Předdůchod je zatím jen pro vyvolené, potvrzují čísla

Jen 274 lidí využilo vloni možnost odejít dřív do důchodu a přitom si nijak nesnížit státní penzi. Stát tuto možnost dává v podobě takzvaného předdůchodu nově právě od loňského roku. Statistiku vedou penzijní společnosti, přes které jsou předdůchody vypláceny.
Předdůchod je zatím jen pro vyvolené, potvrzují čísla

K využití opatření, na kterém se vzácně shodla ještě Nečasova vláda s odbory, je třeba mít v penzijním fondu statisícové úspory. Kdo by chtěl nové penze z třetího pilíře důchodového systému využít naplno, tedy po dobu pěti let před řádným starobním důchodem, musel mít loni naspořeno zhruba 450 tisíc korun, letos celková částka vzrostla zhruba na 490 tisíc.

Pro předdůchod v celé jeho šíři – tedy aby neklesal samotný starobní důchod a aby stát za „předdůchodce“ platil zdravotní pojištění – je podle zákona potřeba mít na penzijním účtu takovou částku, která umožní vyplácet měsíční dávku alespoň ve výši 30 procent průměrné mzdy. Při zahájení čerpání předdůchodu v roce 2013 se tak jednalo o měsíční částku 7322 korun.

Letos tato částka vzrostla na 7450 korun. „Při minimální době pobírání předdůchodu, která činí dva roky, by tedy účastník musel mít naspořeno alespoň 178 800 korun, což je problém u většiny lidí, kteří by na základě věku a doby spoření o předdůchod žádat mohli,“ říká Daniela Velová, mluvčí ING Penzijní společnosti.

Poroste letos zájem o předdůchody, které na rozdíl od předčasného důchodu nesnižují budoucí řádný starobní důchod? Penzijní společnosti předpovídají jen pozvolný nárůst. „Počet žádostí o vyplácení předdůchodu byl v loňském roce na velmi nízké úrovni a ani pro letošní rok neočekáváme výrazné změny,“ odpovídá Velová. Podle ní kromě složitých podmínek čerpání hraje roli také malý zájem o nové penzijní fondy ve třetím pilíři.

„Předdůchody jsou pořád na začátku, fungují teprve první rok. Klienti se s nimi stále seznamují,“ začíná smířlivě Petr Brousil, mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny. „Řada z těch, kteří by o ně měli zájem, však zjišťuje, že nesplňují buď zákonem daný věkový limit, nebo nemají dostatečně naspořeno. Proto očekáváme i v letošním roce, že o předdůchod úspěšně zažádá dalších několik set lidí,“ dochází ke stejnému závěru jako Velová.

Pomohlo by zjednodušení

Předdůchody by podle plánů, se kterými byly konstruovány, měly v budoucnu pomáhat hlavně lidem ve fyzicky náročných profesích. S tím, jak postupně poroste důchodový věk, jim má tento nový instrument umožnit odejít z práce ještě před dosažením důchodového věku.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2014 17:18

klaus nic takovýho nerozjížděl, na dementní systém předdůchodů se zeptej socana Rusnoka a jeho kámošů...

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2014 13:10

V jakém sociálním fondu, jakých sedmdesát miliard? Povídejte, jen si skočím pro čipsy, poněvadž to bude delší pohádka.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodové a doplňkové penzijní spoření: reformní novinky zatím netáhnou

28. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Důchodové a doplňkové penzijní spoření: reformní novinky zatím netáhnou

Ve druhém pilíři zatím investuje přes 21 tisíc klientů, v účastnických fondech ještě o pár tisíc méně. Přečtěte si, o jaké investiční strategie je největší zájem a koho důchodová reforma... celý článek

Třetí pilíř: K čemu jsou a jak fungují předdůchody

14. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Třetí pilíř: K čemu jsou a jak fungují předdůchody

Předdůchody mají pomáhat těm, kdo „v předdůchodovém věku“ přijdou o práci. Pokud budou místo podpory čerpat své peníze naškudlené v penzijku nebo doplňkovém penzijním spoření, stát... celý článek

Klady a zápory třetího pilíře nového penzijního systému

18. 12. 2012 | Jan Valášek | 7 komentářů

Klady a zápory třetího pilíře nového penzijního systému

Prvním lednem roku 2013 vejdou v platnost změny třetího pilíře penzijního systému, dosud tvořeného penzijním připojištěním. To se nyní zakonzervovalo a má dožít vedle nového doplňkového... celý článek

2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

28. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

K čemu dojde při transformaci penzijních fondů? Jak vysoké budou příští rok státní příspěvky a možnost daňových úlev? Jak se liší stávající penzijní připojištění od nového doplňkového... celý článek

Partners Financial Services