Hypotéční zástavní listy: nízký výnos, který může snadno smazat inflace

František Mašek | rubrika: Analýza | 30. 8. 2010
Hypotéční zástavní listy: nízký výnos, který může snadno smazat inflace
Některé hypotéční zástavní listy vynášejí víc než spořicí účty a termínované vklady, jejich výnosy však proti minulosti výrazně klesly. Kdo si je chce koupit, měl by si důkladně ověřit, co si kupuje a vzít v úvahu riziko možného růstu inflace.

Řada drobných českých investorů sází na jistotu.Za poměrně bezpečnou investici jsou pokládány hypotéční zástavní listy (HZL).  Zlatá éra těchto cenných papírů, což jsou vlastně   dluhopisy , obvykle s krátkou dobou splatnosti, je ovšem v Česku, alespoň prozatím, pryč. Bankytvrdí, že je o ně dál poměrně velký zájem. Pokud je investoři při nižší nabídce na trhu seženou, měli by si ale přesně zjistit, kolik skutečně vynášejí, tedy zejména jaký je jejich roční výnos do splatnosti. Časy vysokých zhodnocení HZL totiž dávno minuly.

Výnos některých HZL do splatnosti, například od Volksbank, přesahuje tři procenta ročně, což je víc než u většiny spořicích účtů. Pokud by se však potvrdily obavy z růstu inflace, která ovlivňuje výši úrokových sazeb, budou nejspíš pevně úročené HZL reálně ztrácet. Již dnes většina z nich láká část investorů spíše bezpečím, než zajímavým zhodnocením.

Zájem o hypotéční zástavní listy negativně ovlivnilo zavedení 15procentní daně na jejich výnosy od roku 2008. HZL používají banky primárně jako zdroj ke krytí  hypotékJejich výše ale silně klesla, což se odrazilo v nižším objemu nově vydávaných hypotéčních zástavních listů. Někteří významní hráči na trhu, jako Raiffeisenbank a Komerční banka, o vydání nových HZL v nejbližší době vůbec neuvažují, jiní, jako je Hypoteční banka, je vydávají především pro velké instituce.

Raiffeisenbank podle mluvčího Tomáše Kofroně naposledy vydala pro hypotéční zástavní listy pro  drobné investory loni. Šlo o tři emise Garantinvestu, každou ve výši 250 milionů korun.

Komerční banka emitovala podle mluvčí Moniky Klucové pro drobné investoryjedinou emisi HZL za pět miliard korun v roce 2005. Další neplánuje, a to ani pro institucionální investory. Pro krytí hypoték má dost vlastních zdrojů.

Největší hráč na trhu, Hypotéční banka, vydala do poloviny letošního roku HZL za 137,9 miliardy korun. Drobní investoři drží jen zlomek z nich, uvedla mluvčí banky Irena Zatloukalová. Většinou mají nominální hodnotu 10 tisíc korun, výše jejich kuponů činí 3 až 6,5 procenta. HZL Hypotéční banky lze koupit přes společnost Patria Direct a vybrané pobočky ČSOB. Za kolik jsou nabízeny, zjistíte podle informací tiskového oddělení této banky souhrnně jen v placeném servisu agentury Reuters. Informaci o jednotlivých emisích nabízí i Patria Direct.

Drobní investoři České spořitelny si mohou podle Jana Holinky z tiskového oddělení ČS koupit deset emisí HZL za více než 20 miliard korun. Jejich nominální hodnota činí 10 tisíc korun, výše kuponu je 0,25 až 3,90 procenta u emise splatné v roce 2017.

Hypotéční zástavní listy se obvykle neprodávají za 100 procent nominální hodnoty, ale dráže, třeba za 101,20 procenta nominálu. Pro investora je zásadní roční výnos HZL do splatnosti. V případě hypotečních zástavních listů České spořitelny činí podle kurzovního lístku z pátku 27. srpna nula až 2,43 procenta. Výnos kuponu se navíc daní 15 procenty.

Kdo se bojí inflace, má k dispozici HZL České spořitelny splatný v roce 2022 s variabilním kuponem. Vychází z úrokových sazebna peněžním trhu (šestiměsíčního PRIBORU). Aktuální roční výnos tohoto cenného papíru do splatnosti ovšem činí nula. 

Unicredit Bank ČR dosud vydala podle mluvčího Tomáše Pavlíka hypotéční zástavní listy za miliardy korun. Nové zatím neplánuje. Většinou mají nominální hodnotu 10 tisíc korun, jejich splatnost činí několik měsíců až několik desítek let. Tomu odpovídá jejich úrok a cena. Současné výnosy HZL Unicreditbank do splatnosti činily podle kurzovního lístku z pátku 27. srpna 0,777 až 1,925 procenta ročně.

Volksbank zatím podle Barbory Ježkové z oddělení správy a prodeje cenných papírů emitovala hypotéční zástavní listy za 3,8 miliardy korun s nominální hodnotou 10 tisíc korun. Minimální investice činí 30 tisíc korun. Investoři nyní mají k dispozici HZL VB CZ 3.50/2013 a HZL VB CZ 4.10/2016.

Fixní roční úrok hypotéčních zástavních listů, které vydala Volksbank se pohybuje od 3,50 do 5,70 procenta. Zmíněné HZL VB CZ 3,50/2013 byly ale prodávány za 101,15 procenta nominálu, takže jejich výnos do splatnosti činil při počátečním nákupu 3,09 procenta. HZL VB CZ 4.10/2016 měl podle Ježkové počáteční roční výnos do splatnosti 3,13 procenta. V pátek 27. srpna se první z těchto hypotečních zástavních listů prodával za 103,20 procenta nominální hodnoty a jeho aktuální výnos při držení do splatnosti činil 2,23 procenta ročně, zatímco výnos HZL VB CZ 4.10/2016 do splatnosti byl 3,13 procenta ročně.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Z finančních trhů couvají nejen drobní investoři

24. 5. 2010 | investicniweb.cz redakce

Z finančních trhů couvají nejen drobní investoři

Ceny státních dluhopisů už příliš stoupat nebudou. Jiná situace je u firemních dluhopisů, tam si myslíme, že mohou investoři ještě stále zajímavě vydělat, říká Richard Siuda, člen představenstva... celý článek

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

6. 4. 2010 | František Mašek | 39 komentářů

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

Na rozdíl od Rakušanů Češi většinou začínají šetřit na důchod až ve středním věku a zdaleka ne všichni. Ani tak nemusí být pozdě. Má to však svá rizika.

Programy životního cyklu nabízí oproti fondům větší možnost výběru strategie

26. 8. 2009 | Petr Čermák | 5 komentářů

Programy životního cyklu nabízí oproti fondům větší možnost výběru strategie

Na českém trhu lze najít řadu produktů životního cyklu, který má pravidelným investováním zajistit klientovi dostatečný obnos pro život ve stáří. Produkty se liší především poplatky,... celý článek

Partners Financial Services