Jízda načerno už vás nezruinuje, soudy změnily praxi

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 1. 7. 2012 | 8 komentářů
Jízda načerno v prostředcích městské hromadné dopravy už by neměla nikoho vyjít na 20 tisíc korun. Ani když na svůj dluh zapomene a za pár let u něj zazvoní exekutor.
Jízda načerno už vás nezruinuje, soudy změnily praxi

V minulých měsících totiž někteří soudci zpochybnili běžnou praxi minulých let, podle níž dosud jejich kolegové věřitelům automaticky přiznávali paušální náhrady za služby advokáta podle štědré vyhlášky ministerstva spravedlnosti.

Nová pravidla pro vymáhání takzvaných bagatelních pohledávek (do 10 tisíc korun) pak vyplynula zejména z nálezu Ústavního soudu a z březnové změny vyhlášky ministerstva spravedlnosti, která byla novelizována v neprospěch advokátů a exekutorů.

Netrvalo dlouho a na trhu s pohledávkami se tyto změny projevily. Dopravní podniky přiznávají, že pohledávky za černými pasažéry již na trhu nelze prodat tak snadno jako dříve. A například v Praze s jejich vymáháním skončí kontroverzní společnost Tessile Ditta.

Jistý výdělek

Dřívější praxi už dříve zmapoval on-line deník Aktuálně.cz. Celý systém na jednu stranu umožňoval dopravním podnikům netratit na černých pasažérech. Na stranu druhou tento systém společnostem, které dluhy odkupovaly, dával na úkor černých pasažérů jistotu několikanásobného výdělku.

Z tehdejší ankety mezi dopravními podniky vyšlo, že ročně trh odkoupí pohledávky za černými pasažéry za minimálně 150 milionů korun. Úspěšnost vymáhání má přitom být jen někde kolem třetiny.

Propojeno: 650 tisíc za černé jízdy. Někoho jiného

Jezdíte na černo? Paní Jaroslava ne. Přesto po ní pražský dopravní podnik vymáhá šest set padesát tisíc a v exekuci jí chce zabavit i střechu nad hlavou. Má spravedlnost a lidskost šanci v boji s nemilosrdnou mašinérií?

Klíčem k jistým ziskům ale byly vyhlášky ministerstva spravedlnosti, jejichž uplatnění soudy ještě donedávna nerozporovaly a které zaručovaly paušální náhrady nákladů vynaložených na advokáta a také na náklady exekutora. Kvůli nim dluh ve výši tisíc korun vystoupal po nalézacím a exekučním řízení na zhruba 19 tisíc korun.

„Při takto nastavených náhradách není divu, že se rozjel výnosný byznys s masovým vymáháním bagatelních pohledávek, kdy vymáhajícím společnostem nepřinášela zisk samotná žalovaná jistina, ale právě paušální odměny placené dlužníkem nad tuto jistinu,“ říká právník Viktor Fojt z advokátní kanceláře Fojt | Kocour.

Soudy mění pravidla

V minulém roce se například v Ústí nad Labem a v Brně našli soudci, kteří přestali právě u pohledávek za černými pasažéry automaticky přiznávat náhrady na advokáty podle ministerských vyhlášek.

Argumentovali, že jejich výše v řádech tisíců korun v tomto konkrétním případu neodpovídá skutečně vynaložené práci. Na tento typ žalob totiž mají společnosti, které dluh vymáhají, připraven automatizovaný formulář, do něhož během pouhých několika minut vyplní dlužníkovy osobní údaje.

Ústavní soud tuto argumentaci potvrdil a stanovil, že u takzvaných formulářových žalob bude od nynějška možné přiznat náhrady nákladů za advokátní služby jen ve výši maximálně jednonásobku vymáhané částky. Obecné soudy by tak měly při dalším rozhodování o vydání platebního příkazu nejdříve zkoumat, zdali žaloba je či není formulářová.

Dopravní podniky hlásí změny

On-line deník Aktuálně.cz nyní provedl novou anketu u dopravních podniků, v níž zkoumal, zda se na základě rozhodnutí soudů nějak změnila praxe vymáhání pohledávek za černými pasažéry.

Anketa

Kdo má teď navrch? Věřitelé, nebo dlužníci?

Zatím beze změny je situace ve dvou krajských městech, které pohledávky odprodávají – v Olomouci a Jihlavě.

V dalších pěti městech ke změně došlo, nebo se momentálně řeší nové podmínky.

Pražský dopravní podnik tak například ukončuje spolupráci se společností, která jeho pohledávky řešila, aniž bylo známo, kdo je jejím majitelem – má totiž akcie na majitele. „Na základě ústavních nálezů a rozhodnutí soudů, která nepřiznávají náklady právního zastoupení v takzvaných bagatelních sporech, dojde k ukončení spolupráce mezi námi a společností Tessile Ditta dohodou,“ sdělila Aktuálně.cz mluvčí dopravního podniku Tereza Krásenská.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2012 20:07, krysa

Nox :souhlasím s vámi,uživatel osobně sem napsal svůj příběh a hned by ho MoB snad ukřižoval.Koukám jak pěkně poradil ve stylu za všechno si můžeš tak plať,a přesně ta podstata že si exekutor za jednu práci naúčtuje 20x na to nic.
Taky si myslím že je to hnusárna od exekutora nehledě nejen že tímto navyšovaním dluhu se z dluhů nikdy dlužník nevyhrabe ale i věřitel nakonec ostrouhá protože většinou bude muset čekat na vymožení mnohem delší dobu.
Jen exekutor se namastí a to mi teda taky normální nepřijde,proč by měl dostat 20x odměnu,20x náklady když ve věci jde o jednoho dlužníka,věřitele a exekutora.
Pokuty se platit mají ale proč platit za nesmysl 20 x navíc,smrdí to stejně jako lichva.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 7. 2012 11:07, MoB

Vlastně jste to napsal sám: neměl jste jezdit načerno. Teď si to řešte jak uznáte za vhodné... Právníka si můžete zaplatit i sám, když už jste si to celé taky nadrobil sám. A ten právník vám už jistě poradí, co a jak dál.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na exekutory v rukavičkách? Ústavní soud zasahuje, ministrovi dochází trpělivost

20. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Na exekutory v rukavičkách? Ústavní soud zasahuje, ministrovi dochází trpělivost

Exekutoři se v Česku utrhli ze řetězu. Zdá se, že povoleno je všechno, padly i základní hranice. Všichni to vědí, všichni o tom mluví, ale nikdo s tím zatím nedokázal nic udělat. Proč?... celý článek

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

7. 2. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

Roste počet předlužených, roste počet bankrotů, roste počet rozsudků proti těm, kteří cizopasí na lidech v dluhové pasti nebo na jejím okraji. Zajímá to skutečně někoho?

Očima expertů: Exekuce se utrhly ze řetězu. Kdo za to může?

3. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Očima expertů: Exekuce se utrhly ze řetězu. Kdo za to může?

Exekuce se v České republice vymknuly kontrole. Stal se z nich byznys, ze kterého profitují exekuční společnosti, advokátní kanceláře a inkasní firmy. Nároky věřitelů jsou odsunuty... celý článek

Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

4. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 147 komentářů

Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

Jezdíte na černo? Paní Jaroslava ne. Přesto po ní pražský dopravní podnik vymáhá šest set padesát tisíc a v exekuci jí chce zabavit i střechu nad hlavou. Má spravedlnost a lidskost... celý článek

Partners Financial Services