákonem daný limit v jeho případě splníme,“ uvedla tisková mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Slučování fondů řeší i ve společnost Conseq penzijní společnosti, která vedle povinného konzervativního fondu nabízí Globální akciový účastnický fond, Dluhopisový účastnický fond, fond Státních dluhopisů 2023 a fond Státních dluhopisů 2033.

„Vzhledem k aktuálnímu vývoji aktiv ve fondech můžeme předpokládat, že Globální akciový účastnický fond požadovaný limit splní. U dluhopisových fondů je situace složitější, proto plánujeme k 1. 1. 2015 všechny tři dluhopisové fondy sloučit do jediného dluhopisového účastnického fondu,“ uvedl člen představenstva a ředitel prodeje Richard Siuda, který je přesvědčen o tom, že sloučení dluhopisových fondů do jediného nebude mít pro klienty >žádné negativní důsledky.

„Ti totiž mají nasmlouvaný program životního cyklu Zenit a změna dluhopisového fondu neznamená žádnou změnu v investiční strategii celého programu. Programy životního cyklu i programy s garancí zůstávají zachovány se stávajícími pravidly beze změny,“ dodal.

Ještě před nedávnem s určitostí platilo, že jsme měli 33 účastnických fondů ve správě devíti penzijních společností. Pod hlavičkou Conseq fungují hned dvě penzijní společnosti. Jedna vznikla na zelené louce (Conseq penzijní společnost), druhá je bývalý penzijní fond společnosti Aegon (Conseq důchodová penzijní společnost). Účastnické fondy té druhé začaly fungovat později než fondy dalších penzijních společností, údaje o výši jimi spravovaných aktiv v tabulce na konci článku sice uvádíme, konec dvouleté lhůty pro dosažení padesát milionů korun je pro ně ale ještě relativně daleko.

Anketa

Vstoupili (byste) do doplňkového penzijního spoření?

Manažer PR a interní komunikace penzijní společnosti AXA Karel Žyla na otázku, jak bude AXA řešit to, že její smíšený účastnický fond pravděpodobně limit nedodrží, odpovídá, že v takovém případě bude tento fond k 1. lednu 2015 sloučen s novým fondem. Klienti ale podle něj mají zůstat klidní. „Všichni budou moci přejít do nového účastnického fondu. Ti, kteří by s přechodem do nového fondu nesouhlasili, budou moci bezplatně přejít do jiného účastnického fondu naší společnosti anebo do jiného účastnického fondu jiné penzijní společnosti. V každém případě klienti o své prostředky nepřijdou,“ vysvětluje.

Řešení, kdy penzijní společnost vytvoří nový účastnický fond, s nímž sloučí starý účastnický fond, volí i v ING penzijní společnosti, která už počítá s tím, že fondy Penze 2030 a Penze 2040 zákonem daného limitu nedosáhnou.

„Proto jsme už přistoupili k jejich sloučení do nového spořicího fondu, který nám nedávno schválila Česká národní banka. O podobě sloučení jednáme v tuto chvíli s regulátorem. V případě akciového fondu je otevřeno několik variant,“ řekla mluvčí ING Daniela Velová.

Poslední penzijní společností, která na trhu nabízí účastnické fondy, je penzijní společnost Komerční banky, která zákonem daný limit zřejmě nesplní u zajištěného a dynamického fondu.

„U Dynamického účastnického fondu nemáme pochybnosti o dosažení zákonného limitu. Padesátimilionovou hranici nedosáhneme u zajištěného účastnického fondu, a proto jsme již počátkem listopadu podali na ČNB ke schválení žádost o sloučení tohoto fondu s dalším účastnickým fondem naší penzijní společnosti,“ uvedl její předseda představenstva a výkonný ředitel Pavel Racocha.

Kalkulačka budoucího důchodu

Kolik to sype?

Kolik platíte měsíčně na sociálním pojištění, to asi víte. (Pokud ne, vyzkoušejte si naši kalkulačku čisté mzdy, je to poučné.) Děláte to prý kvůli důchodu. Kolik to tak ale může sypat? Máme pro vás kalkulačku, která propočte, s jak vysokým důchodem při výši svých odvodů na důchodové pojištění můžete počítat. Pokud máte do penze ještě daleko, tak alespoň orientačně.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Limit má logiku

Mluvčí Asociace penzijních společnost ČR Jan Sedláček povinnost splnit zákonem daný limit ve výši 50 milionů ve správě každého účastnického fondu nekritizuje. Spíš naopak.

„Z našeho pohledu má splnění investičních limitů logiku. Plné rozvinutí zejména dynamických strategií je možné pouze v případě dostatečně objemných portfolií. Klient má takovém případě jistotu, že fond bude plně a při dostatečné míře diverzifikace investovat dle svého profilu,“ říká.

Podle něj ke konci třetího čtvrtletí spravovaly penzijní společnosti ve třetím pilíři důchodového systému bezmála 310 miliard korun. Z toho v transformovaných fondech (penzijní připojištění) bylo takřka 305 miliard korun a v účastnických fondech (doplňkové penzijní spoření) 3, 5 miliardy korun. 

Kdo to dá?

Penzijní společnost

Fond

Aktiva ve správě, miliony korun

ALLIANZ penzijní společnost

Povinný konzervativní fond

67,38

ALLIANZ penzijní společnost

Vyvážený účastnický fond

43,81

ALLIANZ penzijní společnost

Dynamický účastnický fond

28,47

ALLIANZ penzijní společnost

Účastnický fond Selection

14,95

AXA penzijní společnost

Povinný konzervativní fond

99,53

AXA penzijní společnost

Dluhopisový účastnický fond

60,09

AXA penzijní společnost

Smíšený účastnický fond

25,07

CONSEQ důchodová penzijní společnost

Povinný konzervativní fond

10,39

CONSEQ důchodová penzijní společnost

Dynamický účastnický fond

0,96

CONSEQ penzijní společnost

Povinný konzervativní fond

0,1

CONSEQ penzijní společnost

Dluhopisový účastnický fond

6,57

CONSEQ penzijní společnost

Státních dluhopisů 2033 účastnický fond

1,72

CONSEQ penzijní společnost

Státních dluhopisů 2023 účastnický fond

2,55

CONSEQ penzijní společnost

Globální akciový účastnický fond

27,13

Penzijní společnost České spořitelny

Povinný konzervativní fond

1052,56

Penzijní společnost České spořitelny

Vyvážený účastnický fond

156,15

Penzijní společnost České spořitelny

Dynamický účastnický fond

93,88

ČSOB penzijní společnost

Povinný konzervativní fond

247,09

ČSOB penzijní společnost

Vyvážený účastnický fond

15,43

ČSOB penzijní společnost

Dynamický účastnický fond

7,93

ČSOB penzijní společnost

Garantovaný účastnický fond

96,72

ING penzijní společnost

Povinný konzervativní fond

108,78

ING penzijní společnost

Penze 2030

6,6

ING penzijní společnost

Penze 2040

4,81

ING penzijní společnost

Účastnický fond světových akcií

11,21

KB penzijní společnost

Povinný konzervativní fond

366,79

KB penzijní společnost

Zajištěný účastnický fond

12,86

KB penzijní společnost

Vyvážený účastnický fond

50,72

KB penzijní společnost

Dynamický účastnický fond

42,85

Penzijní společnost České pojišťovny

Povinný konzervativní fond

65,97

Penzijní společnost České pojišťovny

Vyvážený účastnický fond

123,14

Penzijní společnost České pojišťovny

Dynamický účastnický fond

41,19

Stav ke konci 3. čtvrtletí 2014; zdroj Asociace penzijních společností ČR

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2014 10:24, Škodolibka domácí

Já třeba na důchod pravidelně investuji do akciových fondů, ale penzijko si nechávám v konzervativní variantě transformovaného fondu (zatím). Na DPS hodlá přejít až v pozdějším věku blížícím se důchodem,a bych si mohla zvlit výplatu formou renty na dobu určitou a vyhnula se zdanění příspěvku zaměstnavatele. Osobně na penzijko nahlížím tak, že vzhledem k významnému příspěvky firmy, daňovému odpočtu a státní podpoře je "tohle" to zhodnocení, které mi tento produkt přináší. A také nepovažuji za úplně rozumné mít peníze na důchod výhradně skrz dynamické investice. Takhle to mám objemově cca 50/50 a neměnila bych.

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký investiční seriál: Seber prachy a zmiz! Jak na konci penzijního spoření

10. 12. 2014 | Daniel Tácha | 6 komentářů

Velký investiční seriál: Seber prachy a zmiz! Jak na konci penzijního spoření

Lidé, kteří vstoupili, přestoupili nebo uvažují o vstupu do doplňkového penzijního spoření, nástupce populárního penzijka, myslí na budoucnost. Mysleli už ale tak daleko, aby věděli,... celý článek

Chystá se velká přestavba ve „spoření na penzi“

3. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Chystá se velká přestavba ve „spoření na penzi“

Nová výsluhová penze, doplňkové spoření pro děti, vyšší provize zprostředkovatelům, změna výpočtu státního příspěvku či povinné zapojení zaměstnavatelů. To všechno jsou změny, které... celý článek

Velký investiční seriál: Penzijko jako investice na stáří smysl nedává

24. 9. 2014 | Daniel Tácha | 39 komentářů

Velký investiční seriál: Penzijko jako investice na stáří smysl nedává

Na začátku loňského roku odstartovalo doplňkové penzijní spoření. Novinka má být náhradou za populární penzijko, které má sjednané přes pět milionů lidí. Nabídky na přestup do nových... celý článek

Penzijní fondy čeká slučování

28. 8. 2014 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Penzijní fondy čeká slučování

Doplňkové penzijní spoření, které se mělo stát náhradou za oblíbené penzijko, má problém: Řadě fondů se do dvou let nepodaří nashromáždit tolik peněz, kolik žádá zákon. Co to bude znamenat... celý článek

Zajištění na důchod 2014. Penzijní připojištění kraluje. A co dál?

11. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Zajištění na důchod 2014. Penzijní připojištění kraluje. A co dál?

Na konci roku jsme v Česku měli celkem tři státem podporované způsoby takzvaného spoření na penzi. Penzijní připojištění, které netřeba představovat, jeho nástupce doplňkové penzijní... celý článek

Partners Financial Services