Jak dostat peníze z dlužníka, který uteče do ciziny nebo má za hranicemi majetek

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 29. 7. 2013 | 22 komentářů
Vymoct z dlužníka peníze není snadné, ani když se nehne z rodné chalupy. Natož když frnkne za hranice. Za hranicemi se i z nejobávanějšího českého exekutora stává (s trochou nadsázky) běžný turista. Přesto existují cesty, jak z dlužníka, který zběhne do ciziny nebo si tam schová majetek, peníze dostat.
Jak dostat peníze z dlužníka, který uteče do ciziny nebo má za hranicemi majetek

Pokud hovoříme o vymáhání dluhů v cizině nebo o dlužnících v cizině, platí především, že není cizina jako cizina. Budeme se protentokrát věnovat hlavně státům Evropské unie, kde je šance vymoct pohledávku pro českého věřitele podstatně větší než jinde.

Když v Česku nechá majetek

V podstatě ideální variantou (alespoň co se šlamastiky s dlužníkem v cizině týče) je, když váš (český) dlužník uteče do ciziny, ale v Česku zůstane jeho majetek. Bankovní účet, vila nebo třeba automobil. V takovém případě můžete postupovat stejně jako u běžné pohledávky – uplatníte ji u příslušného českého soudu a ten vydá platební rozkaz, který pak můžete předat exekutorovi. Ten následně dlužníkovi obstaví účet, zabaví majetek, zkrátka bude postupovat jako v jiných případech. Exekutorská komora o podobné kauzy nemá nouzi.

„Právě probíhá řízení, v němž soudní exekutor na základě soudního pověření vymáhá dluh, který vznikl podvodným jednáním řemeslníka. Dvaatřicetiletý muž nabízel po celé republice opravy střech. Najala si ho i paní D. z Benešovska a zaplatila mu zálohu – údajně na nákup materiálu. Řemeslník se ale už neukázal. Paní D. ho proto zažalovala, u soudu uspěla, a když dlužník ani poté nezaplatil, podala návrh na exekuci,“ popisuje mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová. Svým závazkům se zmiňovaný muž vyhýbá; mimo jiné si přehlásil trvalé bydliště na ohlašovnu. „Když zjistil, že je zahájena exekuce, odjel na Slovensko, později do Maďarska. Teď je ‚nekontaktní‘, nicméně soudnímu exekutorovi se podařilo dohledat, že má v Česku majetek, který lze zpeněžit. Vydal dražební vyhlášku na byt. Plánovanou dražbou se zaplatí veškeré dluhy, které tu řemeslník svým jednáním udělal,“ říká mluvčí exekutorů.

Podobným způsobem se podařilo českým exekutorům vymoci 360 tisíc korun po nájemníkovi, který se před svými závazky skryl ve Velké Británii. „Předtím provozoval v Hradci Králové prodejnu s oblečením, ale několik měsíců neplatil za nájem. Vlastně mu vzniklo víc dluhů. Ovšem i když byl mimo Česko, měl tu nemovitost. Díky penězům z dražby se podařilo vyplatit všechny věřitele,“ uvádí šéf Exekutorské komory Jiří Prošek.

Na majetek za hranicemi český exekutor nesmí

Čeští exekutoři můžou na majetek dlužníka v Česku i v případě, že si změní bydliště a odstěhuje se do ciziny. Nedostanou ale k majetku, který je v zahraničí, jejich působnost končí hranicemi státu. Nicméně mezinárodní spolupráce mezi exekutory je dobře zavedená věc. „Je-li vlastnictví neplatiče i na území jiného státu, exekvuje ho tamní soudní exekutor, přičemž je obvyklá vzájemná komunikace a kooperace, a to na základě mezinárodních, zpravidla bilaterálních dohod o právní pomoci,“ komentuje Petra Báčová.

V rámci Evropské unie existuje několik užitečných nástrojů, které vám mohou vymožení pohledávky za hranicemi ulehčit. „Jedním z nejdůležitějších jsou přímo aplikovatelná ustanovení nařízení Brusel I, kterými je stanoveno, že rozhodnutí vydané členským státem Evropské unie lze uznat a vykonat i v jiném členském státě. Exekuci pak vykonává na návrh věřitele místní soudní exekutor podle práva toho státu, ve kterém je majetek dlužníka,“ objasňuje Petra Báčová z Exekutorské komory.

Když se řekne...

