Skupina Premiot nesplatila část závazků z dluhopisů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 1. 2. 2023
Skupina Premiot nesplatila část závazků z dluhopisů
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Investiční skupina Premiot Group podnikatele Ondreje Spodniaka je v prodlení s úhradou přinejmenším části svých závazků z vydaných dluhopisů. Upozornil na to Martin Dočekal, provozovatel webu Dluhopisář.cz.

„Podle několika zdrojů našeho serveru skupina Premiot již delší dobu nevyplácí kupóny u svých dluhopisů. Nedošlo ani k výplatě jistin u dluhopisů, které byly splatné na konci roku. Interně pak má být ve firmě mnoho dílčích problémů, které aktuálně řeší,“ píše Dočekal. „Pokud se tento stav nezmění, půjde o největší dluhopisovou kauzu u nás,“ dodává.

Zpoždění s výplatou potvrdili někteří investoři také webu Seznam Zprávy. „Na konci prosince měly firmy ze skupiny Premiot splatit několik emisí dluhopisů. To se však podle informací SZ Byznys zatím nestalo. Místo jistiny zatím věřitelé dostali jen úroky,“ píše web.

V součtu mají firmy z holdingu vydané dluhopisy za stovky milionů až nižší jednotky miliard korun. Kauza by mohla zasáhnout tisíce drobných i větších investorů. Aktuální problém se však týká jen menší sumy z těchto souhrnných částek, zdůrazňují Seznam Zprávy.

Podle informací deníku E15 se zpoždění se splacením jistiny týká přinejmenším dvou emisí dluhopisů: Europa Investment Property CZ 8/22 a o Premium Data Systems 8/22 III. Jedná se o relativně menší emise. 

Premiot Group se zabývá byznysem s nemovitostmi, vlastní také důl na břidlici a lomy na žulu. Skupinu tvoří množství firem, řada z nich vydávala dluhopisy samostatně, připomínají Seznam Zprávy.

Na otázky obou médií neodpověděli zástupci skupiny ani v prodlouženém termínu a po urgencích.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek