Korporátní bondy. Výnos deset procent je nový standard

Tomáš Kálal | rubrika: BrandInsight | 23. 9. 2022 | 1 komentář
Česká národní banka zvyšuje sazbu rychleji, než startují rakety Elona Muska. V příštích měsících tak zažijeme velký test trhu korunových korporátních dluhopisů.
Korporátní bondy. Výnos deset procent je nový standard

Zdroj: Shutterstock

Základní úroková sazba České národní banky je sedm procent. Křivka dluhopsiových výnosů je sice inverzní, ale i tak se dá koupit český státní dluhopis se splatností pět let se solidním výnosem pět procent za rok. Před rokem to bylo jen 1,5 procenta, takže pro korunového investora není složité dosáhnout velmi pozitivního výnosu z úspor. Dokládají to i rostoucí sazby na spořicích účtech.

Ruku v ruce s tím jdou ale úroky úvěrů a hypoték a samozřejmě také korporátních dluhopisů. Jejich výnos se v podstatě skládá z bezrizikové úrokové sazby a úrokové přirážky. Ta je závislá na kvalitě emitenta, tedy podniku, který si půjčuje: čím důvěryhodnější pro investory, tím menší přirážku jim můžete nabádnout za riziko, které podstupují.

Ti nejlepší a nejméně rizikoví dlužníci za sebou mají dlouhou historii finančních výsledků, jsou ziskoví, málo zadlužení. S kvalitním byznysplánem ve svém oboru si většinou půjčují s přirážkou zhruba procento nebo dvě nad sazbu centrální banky.

To ale mluvíme o největších firmách v Česku. Všichni zbylí emitují své dluhopisy s přirážkou násobně vyšší – na pětiletém horizontu nejčastěji pět až sedm procent. Jen tohle by dokládalo, že dnes investorům musí nabídnout aspoň desetiprocentní výnos, aby jejich dluhopisy stály za zvážení.

Co se zadrhlo?

Evropská inflace donutila vytáhnout do boje i Evropskou centrální banku (ECB). Nebude to jednoduchá bitva, ECB musí být obezřetná vzhledem k zadluženým ekonomikám Španělska, Itálie a Řecka. Obecně ale s inflací nemůže bojovat jinak, než že utáhne opasky. Zvýšením úrokové sazby na jednotné evropské měně, ale hlavně změnou kvantitativního uvolňování. Nelze na jednom konci zvyšovat sazbu a na druhém ji snižovat umělou poptávkou po státních dluhopisech.

Standard, kdy v každé aukci státních dluhopisů (a i některých korporátních) seděla na straně kupujících ECB a nakupovala s rozpočtem v desítkách miliard eur, se bezpochyby změní. Poprvé takto razantně od roku 2014. A trh s tím počítá už nyní. Dramaticky roste rozdíl mezi státním a podnikovým dluhopisem – za poslední rok přibližně o 3,5 procenta. Ve zkratce bychom si u našeho modelového emitenta zmíněného výše měli nyní říkat spíše o 13,5 procenta ročního výnosu!

Tomáš Kálal

Tomáš Kálal Zdroj: Conseq

Absolvoval Fakultu financí a účetnictví na VŠE v Praze a úspěšně zakončil také semestr na francouzské univerzitě EM Lyon. Kariéru začal ve společnosti Patria Direct na pozici makléře pro obchodování s cennými papíry. Do Consequ nastoupil v roce 2014. Jeho hlavní pracovní náplní byla komunikace s bonitními klienty, řízení jejich portfolií a příprava produktů z fondové a dluhopisové oblasti. V roce 2021 se v Conseq stal ředitelem investičního bankovnictví.

 

Východisek je pořád mnoho. Solidní podnik teď nebude dodatečné zadlužení prostřednictvím dluhopisů využívat. Pokud si nemusí půjčit, neudělá to, splatí stávající dluhy a počká na uklidnění úroků a pokles sazby. Méně seriózní emitent to na investory zkusí a nabídne dluhopis se stejným výnosem jako před roky. Tedy s výnosem na úrovni dnešních výnosů státního dluhopisu – je jen na investorech, jak s tím naloží. 

Každý den ale roste skupina firem, které budou nutně potřebovat stávající dluhopisové financování otočit do nové emise. Stejně jako roste počet lidí, kteří musí refixovat sazbu své hypotéky. Řešením pro takové firmy je třeba technická úprava výnosu, místo pevného úroku nabídnout variabilní kupon, který by v delším horizontu mohl klesat, až budou klesat sazby.

Jinou variantou je zkrácení splatnosti emise, vysoký úrok nabídnout jen na kratší dobu a zvýšit tak svoji šanci na levnější refinancování v budoucnu. Další možností je přidat k dluhu zajištění a tím snížit úrokovou přirážka, a tedy i požadovaný výnos. Pořád je ale nutné najít investory a nabídnout jim přiměřený výnos.

V každém případě jsou emitenti před největší výzvou od roku 2008. Přijdou defaulty a nebude jich málo. Pro investory je to ale zároveň skvělá příležitost, jak se dostat k výnosům, které mají potenciál porazit i inflaci. Jen je nutné vybírat, diverzifikovat a nenechat se napálit příliš nízkou sazbou. Deset procent v korunách je totiž nový normál.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Tomáš Kálal

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services