Nedlužím státu? Ověřte si to s novou službou

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 11. 2020 | 13 komentářů
Nedlužím státu? Ověřte si to s novou službou

Zdroj: Shutterstock

Neuhrazené poplatky za popelnici či psa, nedoplatky na sociálním pojištění, pokuty za dopravní přestupky či nedoplatky na daních... Možností, jak se stát dlužníkem státu nebo samosprávy, je plno. Přestože úřady mají povinnost dlužníka o existenci závazku informovat, ten o něm velmi často neví a dluh tak narůstá i několik let.

Lidem teď nabízí pomoc nová stránka nazvaná Nedlužím státu. Za jejím vznikem stojí Radek Hábl, šéf Institutu prevence a řešení předlužení a zároveň autor Mapy exekucí či Mapy bankrotů, který se při tvorbě nejnovějšího projektu spojil s komunitou dobrovolníků Česko.Digital.

„Chceme lidem usnadnit orientaci při zjišťování možných dluhů vůči státní správě,“ říká Hábl. Nejčastěji se podle něj jedná o dluhy vůči finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení nebo obcím. Problémy dělají i neuhrazené pokuty za dopravní přestupky.

Na konci dlouhodobého projektu má být aplikace, díky níž by zájemce snadno online zjistil, komu případně dluží. Zatím je web NedlužímStátu.cz dostupný v počáteční verzi označované jako 1.0, která je především návodem a rozcestníkem.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Hlavním přínosem počáteční fáze projektu je, že na jednom místě obsahuje seznam institucí, kterým může člověk dlužit. Vybere je na základě odpovědí na pár úvodních otázek – například jste někdy podnikali, měli psa, provozovali dopravní auto či motorku a podobně. A pak nabídne srozumitelný návod, kam se můžete obrátit, abyste získali potvrzení o bezdlužnosti.

Zájemce si tedy zatím musí postupně stáhnout klasické formuláře od několika různých úřadů a sám jim je poslat. Web tím upozorňuje i na to, jak zbytečně komplikovaně se občané k takovým informacím dostávají. Jde o další důkaz, jak stát vystupuje roztříštěně podle resortů nebo jednotlivých institucí, místo aby se snažil o sjednocení.

„V aktuální verzi 1.0 nabízí náš web přehledně všechny informace na jednom místě, včetně potřebných formulářů. Už to je obrovské usnadnění celého procesu,“ říká Jakub Nešetřil, zakladatel Česko.Digital.

„Funkcionality webu se budou rozšiřovat a vylepšovat. Rozšířené verze bychom se mohli dočkat na jaře příštího roku. Zahrnovat bude i automatické vyplňování formulářů, šablony k žádostem o povolení splátkového kalendáře a odpuštění penále či zpětnou vazbu od uživatelů, kteří aplikaci využijí v této pilotní fázi. Postupně aplikace směřuje k plné digitalizaci a využití automatizovaného systému,“ dodává.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2020 2:32, Kolemjdoucí

Místo, aby se o tohle postaral stát a dal dlužníkům vědět, třeba výpisem jednou ročně nebo prostřednictvím jediného registru. Tak se vymýšlí systém, který se bude snažit o nápravu nefunkčního řešení.

+92
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dluhy, egovernment, exekuce, insolvence

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

18. 11. 2020 | Martin Kovalčík | 76 komentářů

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

Analýza porovnává všech 38 poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem 15 parametrů.

Nová pomoc při exekuci. Vznikne chráněný účet

13. 11. 2020 | Jiří Hovorka | 11 komentářů

Nová pomoc při exekuci. Vznikne chráněný účet

Nezabavitelná částka je ve skutečnosti zabavitelná. Od začátku dubna se to má změnit, schválili poslanci.

Co dělat, když nemám na bydlení a jídlo. Pomoc pro lidi v nouzi

10. 11. 2020 | Jiří Hovorka | 38 komentářů

Co dělat, když nemám na bydlení a jídlo. Pomoc pro lidi v nouzi

Dana Pavlousková už tři roky pomáhá samoživitelkám v nouzi. V koronavirové době její Klub svobodných matek dostal ještě větší smysl. Měsíčně řeší stovky žádostí od lidí, kteří nemají... celý článek

Exekutoři se nedostanou do bytu. Stopka i pro dražby

23. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 30 komentářů

Exekutoři se nedostanou do bytu. Stopka i pro dražby

Exekutoři nebudou moct do konce ledna provádět dražby nemovitostí sloužících k bydlení a také nebudou moct zabavovat věci, tedy provádět takzvané mobiliární exekuce. Týká se to i exekucí... celý článek

Změny exekucí: Teritorialita zřejmě nebude, ANO je proti

24. 9. 2020 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Změny exekucí: Teritorialita zřejmě nebude, ANO je proti

Teritorialita - ne. Sněhulák - ne. Zastavování marných exekucí do 1500 korun - ano. Chráněný účet – ano. Milostivé léto – ano. Změny v exekucích projednal klíčový výbor sněmovny.

Partners Financial Services