Nesporná pohledávka

Nesporná pohledávka je taková pohledávka, se kterou dlužník výslovně souhlasil a její existenci uznal a vůči které nevznesl v průběhu soudního řízení nikdy žádné námitky v souladu s odpovídajícími právními předpisy.

Evropský exekuční titul

Pokud splníte stanovené podmínky (tedy zejména: jedná se o takzvanou nespornou pohledávku), můžete český soud, který případ řeší, požádat o vydání evropského exekučního titulu, který vám umožní vymáhat pohledávku i v dalších státech Evropské unie – respektive ji předat k vymáhání místnímu exekutorovi. Samotná exekuce pak už probíhá podle pravidel a zákonů platných v daném státě. Evropský exekuční titul se vám může velice hodit třeba v případě, kdy zjistíte, že váš český dlužník má v zahraničí bankovní účet.

Evropský platební rozkaz

Od roku 2008 je navíc účinné nařízení o Evropském platebním rozkazu. Smyslem jeho zavedení bylo zjednodušit a zrychlit postup vymáhání v rámci Evropské unie. Evropský platební rozkaz funguje jako zrychlené soudní řízení vedené prostřednictvím formulářové žaloby. Nařízení platí ve všech státech Evropské unie, s výjimkou Dánska. Týká se pouze přeshraničních sporů a peněžitých pohledávek, které jsou splatné v době, kdy je podán návrh na vydání evropského platebního rozkazu. Přeshraničním případem se rozumí spor, ve kterém alespoň jedna ze stran bydlí nebo sídlí v jiném členském státě, než ve kterém se nachází soud, u něhož byl podán návrh na vydání platebního rozkazu.

Evropský platební rozkaz ovšem nelze uplatnit vždy. Jeho prostřednictvím můžete vymáhat pouze civilněprávní nároky (s několika výjimkami, které najdete v boxu), které patří do kategorie takzvaných nesporných pohledávek.

Kdy je Evropský platební rozkaz pro kočku

Evropský platební rozkaz nelze využít vždy. Nelze ho uplatnit ve věcech daňových, celních či správních a nevztahuje se ani na spory o náhradu škody způsobené při výkonu státní moci. Využít ho nemůžete ani ve sporech, kde se jedná o majetková práva vyplývající z manželských vztahů, závětí a dědictví. Nevztahuje se ani na úpadky, vyrovnání a podobná řízení, věci sociálního zabezpečení a nároky mimosmluvních závazků (pokud nejsou předmětem dohody mezi stranami sporu, nedošlo k uznání dluhu nebo se nevztahují na peněžité pohledávky ze spoluvlastnictví).

Anketa

Už se vám přihodilo, že jste měli potíž z někoho dostat, co vám dlužil?

Jak postupovat

Prvním důležitým krokem je obrátit se na správní soud. Svůj nárok musíte uplatnit u soudu toho státu, kde má žalovaná fyzická osoba bydliště nebo žalovaná právnická osoba sídlo. Konkrétní soud, na který se s formulářovou žalobou obrátit, si můžete vyhledat na stránkách evropského soudního atlasu.

Pak už postačí vyplnit standardizovaný formulář v jazyce, který daná země pro tyto účely uznává. Formulář ve všech jazycích je ke stažení na stránkách evropské justice. V něm popíšete povahu a výši svého nároku. Soud vaši žádost přezkoumá, a pokud je formulář správně vyplněn, měl by do třiceti dní vydat evropský platební rozkaz – opět na standardizovaném formuláři – a doručit ho dlužníkovi. Rozhodující potom je, jestli dlužník podá do třiceti dní proti evropskému platebnímu rozkazu odpor (opět na standardizovaném formuláři, dostupném na stránkách evropské justice).

Jakmile odpor podá, bude celá kauza předána běžným občanskoprávním soudům v daném státě – a vy se budete muset dostavit k jednání. Jinými slovy – bude to pro vás, jako věřitele, znamenat stejné komplikace a náklady, jako kdyby řízení o evropském platebním rozkazu vůbec neexistovalo. Budete muset být schopni se soudem cizího státu komunikovat, případně si najmout v dané zemi advokáta. 

Jestliže ovšem dlužník odpor v dané lhůtě nepodá, stane se evropský platební rozkaz automaticky vykonavatelným. Tedy bude předán donucovacím orgánům daného státu (tedy tamější obdobě našich exekutorů), které budou pohledávku podle pravidel a zákonů daného státu vymáhat.

