Malé peníze: Insolvence. Kdy má ještě cenu na dlužníka tlačit

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 5. 11. 2013 | 2 komentáře
Další čtenářskou otázkou se vracíme k našemu nepravidelnému seriálu Malé peníze, ve kterém Jan Müller z webu Malé peníze odpovídá na otázky našich čtenářů. Dnešní otázka je jednoduchá, parafrázovat bychom ji mohli asi takto: Náš dlužník chce vyhlásit úpadek, takže prý nemá cenu po něm ještě něco chtít. Je to pravda?
Malé peníze: Insolvence. Kdy má ještě cenu na dlužníka tlačit

Čtenářský dotaz:
Pracuji u úvěrové společnosti a v poslední době se začíná „dostávat do módy“ insolvence. Různé firmy nabízejí vypracování insolvenčního návrhu, jeho podání a tak dále a svým klientům říkají, že jakmile je insolvenční návrh podaný, nemusejí už nic platit. Podle mého názoru ale povinnost platit věřiteli zaniká, až když je insolvenční návrh schválen, a do té doby je vše při starém. Jeden z těch lépe formulovaných protinázorů klientů je, že nesmí platit už v době podání, protože by upřednostňovali jednoho věřitele před druhým...

MALÉ PENÍZE:
Pokud jde o insolvenci, návrh na její vyhlášení může podat jak věřitel, tak samozřejmě také dlužník v situaci, kdy se dlužníkovi nedostává majetku, kterým by kryl své závazky, dluhy, nebo když se taková situace nezadržitelně blíží. Cílem insolvenčního řízení je uspokojit věřitele spravedlivě, v podstatě je podělit rovným dílem. S tím, že někteří věřitelé mají přece jenom podle zákona přednost.

Způsobů řešení insolvence je několik, nebudeme je tady rozebírat, náš dotaz se jich netýká. Pro nás v zásadě důležité, kdy už nemá cenu z dlužníka dolovat peníze, protože všechno už je v rukách soudu, který bude dohlížet, abyste z toho, co ještě dlužník má, nedostali víc než ostatní. Tedy aby žádný z věřitelů včetně vás nebyl upřednostněn před ostatními.

Odpověď je jednoduchá: okamžik, od kterého musí dlužník s majetkem nakládat tak, aby nedocházelo k jeho podstatné změně, což se týká také jeho složení či třeba snížení objemu či hodnoty, nastává s počátkem insolvenčního řízení. A to je oficiálně zahájeno ve chvíli, kdy se jeho zahájení zapíše do insolvenčního rejstříku (v případě reorganizace do schválení reorganizačního plánu). A do toho se můžete kdykoli podívat.

Anketa

Půjčíte?

Otázka samozřejmě je, jestli by vymožením toho, co dlužník dluží právě vám, došlo „k podstatné změně majetku“. Většinou se ale u nás do insolvence dostávají lidé kvůli příliš vysokému počtu příliš vysokých úvěrů, je tedy pravděpodobnější, že pohledávka z vašeho úvěru bude podstatnou součástí pasiv, respektive, že její splacení by podstatně ovlivnilo majetek dlužníka. Samozřejmě tomu tak ale nemusí být vždy.

Na závěr se ještě pozastavme nad tím, jak se u nás institut insolvence také občas zneužívá. Za velké druhotné platební neschopnosti není až takový problém najít věřitele, u jehož pohledávky jsou splněné podmínky pro insolvenci. V podstatě se pak uměle vyvolá insolvenční řízení, které se zvláště za podpory dobře mířených úplatků může docela protáhnout. Dlužník se dostane do obchodních problémů, hodnota jeho firmy klesne a lze ji pak snadno levně koupit. To je však už příběh z jiného soudku, příběh o možnostech vymáhání práva v naší zemi.

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí.
Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekuce a oddlužení: srážky ze mzdy dostanou nová pravidla

7. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Exekuce a oddlužení: srážky ze mzdy dostanou nová pravidla

Jste v exekuci a žádáte o oddlužení? Zaměstnavatelé dnes nemají jasno v tom, jak v případě souběhu exekuce a insolvenčního řízení zaměstnance postupovat. Novela insolvenčního zákona... celý článek

Jak (ne)vybírat oddlužovací společnost

4. 3. 2013 | Petra Dusová | 3 komentáře

Jak (ne)vybírat oddlužovací společnost

Poslední dobou roste velmi znepokojivým tempem počet lidí ve finanční tísni. Úvahu o tom, zda za to může krize, nebo zda si za to mohou lidé sami, nechám být a tentokrát se podíváme... celý článek

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

7. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

Peníze.cz přinášejí další sérii kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013. Spočítejte si přehledně a jednoduše, jak vysokou letos dostanete podporu v nezaměstnanosti a příspěvek na bydlení.... celý článek

Bankrotářem snadno a rychle: tvrdá pravidla osobního bankrotu

11. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Bankrotářem snadno a rychle: tvrdá pravidla osobního bankrotu

Hitem letošního roku se stává… Osobní bankrot! S lidmi, kteří o nepříjemnou věc, která v lepším případě znamená „jen“ pět let v bídě, usilují, se roztrhl pytel. Počty žádostí vršící... celý článek

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

7. 2. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

Roste počet předlužených, roste počet bankrotů, roste počet rozsudků proti těm, kteří cizopasí na lidech v dluhové pasti nebo na jejím okraji. Zajímá to skutečně někoho?

Partners Financial Services