I když se může zdát formulářová žaloba snadným řešením, vyplatí se obrátit se s žádostí o pomoc na odborníka. „Věřitelům lze jen doporučit, aby si pro tyto kauzy našli právní zastoupení a nesnažili se hledat cestu svépomocí,“ říká Petra Báčová z Exekutorské komory.

Za hranicemi Evropské unie

Komplikovanější je situace, když váš dlužník vlastní majetek a pobývá za hranicemi Evropské unie. Pak nezbývá než postupovat podle zákonů konkrétního státu a pohledávku uplatnit, jak je v dané zemi běžné. „Nachází-li se dlužník mimo Evropskou unii, přichází v úvahu využití mezinárodních, obvykle bilaterálních dohod o právní pomoci. Tak teď postupují čeští věřitelé například v kauzách několika uprchlých podnikatelů, kteří dluží miliony korun na náhradách škody z trestních řízení,“ uzavírá Petra Báčová.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 9. 2018 11:05, Marcus

Mam exekuce asi u 11 instituci v souhrnne vysi 700.000kc. Odchazim do zahranici a neni to z duvodu toho, ze bych chtel utect. Exekuce tam probihaji mirneji nez v CR. Exekutor nemuze obstavit ucet nikde krome CR, nemuze ani zabavit majetek, pokud selhaly vsechny ostatni cesty i tak nemuze zabavit nemovitost ve ktere dluznik bydli. Jedina schudna cesta je domluvit se a splacet bez toho presu aby se vyzdimalo co nejvic jako v CR kde cloveku zbyde 6000 + 3000 na alimenty, kdyz plati 5000 neda se vyzit ze 4000 na mesic ani kdyby clovek byl v praci 300h a vydelaval 40tis.. Kdyz vydelam v zahranici 2400€, nekde je maximalni zabavitelna castka 600 nekde 700eur, takze zivotni uroven zustava, clovek neskonci pod mostem. Tohle je jedina schudna cesta jak dluhy resit

+90
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 8. 2015 10:26, Pomocnik

Samozřejmě. V rámci EU je v současné době v zásadě snadné vymáhat přeshraniční pohledávky. Doporučuji, aby Váš přítel otázku splácení úvěru řešil předtím, než dlužná částka naroste o náklady soudního řízení, právního zastoupení a exekuce, tedy v době, kdy ví, že nebude schopen splácet, ale je stále ještě váženým klientem banky.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec zlatých časů exekucí? Je jich míň a budou muset být levnější

6. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Konec zlatých časů exekucí? Je jich míň a budou muset být levnější

V loňském roce soudy nařídily 820 420 exekucí. Astronomické číslo? Jistě. Oproti roku 2011 je to ale propad o 120 tisíc. Podle exekutorů stojí za úbytkem snížení advokátních odměn.... celý článek

Registry dlužníků: Máte se čeho bát?

3. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Registry dlužníků: Máte se čeho bát?

Nestihli jste zaplatit splátku za auto? Máte problém s včasným splacením účtů za telefon nebo energie? Pak je téměř jisté, že figurujete v některém registru dlužníků. Přečtěte si, kvůli... celý článek

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

14. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

O chystaném velkém třesku v exekucích vás Peníze.cz loni informovaly mezi prvními. Po roce je jasno: exekucím letos Ježíšek nadělí nový kabát. Převléknou se do něj už prvního ledna.... celý článek

Manželé dlužníků pozor, od ledna exekutor může k vaší mzdě i účtu!

9. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 98 komentářů

Manželé dlužníků pozor, od ledna exekutor může k vaší mzdě i účtu!

Účet manžela či manželky – pro dlužníky oáza klidu a bezpečí. Exekutor na něj nemůže. Zatím. Od příštího roku bude všechno jinak. Zákonodárci sáhli ke kontroverznímu opatření: účet... celý článek

Na exekutory v rukavičkách? Ústavní soud zasahuje, ministrovi dochází trpělivost

20. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Na exekutory v rukavičkách? Ústavní soud zasahuje, ministrovi dochází trpělivost

Exekutoři se v Česku utrhli ze řetězu. Zdá se, že povoleno je všechno, padly i základní hranice. Všichni to vědí, všichni o tom mluví, ale nikdo s tím zatím nedokázal nic udělat. Proč?... celý článek

Partners Financial Services